10 Aralık 2010 Cuma

internet üzerinden satışlar ve vergi mükellefiyeti;

son yaptığım üretimlerimin sadece yardım amaçlı olduğunu;
malzemelerini arkadaşımın aldığını ve ben sadece üretip kendisine vereceğimi belirterek başlamak istiyorum!
bunu neden mi söylüyorum çünkü ticari bir faaliyet olmadığını özellikle belirtmek istedim!


şöyle ki son zamanlarda birçok arkadaş arasında internet üzerinden satış yapmak ve satışların vergilendirilmesi konusunda çokca konuşuldu..


kazanç elde ettikten sonra nasıl beyanname verileceği vergi dairesi ile nasıl iletişimde olunacağı konusunda çokca yazı okudum ancak mükellef olmak yada olmamak konusunda kesin bir bilgiye rastlayamadım..
geçen gün bu imece üretimlerini yaparken neden sipariş almıyorsun sorusu ile karşılaştım ve yeniden bu konudaki son güncel bilgileri edinmek için alo maliye hattını arayıp detaylı bilgi aldım;

işlemleri yapmak ve süreçler konusunda zaten bildiklerim vardı meslekten dolayı ancak vergi mükellefi olmak konusundaki zorunluluklar ile ilgili detaylar sordum;

öğrendim ki; el emeği de olsa, bir yerden alıp satsanda ticari faaliyet göstermiş oluyor ve mükellef olup vergi bildiriminde bulunulması zorunludur.. bildirimde bulunmadıkları tespit edilen kişiler/ortaklar/organizatörler incelemeye tabi tutulup tespit edilebilen her kazancından vergi alındığı geçmişe dönük usulsüzlük ve vergi ziyaı cezaları kesilmektedir.. vergi ödemelerinin gecikme zamları ile birlikte tahsiline gidilmektedir..

şu an için bunların tespitleri bir noktadan hareketle araştırma inceleme vardıkları bir duraktan diğerine yol alarak yapılmaktaymış, sonrasında hatta çok yakın olarak 2011 de olası olarak internet üzerinden teftiş eden bir birimin hazırlığı içinde oldukları bilgisinide aldım..

bu nedenle ben sipariş üzerine çalışmalara yine başlamadan bekleme durumundayım, sınavımdan sonra yaptığım bütün planları yürürlüğe koyacağım ve vergi mükellefiyetimi başlatarak siparişlerimi gönül rahatlığı ile alacak ve gelen cazip teklifleri reddetmemiş olacağım..

bu konu ile ilgilenenler için umarım faydalı bir bilgi sunmuşumdur.. lütfen faaliyet konunuzla ilgili olarak vergi dairesine ve 4440189 alo maliye hattındaki yetkililere danışınız! her emek ve ortaklık için yapılması gereken işlemlerde ufak da olsa farklılıklar mevcuttur! arzu eden olursa mükellefiyet ve vergilendirme süreçlerini tek tek kaleme alabilir sizlere sunabilirim!


bir sonraki vergi dairesi ziyaretimden sonra ilgili evraklar ve süreçler ile ilgili bilgi alacağım, arzu ederseniz sizlerle paylaşabilirim..


" vergilendirilmiş kazanç kutsaldır "

20 yorum:

Tuğba dedi ki...

evet bende bir kaç yerde okudum bunu sadece bir söylentimi yoksa gerçekmi anlayamamıştım. bundan sonra takipte olacağım bu konu ile ilgili nitekim benimde bazı projelerim var ve sanırım yılbaşından sonra bunları hayata geçirmeye başlayabileceğim. Yani bu da internet üzerinden satış ve vergi mükellefiyetinin hayata geçmesi ile aynı döneme ratlayacak yani daha dikkatli olmama gerekecek.....

bende ki de ne şans değil mi?

YETENEK-SİZİN dedi ki...

bende pasajımı kapatıp, sipariş almamaya başladım zaten kırk yılda bir satış yapıorum onada vergimi ödüycem:) vergi mükellefi olmak bana bu duurumda artı getirmez her halde! ama ilerleyen günlerdeki paylaşımalrını bekliyorum, belki bir gün lzım olur. olur ya deha satışlar ve siparişler alırım:))

orgucuoyuncakcınine dedi ki...

KIZLAR YA,BU MEMLEKETTE SADECE SİZLER MİVERGİ KAÇIRIYORSUNUZ.BİRİLERİNE İTİRAZ ETMEK LAZIM BİRLİK OLUP AİLEBAKANINA FİLAN MI YAZSANIZ.HANIMLAR ÜÇ KURUŞ KAZANACAKLAR EVDE OTURURKEN ONA DA VERGİ ,VERGİ DAİRESİ,CEZA.BENCE HAKSIZLIK BU.SES ÇIKARIN DERİM.YANINIZDAYIM

tarcinmoscow dedi ki...

Çok güzel ve önemli bir konuya değinmişsin canım. Haklısın bunları iyice araştırmak lazım. Bu pasaj gibi sitelerden satışın nasıl yapıldığını bir türlü aklım almıyor. Pazartesi ilk iş arayıp bilgi edineceğim...

FunD@ dedi ki...

canm yeşil yazı zor okunuyor..vala yazık oncaaa vergiler giderken kimsenin sesi çıkmadıda

nilgün komar dedi ki...

evet canlarım, bencede mantıksız bir olay! ama peşini bırakmayacağım! sorup soruşturup taleplerde bulunacağım!

fidoş dedi ki...

bigiler için çok sağol
ben de satış yapmaya korktum
vergi dairesiyle falan uğraşamam
ama çok da isterim internetten satış yapmayı
sen bu işi iyice öğrenince çözüm de sunarsın dimi?
yani netten satış yapmayı,
tabiki başımızı derde sokmadan:))))
çok öptüm seni

Evimin İncileri Belgin dedi ki...

Sevgili Çelebim74, aydınlatıcı bilgi için teşekkürler.Sevgiyle kalın...

sesiber dedi ki...

Teşekkür ederiz paylaşım için Nilgüncüm...

waterlily dedi ki...

bilgi için teşekkürler,faydalı ama bir o kadar da şaşırtıcı ve kötü bir haber:(biz mi kaldık yani şimdi vergi verecek vakti olan bir arkadaş imza toplamaya başlasa iyi olur diye düşünüyorum,pasaj zaten kendi kısmını kesiyor kargoya da gidiyor elde kalanında yarısı malzeme parası zaten iki kuruş kalıyo ona mı göz dikmişler.....

sibeltunay dedi ki...

Sevgili Nilgün,çok güzel bir bilgilendirme.İşte geleceğin muhasebecisi dedim.Muhasebe büronu tez zamanda açmanı diliyorum.Sen iyi işletmeci olacaksın.Wıkıleaks'da ki yolsuzlukları,vergi kaçıranları,bakanları kimse gündeme almıyor.Medya konuşmuyor bile.Varsa yoksa,zavallı halkın, elektriğinden,suyundan,üzerinde yürüdüğü yoldan,ekmeğinden,simidinden vergi alırlar.Hiç izlemediğim TRT bile benim elektrik faturamın vergisiyle ayakta.Sizin gibi genç nesil inşallah bunların dahada farkında olur.Vergilerimiz halka geri dönüyor mu?Bizden alıp,İsviçre bankalarına mı götürüyorlar?Bunları bize sizin gibi İşletme okuyanlar öğretecek.Tekrar teşekkür.

fiamma dedi ki...

Burada el emeği ile üretip satış yapan özellikle hanımların büyük satışlar yaptığını ve uçuk karlar elde ettiğini hiç sanmıyorum. Sapla samanı ayırt etmek gerek, ama okuduklarım yeni bir yılın gelmesiyle gerçekleşecekse emekle üreten ve satan bir grup kadına şu mesaj gönderiliyor, üretmeyin, satmayın, bu işlerle uğraşmayın, yeni bir şey öğrenmeyin kendinizi geliştirmeyin,dedikodu yapın,suç üretin, bunalıp eşinizin başının etini yiyin vs vs vs... Yazık çok yazık..

nilgün komar dedi ki...

arkadaşlar bu sabah maliye banalığına da yazı yazdım.. cevap alır almaz sizinle paylaşacağım..

annemineli dedi ki...

Canım; merhabalar uzuzn zamandır ziyaret edemedim, bıraktığın zarif yoruma teşekkürlerrrrr..Paylaşıma teşekkürlerrrr..öptüm...

Anonymous dedi ki...

Uzun süredir takipçinizim.Benim de kafama takılan bir soruydu bu.henüz hiç satış yapamadım ama fatura kesmem lazım olsa nasıl olur diye düşünüp taşınıp bir şirket kurmam gerektiğine karar bile vermiştim. Bakalım günler ne gösterecek.

3prenses dedi ki...

bu konu benimde hep kafamı kurcalıyo.zor işler galiba:)

nilgün komar dedi ki...

annemcik; rica ederim ne demek şekerim...

adsızım; şu anda gelir idaresinden gelen yazılı cevabı okumuş bulunuyorum. ilgili vergi dairesine yönlendirdiler beni.. yarın yoğun bir gün hava şartları da malum! haftaya uygun bir zamanda gideceğim görüşmeye ve 2011 de artık sonuçalandıralım da herkese ışık tutalım!

Spotter Bee dedi ki...

Konuyla ilgili bir gelişme var mı acaba sevgili celebi?

nilgün komar dedi ki...

şekerim beklemedeyim bende.. yazım gelir idaresi başkanlığına yönlendirildi.. bakalım ne zaman cevap gelecek!

Sadettin BILDIRICI dedi ki...

Sevgili Nilgün hn.
maliye alış faturamızı istemeyecek mi?
Sattığımız malın ederi hesaba gelen havale,bu belli ama alışımızı da fatura edip kayıt altına mı alacağız?
Sağlık ve sevgiyle kalın..