17 Mayıs 2011 Salı

mümkünlü köyü [Taraklı];

işte mümkünlü köyü; gerçek adı ile Taraklı.. Taraklı, Sakarya ilinin güneydoğusunda, merkeze 65,

İstanbul'a 200 ve Ankara'ya 200 kilometre mesafede bir ilçedir.

Geyve ilçesine bağlı kasaba iken 27 Haziran 1987 tarihinde ilçe olmuştur.
Bulunduğu konum itibariyle doğusunda Bolu'nun Göynük ilçesine 28 km, batısında Geyve ilçesine 34 km , güneyinde Bilecik'in Gölpazarı ilçesine 30 km olmak üzere konuşlanmış bir ilçesidir. halkı yerli türktür .sakarya da manav türkü denir.kökeni eskidir,göçmen değildir.osmanlının taraklıyı fetih tarihi 1289 yılıdır.

Coğrafi durum olarak 40.4 enlem30.5 boylam üzerinde bulunmaktadır. Civarla olan tek irtibatı karayolu ile olup İstanbul Adapazarı, Beypazarı, Ankara transit yolu üzerindedir. En yakın demiryolu 37 Km'e doğusunda Ali Fuat Paşa' dan geçmektedir.


Taraklı Evleri en az Safranbolu evleri kadar ayakta kalabilmiştir. Üstelik Taraklı konakları Safranbolu’dan farklı olarak yemyeşil bir doğanın içinde yer almaktadır. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarının yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide kurulu, Taraklı’ya, Göynük cihetinden gelen dere de ayrı bir güzellik katmaktadır. Tarihi evlerin bazılarının 3 asrın üzerindedir. Bu evlerin genel karakteristiği Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı ev biçimidir. Aşağıdaki fotodaki Tarihi iş Hanı ve restore edilmektedir.


Taraklı, Bağdat Yolu üzerinde olduğundan kervanların Taraklı’da konakladığı ve yılların hiçbir zaman eskitemediği tarihi han yerli ve yabancı turistlere ben buradayım gelin misafirim olun , dercesine ihtişamıyla Taraklı’nın tarihini anlatır.[kaynak]


[taraklı.gov.tr]




4 yorum:

Unknown dedi ki...

adapazarında yaşadığım halde bi türlü kısmet olupda gidip göremediğim yerdir taraklı...

Maya'nın Cicileri dedi ki...

nilgün abla, süper olmuş gittiğin, insan gezdikçe ne kadar görmediğim yer varmış diye düşünüyor, sayende biz de görmüş kadar olduk :) kocaman sevgiler :)

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

yüreğine sağlık Nilgüncüm çok beğenerek izledim yazını.
ben bir asker kızıyım doğum yerimde adapazarı çok özledim oraları uzun yıllar oldu.
Manav türkü deyince çocukluğumdan bir anı canlandı 5 yaşlarındaydım. bakkalımız sormuştu siz manavsınız değilmi diye(ne anlarsam o yaşta:))
ben alacağımıda ellemeden ağlayarak eve, bakkal amca senin baban manav mı dedi hüühüüü:))))) ben ağlarım millet bir kahkaha şimdi ben bile gülüyorum:)))
sevgiler

Nilgün Komar dedi ki...

Narish; bu yaz git mutlaka.. ben ara sıra sana hatırlatırım :)

mayanın cicileri; şekerim çok merci.. bende aynı hissi yaşadığım için benim gördüğüm yerleride sizler gördüm istedim.. faydalı olabildimse ne mutlu bana!

örgüçantam; ah canım benim valla çocukluk en güzel zamanlar işte;saf ve duru... bizimde orda bir anımız oldu; fotosunu çektiğimiz evine baktığımız hatta bir arkadaşımızın lavabosunu kullandığı sevimli teyze bize: artık evi öğrendiniz her zaman gelin dedi :) iki gündür bunu düşünüp gülüyorum.. ama içindeki dostluk ve sıcak duyguları barındıran bu teyzemi de takdir ediyorum.. onlar gibiler kalmadı artık!