8 Ağustos 2012 Çarşamba

meşhuuur karıncalı park ve karıncalar;

bu parkın meşhur olması yada karıncaları ile meşhur olması bizim büyük velet Nail'e özgüdür :) benimle geçirdiği tatilinde genelde ofise geliyor olduğunu söylemiştim.. e haliyle hergün aynı yoldan ve aynı yerleri görerek gidip geldik :) parkın içersinden geçen yollar üzerinde hemen hemen aynı saatlerde [ki o da benim işe geliş gidiş saatlerine denk geliyor] karıncaların geçiş törenleri var; bir toprak kısımdan bir diğer toprak kısmına yürüyüş yolu üzerinden geçiş yapıyorlar.. ve özellikle sabahları her parka girişimizde karıncaları unutmaması ve üzerlerine basmaması için uyarıda bulundum.. bir sabah Nail şöyle dedi: - ya hala! bu park artık meşhur oldu.. her gelirken hatırlatıyorsun ya bana karıncalı parka geldik dikkat et diye! bundan sonra şöyle diyelim o zaman: meşhurrrr karıncalı park! hep öyle hatırlarız bu parkı.. işte o andan sonra bu parkımızın adı meşhurrr karıncalı park oldu..
 

Karınca, karıncalar (Formicidae) familyasını oluşturan, yaban arıları ve arılarla birlikte zar kanatlılar (Hymenoptera) takımında yer alan, sosyal yaşam gösteren böceklere verilen ortak addır. Karıncalar, Kretase Dönemi'nin ortalarında, 110 ile 130 milyon yıl önce yaban arısına benzeyen hayvanlardan türemiş ve çiçekli bitkilerin ortaya çıkışından sonra çeşitlenmiştir. Günümüzde 12.000'den fazla türü sınıflandırılmıştır ve yaklaşık 14.000 civarında türü olduğu sanılmaktadır. Dirsekli antenleri ve ince bellerini oluşturan düğümsü yapıları ile kolaylıkla tanınırlar.


Karıncalar, boyutları küçük doğal boşluklarda yaşayan birkaç düzine avcı bireyden, çok büyük bölgeleri kaplayan ve sayıları milyonlarca bireyi içeren oldukça yüksek oranda organize kolonilere kadar oluşan topluluklar içinde yaşarlar. Büyük koloniler çoğunlukla "işçi" ve "asker" sınıflarını oluşturan kısır dişilerden oluşur. Bu kolonilerde aynı zamanda verimli erkekler ile bir ya da daha fazla ve "kraliçe" adı verilen verimli dişiler de bulunur. Bu koloniler bazen "süperorganizmalar" olarak tanımlanır çünkü karıncalar tek bir vücut hâlinde koloniyi desteklemek için bir arada çalışırlar.

Karıncalar Dünya üzerinde hemen hemen her kara parçasında bulunur. Kendine özgü karınca türleri bulunan ender yerler Antarktika ile birlikte bazı uzak ve yaşama uygun olmayan adalardır. Karıncalar ekosistemlerin çoğunda yaşayabilir ve kara hayvanları biyokütlesinin yaklaşık %15 ile %25'ini oluştururlar. Bu başarıları sosyal örgütlenmelerine, yaşam alanlarını değiştirebilmelerine, kaynaklardan yararlanmalarına ve kendilerini savunmalarına bağlanmıştır. Diğer türlerle birlikte geçirdikleri uzun evrim sürecinde, benzerlik, ortakçılık, asalaklık ve karşılıklılık içeren türler arası ilişkiler geliştirmişlerdir.

Karınca topluluklarında iş bölümü, bireyler arası iletişim ve karmaşık problemlerin çözümüne rastlanır. İnsan toplulukları ile olan bu paralellikler, birçok bilimsel araştırmaya konu olmuştur.Birçok insan kültüründe karıncalar, mutfakta, ilaçlarda ve ayinlerde kullanılır. Bazı türler biyolojik zararlı kontrolünde önemli rol alır. Ancak kaynaklardan yararlanma özellikleri, karıncaları insanlarla çatışma içine sokar çünkü tarımsal ürünlere zarar verebilir ve binaları işgal edebilirler. Kırmızı ateş karıncaları (Solenopsis invicta) gibi bazı türleri, kazara sokuldukları yeni bölgelerde kendilerine bir yer edinebildikleri için yayılmacı türler olarak görülürler. 


Karıncaların ilginç özellikleri;
Karıncalar, termitler ile birlikte tarımı ilk kullanan canlılardır.
Yuvalarının belirli alanlarında fungus (mantar) yetiştirirler.
Karıncaların baharda ortaya çıkan ve kanada sahip olan türleri üremek ve yeni yuva kurmak için dışarı çıkar. Bir karınca kendi ağırlığının 10 katı ağırlığı kaldırabilir.
Ve ayrıca karıncalar insanlar gibi ordu kurup kendi kolonilerini korurlar.
Bazen de koloniler arasında insanlar gibi savaşırlar.
Karıncalar yemek bulmak için öncü karınca yollarlar.
Bu karıncalar yemek ararken koku molekülleri bırakırlar.
Bunun sebebi, yemeklerin bulunduğu rotayı kaybetmek istememeleridir.
Öncü karıncalar yuvaya gidip diğer karıncaları haberdar ederler.
Onlar da koku moleküllerini izleyerek yemeği bulurlar. [kaynak]

özet bilgiler için tık tık
daha uzun uzun okumak istiyorum derseniz tık tık

benim ilgimi çeken özelliklerinden biride trafikteki gibi sağdan gidip sağdan gelmeleridir; biz bile başaramıyorken :)

lütfen geçtiğimiz yerler ve yollardaki karınca yuvalarına ve yollarına dikkat edelim!

3 yorum:

vişnap dedi ki...

Yeminle en çekindiğim karıncalar bir bir de diğer haşereler çok çekiniyorum hele karıncalar eve mutfağa dadanmasınlar çok arsızlar gitmek bilmiyorlar ki aa canımm Nilgüncüğüm sevgiler canımmmm

Sevtap dedi ki...

her türlü börtü böcekten korkmama ragmen en sevdiğim ve tek dokundugum hayvandır karınca.Hele elimde kollarımda göbeğimde gezdirmeye bayılıyorum.Göbek çukuruma dusup cıkmasını ızlemek ıse ayrı zevk :D piskopat sevtap :D

Nilgün Komar dedi ki...

vişneciğim; sevgiler benden! eve girince herkes panik oluyor valla helede eskiden yeni pişmiş reçele girerdiler :)

sevtappppp; ayy sen çok tatlısınnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn