kış etkinliğinin son kitabını bitirmeden başlamamıştım ya, bu da ayın yirmibirini bulmuşum başlamak için..
nesli ile ortak okuma yaptığımız Mutlu Prens ilk başladığım ve ilk bitirdiğim mevsimin ilk kitabı oldu.. iki günde Oscar Wilde'ın yazdığı kısalı uzunlu harika hikayeler ile diyar diyar gezip, güzel güzel dersler çıkardım kendime..
ilk kitapla eş zamanlı başladığım kitap İbrahim Naci'nin Allahaısmarladık adlı eseri oldu.. eser demek belki de basit kalır.. o bir hayata, bir devre, bir vatan mücadelesine eşdeğer bir yapıt.. Çanakkale Şehidi Teğmen İbrahim Naci, göreve çağrıldığında günlük tutmaya başlar ve şehit düştüğü 29.güne kadar yazmaya devam eder.. bu kısa süre içinde, kendisi, hayatı, hissiyatı, sevdikleri, ailesi ve savaşla ilgili bir çok detaya yer verir.. en son sözü ise kitabın ismi.. detaylı yazı için tıklayın..
üçüncü kitap okuması uzun sürer diye tahmin ettiğim ama bi haftada bitirebildiğim Wirginia Wwolf'un Kendine Ait Bir Oda'sı oldu.. "Bütün bu yüzyıllar boyunca kadınlar, erkeği olduğundan iki kat büyük gösteren bir ayna görevi gördüler, büyülü bir aynaydı bu ve müthiş bir yansıtma gücü vardı. Böyle bir güç olmasaydı dünya hâlâ bataklık ve balta girmemiş ormanlardan ibaret olurdu. Savaşlarda zafer kazanıldığı duyulmazdı... Çar ve Kayzer ne taç giyerler, ne de tahttan inerlerdi. Uygar toplumlarda hangi işe yararlarsa yarasınlar, bütün şiddet ya da kahramanlık eylemlerinde aynalar gereklidir. İşte bu yüzden Napoléon da Mussolini de kadınların erkeklerden aşağı olduğunda bu kadar ısrarcıdırlar, eğer onlar aşağıda olmasalardı kendileri büyüyemezlerdi."
satılarını barındıran usta yazarın bu kurmacasında, aldığı görevi ne denli başardığını görüyoruz bence..
epeydir alınacaklar listesinde olan büyük usta Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlığı'nı okumak grupta hatice nesli ve gonca'nın aynı anda okumaya başlamasıyla oldu.. bende yok ama çok istiyordum deyip onların başladığı gün koşup aldım.. ve iyi ki de öyle olmuş dedim.. acaip fantastik ve gerçekçi bir kitap :) ikisi aynı anda nasıl olur derseniz alın okuyun derim.. en uzun okuma zamanımı almasının kitapla ilgisi olmadığını söylemek isterim.. okumaya fazla vakit ayıramadığım için böyle oldu ve son beş altı günde yol katedip bitridim diyebilirim.. keşke daha önce okusaydım dedim..
eş zamanlı başlayıp bitirdiğim ilk defa okuduğum yazar Linda Coggin'in Kaplan Yürekli Çocuk ve keşke ölmemiş olsaydı dediğim sevilen yazar Stefan Zweig'in Rahel Tanrıyla Hesaplaşıyor kitapları..
ismi ile konusunu ele veren kaplan yürekli çocuk, kurgusu ile şaşırtıyor aslında.. film tadında süprizli yüksek duygulu ve macera dolu bir hikaye.. ve tanrı ile hesaplaşan Rahel yalvarır çocukları bağışlansın diye.. bir kaç hikayeden oluşan kitapta tabiki baskın olan adını aldığı ancak ben
özlemişim Sabahattin Ali okumayı.. arkadaşlar kuyucaklı yusuf'u eşzamanlı okumaya karar verdiklerinde ben onu okumuş olduğumdan Kağnı,Ses ve Esirler ile onlara eşlik etmeye çalıştım.. her biri birbirinden etkileyici öykülerle dolu dolu bir eser..
ve son okuduğum kitap, çocuk yasası ile tanıdığım Ian McEwan'ın Masumiyet adlı eseri..
çok keyf aldım okumaktan.. akıcı, sıkmayan anlatımı.. merak uyandıran konu ile
okudukça okudum ve uzunluğuna rağmen en hızlı biten kitap oldu desem yeridir.
geç kaldım ya koşarak hareket ediyor ve
hızlı bir yayın yapıp eve yeni şenlik listesini yapmaya gidiyorum..
hızlı bir yayın yapıp eve yeni şenlik listesini yapmaya gidiyorum..
bu eksik gedik yanlışlarım varsa yarın bakar düzeltirim..
ilk kitaba da başladım bu arada;
Kazuo Ishiguro'dan Günden Kalanlar..
Kazuo Ishiguro'dan Günden Kalanlar..
9 yorum:
Sadece Mutlu Prens'i okumuşum aralarından, ne üzücü.
Çok ilgimi çektiler, not ettim, çok teşekkürler.
Günden Kalanlar'dı benim de şenlik için ilk kitabım, keyifli okumalar.
Yüzyıllık yalnızlık gerçekten güzeldi okuduğumuz için mutluyum ben de :))
Gelsin yeni yeni okumalar o zaman:)))
kitapgizi; ne güzel tesadüf ben henüz 30 sayfaydayım sanırım yarından sonra hızlanabilirim..
gonca; aynen canım bazen onlarla olduğumu sandım elimde uzun kaldığı için diye düşündüm ama değil bence çok güzel kurgu ve yazım olduğu için içinde hissettim kendimi galiba.. bir başka kitabını okuyalım yine tadı damağımızdan gitmeden..
saadetim; evet canım gelsin gelsin.. bi hışımla başladım da örgülerim var bitirilecek onlara vakit ayıracağım bugün yarın sonra okumalar hızlanır inşallah..
ÇOK GÜZEL ESERLER OKUMUŞSUNUZ NİLGÜN HANIM, TEBRİKLER.
HA BU ARADA BENİM BLOGUMA DA BEKLERİM. SAYGILARIMLA.
Çok güzel kitaplar okumuşsun. Sabahattin Ali'nin her kitabı keyifli. Yüzyıllık Yalnızlık okurken dikkat istiyor ama ben çok sevmiştim.
Yazın daha çok ve daha güzel kitaplar okuman dileğiyle :-)
Okumak gibisi var mı! Ama okuduğun gibi yazmanı da ümit ederim. Daha sık yazılarını bekliyorum bloğa☺️
Blog listenizdeki birçok blogu takibe aldım. Kitaplarınızı inceliyorum.
Belki Thoreau'nun birkaç kitabınızda listenizde görürüm diye aradım.
https://www.denizcakmak.com/thoreaunun-nerede-ve-ne-icin-yasadim-kitabindan-10-alinti/ Thoreau okumaya ne dersiniz?
Yorum Gönder