16 Şubat 2011 Çarşamba

yaklaşan kadınlar günü & yeni bir etkinlik;

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünya emekçi kadınlarının kutladığı uluslararası bir gündür. Türkiye'deki sosyalist çevreler bu günü "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" adıyla kutlama taraftarıdırlar.

1975 yılında Dünya Kadınlar Yılı'nı ilan eden Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ı tüm kadınları için Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye'de 8 Mart Kadınlar Günü Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya başlandı. [kaynak]
Kimi der ki kadın
uzun kış gecelerinde yatmak içindir.
Kimi der ki kadın yeşil bir
harman yerinde dokuz zilli
köçek gibi oynatmak içindir.
Kimi der ki ayalimdir.
Boynumda taşıdığım vebalimdir.
Kimi der ki hamur yoğuran.
Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayal, ne vebal.
O benim kollarım, bacaklarım,
yavrum, annem, karım, kız kardeşim, hayat arkadaşımdır.
"Nazım HİKMET"
günün manasına uygun bir hediye hatıralarımızda yer etse nasıl olur acaba?
bu bağlamda, kadınlar günü etkinliği yapalım ne dersiniz?
isteyenler ;
ad-soyad
mail adresi
blog adresi
posta adresi
telefon, bilgilerini içeren maillerini;
adresime göndermeye başlayabilirler!

24 yorum:

Maya'nın Cicileri dedi ki...

ben varım :)

DaRmAn dedi ki...

çok güzel olur bencede ;)

Hülya dedi ki...

Bende varım Nilgüncüm güzel düşünmüşsün canım : )

Ada Deniz dedi ki...

güzel olur

Nilgün Komar dedi ki...

teşekkür ederim arkadaşlar o zaman katılmak isteyenler bilgi maillerini celebi74@gmail.com adresine göndermeye başlayabilirler.. yine kural aynı eşleşme son gün yapılacak! öptüm hepinizi

Kadına Dair Herşey dedi ki...

Canım tarif hazırladın mı benim için,linkimi bırakıp haber verirsen almaya gelirim,etkinliği çok güzel düşünmüşsün,katılmayı çok isterim ama katılamayacağım sanırım,8 mart ve her gün günümüz kutlu olsun,sevgiler

arya in neverland dedi ki...

ben yine varım bu sefer tema serbest sanırım.her yerde kalp var etkinliğindeki kalbi katlettim resme:)
atıyorum şimdi mail.

Nilgün Komar dedi ki...

cafemis; hemen yolladım şekerim geciktim kusura bakma yolladım sanıyorum meğer sadece seçmişim ama yollamamışım :)

aryacığımmm; deme öyle bence harika bir iş çıkardın sen ve herkes! tema serbest ama kadın&emek konusu etrafında olsun! gelsin ilham gelsin ilham!!!!

Unknown dedi ki...

Tatlış her maili iki kere yollamayı göze alıyorsan benide ekleyebilirsinnn...sorun ne anlayamadım ama ilkler gelmiyorrr :(( gitmiyorda sanırım

Adsız dedi ki...

CENAZENDEN DOLAYI KALPLER ETKİNLİĞİNİ KAÇIRDM..BUNU KAÇIRMAK İSTEMİYORUM..DİĞERİNDE SÖZÜMÜ TUTAMADIM BUNDA BENİDE ARANIZA ALIRMISINIZ:((((((((??

Adsız dedi ki...

BU ARADA UNUTMADAN SÖYLEYEYİM GEÇEN SENE KADINLAR GÜNÜ HEDİYEMİ SENDEN ALMIŞTIM...MASA ÖRTÜMÜ HALA KULLANIYORUM.....

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

tatlım benide ekle bilgilerimi yeniden göndereyimmi ?

Nilgün Komar dedi ki...

ayyy şekerim gönüldenelem; ne demek ne demek! ben sorunu buldum çözdüm merak etme;

ceylanım; sen hep aramızdasın kuzummmm!!!! hemen yazdım seni listeyeee! kullanıyor olman beni mutlu ediyor şekerim, heleki şu yemek etkinliklerinden birinde sofra fotoğrafı göndermiştin masada o örtü vardı! göstermediğim kimse kalmadı bakın benim yaptığım arkadaşım değer vermiş kullanmış diye!!!!!!!!

örgüçantam; aldım listeye seni yok gerek yok bilgilerinin tamamı var canım benim!!!!!

arkturus dedi ki...

ben de varım! :) son teslim tarihi 8i mi olacak?

anneanneninemekleri dedi ki...

Ne güzel düşünmüşsün,zamanım olursa katılırım.Sevgiler.

Unknown dedi ki...

evet fena fikir değil doğrusu, bakalım neler yapabiliriz. biraz düşünelim...

Nilgün Komar dedi ki...

arktrus; aldım seni listeye :)

anneannecik tamam daha vakit var! ben sana hatırlatırım!

tuğbacım evet bende düşünmeye başladım!

Adsız dedi ki...

canım bir ara griside olabilir yani:)) hani yeni yemek takıma süper uyar:))) şaka şaka...ama inan senin yolladığından başkada yok..ne hayra geçti bir bilsen:))))))))

rabiasultanipek dedi ki...

nilgün merhaba! bu etkinliğe de beni yaz! bu sefer daha hızlı davranacağım söz :))

Adsız dedi ki...

her zaman varım:))

ev kuşu dedi ki...

henüz blog aleminde yeniyim ama ben de katılmak istiyorum.. tesettür asktırın düzenlediği mevlid kandili hediyelesme etkinliğine ve bu benim dünyamın düzenlediği sevgililer günü hediye etkinliğine dahil oldum, hiç tanımadıgım yüzünü bile görmediğim güzel insanlarla hediyelesmek cok güzel bi duyguymus:) umarım kadınlar günü etkinliğine de dahil olabilirim:) sartları biraz acarsanız cok sevinirim.. gönlümüzden ne koparsa onu mu hediye edeceğiz? yoksa belli bir konsept mi var? yani konu kadın erkek üzerine olsun demişşiniz yorumlarda... cok soru sordum galiba, kusuruma bakmayın:) cok yeniyim acemlilk var tabi:)

mandalincikmazi dedi ki...

Ayyy anlamadım şeker
bu hediyeleşme etkinliğimi olacak ?

necla dedi ki...

canım diğerini kaçırdım ama bunda bende varım unutma...sevgiler

aynuroztoprak dedi ki...

çok güzel bayılırım hediyeye