31 Mart 2010 Çarşamba

bursa'lı blogcanlarım buluşuyorrr...!!!

tarih : 03.04.2010 Cumartesi
saat : 14:00
yer : Haraççıoğlu Medresesi


orası neresimi işte bu tarihi mekan hakkında kısa bir bilgi;


Haraççıoğlu Medresesi
Bursa'nın en eski yerleşim yerlerinden olan Kavaklı Caddesi'nde zaviye veya nakşibendi tekkesi olarak yapılmış, 1852'de medrese haline çevrilmiş ve değerli bir kütüphaneyi barındırımış tarihi bir yapıdır. Günümüzde restore edimiş ve Osmangazi Belediyesi sosyal tesisi olarak hizmete girmiştir.


Medrese, 110 metrekarelik bina ve 115 metrekarelik bahçeden oluşur.
Bir zamanlar Orhan Kütüphanesinden sonra Bursa'nın ikinci büyük kütüphanesi olan Haraççıoğlu Medresesi Kütüphanesi, sonradan Orhan Kütüphanesi ile birleştirilimiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kütüphanede 1566 kitap bulunduğu bilinmektedir. Günümüzde kitapların çoğu İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi'nde yer alır.
Yapı, Bursa'daki Hristiyanlar'dan haraç ve cizye vergilerini topladıkları için Haraççıoğlu veya Cizyederzade olarak anılan bir aile tarafından yaptırılmıştır. Haraççıoğlu Ailesi, 16. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Bursa ayanlığını yürütmüş yani halk ile devlet arasında irtibat sağlama işlevini yüklenmişlerdi. O yıllarda ordunun peksimet ihtiyacını karşılayan Bursa'ya peksimet talebi Bursa Ayanı'na iletilirdi.


Bursa ayanlığı, Haraççıoğulları'nın görevden ayrılması ile kaldırılmış ve işler kurulan bir heyet tarafından yürütülmeye başlamıştı. Zaviyeyi yaptıran Cizyederzage Hüseyin Ağa ile ilerki yıllarda zaviyede görev yapan diğer şeyhler Kavaklı Caddesi üzerindeki Dar'ul Kura Camii bahçesine gömülmüştür.
Medresenin haziresinde Cizyederzade ailesi bireyleri ile Rumeli Fatihlerinden Hacı İvaz Paşa'nın mezarı bulunur.


Medresenin içinde yeni bir kütüphane oluşturulması planlanmaktadır.
Yapı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün mülkiyetindedir; Osmangazi Belediyesine 20 yıl süreli olarak tahsis edilmiştir.





buluşma için anneminelî ; yareningünlüğü ve şehribursadan ile irtibata geçebilirsiniz.

herkese şimdiden iyi eğlenceler, bol muhabbetler...

11 yorum:

uzmanamator dedi ki...

Buluşma cumartesi miydi ya ben pazar sanmış ve ümide kapılmıştım :(

nilgün komar dedi ki...

ay canım benim bak ümidini kırdığım için üzüldüm ama kaçırmanıda engellemiş oldum.. c.tesi işinmi var.. hemen halledelim çözelim.. çalışıyorsan patrondan izin alalım.. isterimki kaçırma bu buluşmayı !!

yaseminkale dedi ki...

bursaya mı taşınsam ne:(((

ACEMİHOBİCİ dedi ki...

aaaaaaah ah, bursam, canım bursam, üniversite yıllarımın geçtiği ve yaşamak istediğim tek şehir.... sevdiğim tek şehir....her sokağını bilirim.....keşke orada olabilsem...ah....ahhh...

çelebim, bu arada akşam rüyamda, istanbula gelmişim, selimiyeye, sana uğruyormuşum, tam seni sordum kapıda, uyandım.....

makcig dedi ki...

Buluşma için blogu ziyaret eder misin ?Sevgiler.

derya dedi ki...

Canım ziyaretine çok sevindim.Ahhh şu buluşma
lar bana bir denk gelmiyor.İLk buluşmayada gide
memiştim bunada gidemeyeceğim maalesef hayırlı
sı kocaman öpüyorum...

nilgün komar dedi ki...

yaseminim; taşın valla harika yer orası orada yaşadığım zamanları hiç unutmadım!!!

acemihobicim; ayyy demek rüayana geldim.. seni bekliyorum belki ondandır :) belkide bursa konusunu benden duyacaktın belkide ondandır :))

deryam; ya ama sen katılırsın diye çok ümit etmiştim...

CEYLAN dedi ki...

bursada değilsin ama bizden çok biliyorsun nilgüncüm..inan 8 senedir bursadayım ama daha hiç görmedim burayı.çiğdemin sayesinde görücez inşallah...

nilgün komar dedi ki...

ay canım benim ben sekiz yıl inegölde, beş yılda bursa merkezde oturdum hürriyet de.. ah ne güzel günlerdi.. orada yaşamış biri olarak aslında az bile biliyorum.. çok gezemezdim ben okula derslere çok eğildiğim için sonrada iş hayatının yoğunluğu ama kalan vakitlerde işte bildiğim kadar bilirim.. ama genede az.. bursa yaşanıp yaşanıp bitmeyen bir şehir..

uzmanamator dedi ki...

Evet canım Maçklaıyım :)

nilgün komar dedi ki...

oy hemşerum... :))