7 Ekim 2009 Çarşamba

eskilerden...


kadıköyde beyaz fırının karşı köşesinde işhanının girişinde kazak tişört satan bir amca vardı.. vardı evet geçen yıl aramızdan ayrıldı.. bu fotoğrafdaki o amcanın eşi.. adının önemi yok adı teyze.. içten sevgi dolu.. hamarat.. düzenli bir teyze.. ramazan bayramında ziyaret ettik kendisini.. evinin her yanında eskilerden hepimizin anılarından izler vardı, siyah beyaz fotoğraflar, yeşil oymalı çerçeveler.. camlı vitrin(eskiler böle derdi) danteller serilmiş, bardaklar ve fincanlar itina ile dizilmişti.. belki hergün öyleydi ama bayrama özel hazırlanılmış izlenimi vardı genede.. vitrinin üzerinde aile üyeleri ve yakınlarının toplu ve tek tek fotoğrafları! artık çoğu evde böle bişi yok.. genelde birinci derece yakınların fotoğrafları konulur yada hiç konulmaz..
bu fiskos masası da ilgimi çekenlerden biri.. serpme kaneviçe işlenmiş uçları tekrar dantel ile çevrilmiş yuvarlak örtünün üzerinde yine yuvarlak dantel bir örtü..
misafirperverliği hiç eksilmemiş bu büyüğümüz bize kendi eli ile türk kahvesi pişirmek için çok ısrar ettiysede biz ona zahmet olmasın diye istemedik.. (canı kahve içmek isteyen burçinimize kahve sözümüde unutmuş değilim)
hep eskilerde yaşasak keşke diye hayal ederiz bazen bugünün yükü altında ezildikçe..
eskilerde yaşayamazsak da eskileri yaşayanları yani büyüklerimizi ziyaret ederek onları mutlu edebilir ve anılarını dinleyerek o zamanlarda yaşamış kadar mutlu olabiliriz..
herkese bayram tadında günler dilerim..

7 yorum:

Zehra Gürgen dedi ki...

Ne güzel bir ziyaret olmuş, anneannemin evi geldi aklıma. Arı gibi hiç durmadan çalışırdı...
Kimseler kalmadı, hepsi erkenden göçtü gitti.Ne güzel bir ziyaret olmuş gerçekten.Duygulandım..

Gülen Tezer Üstün dedi ki...

sen ne güzel bir insansın çelebi'm 74'üm. Günlerdir durulmayan göz yaşı sularımı hareketlendirdin.
Kendimi teyzeciğimin yerine koydum da bana da gelseler ne kadar mutlu olurdum ama ne yazıkki artık bayramlar tatil yerlerine kaçmakla eşanlamlı bir zaman dilimi haline geldi :(
O teyzeciğim adına ben de teşekkür ediyorum sana.
Not: Burçin kahvesini içti mi?
Öpüyorum.

Şengülce dedi ki...

yazını okudum canım ne güzel bir ziyaret yapmışsın biz yaşlılar bazen bir kuşun sesini arar oluyoruz
sevgiyle kal..

krizantem dedi ki...

Gülen tezere katılıyorum tamamen. Sen çok çok güzel bir insansın, yüreği sevgi dolu, kimi mutlu etsem diye düşünen, sıcacık, kocaman bir kalbi olan. Hep böyle kal olur mu...
Yazın çok hoştu, beni de duygulandırdı...

tatesal dedi ki...

Çoğu şey eskilerde kaldı değilmi?Ne acı bizlerde yavaş yavaş eskiyoruz....Hele bazı değerleri kaybettiğimizi düşündükçe çok üzülüyorum ama yapacak pek fazla birşey yok...Zaman içinde yaşadığın anda kıymetli.....
Sevgiler....

nilgün komar dedi ki...

canlarım sizinde yorumlarınızı okudukça benimde gözüm doldu gene duygulandım burada ekrana bakarak.. evet gülenim ne kadar güzel olur birileride çıkıp anısızın bizi ziyaret etse..
böyle günleri mutlulukla sağlıkla hep birlikte yaşamak ve paylaşmak dileği ile.. biz elimizden geldiğince unutmayalım unutturmayalım ziyaretleri diye uğraşıyorum uğraşmayada devam edelim..
hepinizi kucaklıyor öpüyor ve kokluyorum.. içinizde sevgi dolu kokularınızla kalın.. muck...

nilgün komar dedi ki...

gülenim burçin daha kahvesini içmedi.. :))
en kısa zamanda bu konuya eğileceğim.. muck..