29 Eylül 2011 Perşembe

muhteşem çarşamba;



show tv de ikinci sezonuna başlayan ve sanırım ki çoğu kişinin favorisi ve merakı olmuştur Muhteşem Yüzyıl... 

osmanlı devleti'nin en görkemli ve başarılı yıllarının konu alındığı dizi de tarihe ışık tutan bir çok konu da işleniyor.. kazanılan zaferler.. genişleyen ülke sınırları.. devlet yönetiminin şekli ve düzeni..

geçen sezondan çokca izlendiği için daha fazla bilgi vermeye gerek yok sanırım :) ben dizye yeni katılan üç karakterden bahsetmek için yazıyorum..

Engin Günaydın... başarılı tiyatrocumuz GülAğa karekteri ile dizide kadroya girdi.. oynadığı karakter kızlar ağası, harem ağası yada diğer adıyla darüssaade ağası yani Osmanlı Devletinde haremden sorumlu olan yüksek düzeydeki görevlilerden biri.




Kızlar ağası padişah ve sadrazamdan sonra Osmanlı Devletinin 3. en yüksek görevlisiydi. Sarayın, cinsel işlevi yok edilmiş (hadım edilmiş) siyah ırktan olan erkek köleleri arasından seçilirdi. Padişahın huzuruna gerektiği zaman çekinmeden çıkabilme yetkisine sahipti. Kızlar ağası padişahın huzurunda samur bir kürk giyerdi. Sarayın güvenliğini sağlayan Baltacıların kumandanlığını yapardı. Padişahla sadrazam arasında ve padişahla Valide Sultan arasındaki haberleşmeyi sağlardı. Hareme yeni cariyelerin alınması, haremdeki nikah, sünnet düğünü ve doğum törenlerinin düzenlenmesi hep Kızlar ağasının sorumluluğu altındaydı. Haremde büyük bir suç işleyen cariyelerin bir çuval içine sokularak Topkapı Sarayı'nın hemen önünde Haliç'nin sularına atılarak boğdurulması görevini de Kızlar ağası üstlenirdi. Önceleri Kızlar ağasının konumu beyaz ırktan bir köle olan Kapı ağasından daha düşüktü. Ancak özellikle 17. yüzyılda nüfuzları çok arttı. Padişaha olan yakınlığı nedeniyle protokoldeki yerleri zamanla Kapı ağasının da üzerine çıktı. 

Burak Özçivit...  önceki sezon final yapan sırlarla dolu küçük sırlar dizisinin yakışıklısı idi.. şimdi bu muhteşem dizide Malkoçoğlu Bali bey'i canlandırıyor..

Bali bey; Malkoçoğlu Yahya Paşa'nın oğludur. Koca Bali Paşa şeklinde de anılır. 1495'de doğmuş olup, Kanuni Sultan Süleyman'ın yaşıtıdır. 2.nci Bayezit'in kızı Aynişah sultanın kızıyla evlidir . Semendire sancakbeyi olmuş, 1521 yılında Belgrad'ın fethinde görev yapmıştır. Daha sonra Belgrad sancakbeyi ve Bosna Beylerbeyi oldu. 1526 yılında Mohaç Savaşı'nda çok üstün başarılar gösterdi.Bir hafta gibi kısa bir sürede ordunun nehirden gecip mohaç ovasına ulaşmasını sağlayacak şekilde bir köprü inşaa ettirmiştir Budin'in (Budapeşte) ikinci beylerbeyi ve Vezir oldu. 1548 yılında vefat etti. Budapeşte'nin en büyük meydanının adı Osmanlıların Budapeşteyi kaybettiği zamana kadar Gazi Bali Paşa Meydanıdır. Mehmet Bey adında bir oğlu vardır.



 Adnan Koç... Türk Sanat Müziğimizin genç yorumcularından.. birçok Tv filminde başrol oynamış ve Ayla Algan'dan ders almış başarılı bir oyuncu aynı zamanda.. Radyo Alaturka'da Salı günleri saat 17.00-19.00 saatleri arasında canlı dinleyebileceğiniz muhteşem bir sesi var..

dizide Behram Paşa karakteriyle yer alıyor...

eski Yemen Valilerinden Kara Şahin Mustafa Paşa'nın oğlu, yine Yemen vilâyetin eski valilerinden Rıdvan Paşa'nın kardeşidir. Her ikisi de II. Selim (1566-1574) devri ricâlinden olan Behram Paşa;

Osmanlı Saray Mektebi Enderun’dan yetişmiştir. Sultan II. Selim B. Murad Han'ın zamanı idaresinde yükselmiştir. Sivas'a görev yaptığı sonra Yemen harekatı sırasında Gazze'de mirliva olan Behram Paşa'ya 976 (1568)'de Yemen Eyaleti tevcih edildi. Daha sonra Anadolu Beylerbeyi olmuş ve 1570'te Kıbrıs Seferi'ne katılmıştır. Bir müddet sonra Erzurum Beylerbeyi olmuş ve Lala Kara Mustafa Paşa'nın yanında 5 Nisan 1578 tarihinde İran Seferi'ne iştirak etmiştir.

Diyarbakır'ın Aralık 1578'de on üçüncü Beylerbeyi (valisi) olarak da görev yapmıştır, daha sonra Bağdat ve Rumeli Beylerbeyliği yapmıştır. En son görevi olan Yeniçeri ağalığı ile çıkmıştır. Engürüs (Macaristan) seferinde İçoğlanları ittifak edip katledilerek ölmesine sebep olmuşlardır.

Yaptırdığı yapılar arasında en ünlüleri Behram paşa hanı Sivas'ta 1573 yılında kesme taştan iki katlı inşa edilen Kervansaray olarak yapılan han, 49x49 metre boylarındadır. İki katlı hanın ortadaki büyük bahçesinin dört yönünde odalar sıralanmıştır. Güney yönünde yüksek ve geniş, dışarıya çıkıntılı, sivri kemerli bir giriş cephesi, bu cephe üzerinde, üç dilimli kemeri olan iki penceresi ve kenarlarında iki arslan figürü bulunmaktdır. Bina, kesme taştan iki katlı olarak yapılmıştır. Ortasında üzeri açık ve büyük bir avlusu olan binada avlunun etrafı odalarla çevrili, giriş kapısının karşısında ise ahır bulunmaktadır. Ayrıca Diyarbakır Çermik’te Behram Paşa Hamamı ve Diyarbakır Merkez'de Behram Paşa Camii'yi yaptırmıştır. Bunlardan başka, Yemen'de Behramiye adıyla anılan bir şehir kurmuş ve burada saray, cami, imaretler, medrese, urban şeyhlerinin ve maiyyetlerinin barınmaları için evler ve binalar yaptırmıştır.

===========================================================================

bir başka dizi gecesinde fıstığım ile yaptığımız oje partisinde kullandığımız ojelerin numara ve markalarını yayınlamamıştım.. merak edenler için geliyor..

soldaki 337 Gabrini
sağdaki104831 Rimmel



 
bu akşamki partide bir tek ben vardım.. yarın ne giyeceğime karar veremedim o yüzden epeydir sürmediğim Pastel 77 yeşili seçtim..

artık buna göre bir kombinasyon yaparız yarın sabah :)

yine az ışıklı ortamda çekim yaptım :( bu nedenle renk tam net çıkmadı ama ojeseverlerden de bu rengi tanımayan hatta kullanmayan kalmamıştır sanırım :)
 










ve üzerine Pastel Matte uyguladım..
çok sevdim ben matlaştırma işini :)
hızımı alamayıp ayak parmaklarıma da matte yaptım :) pedikürümü iki gün önce yaptırmıştım..
matlaştırma bence harika oldu.. fotoda çok belli değil ama parlak halinden çok daha doğal durdu...











bu da dumanını savurup gider gelmez kara trenimiz :))))) yok yok kara değil tabiki o lafın gelişi.. cumartesi yaptığımız ümraniye çıkarmasının ganimetlerinden.. ümraniye yeni meydan'da Rize tanıtım ve kültür etkinlikleri vardı.. orada bulunmuşken etkinlik alanını gezdik... taze taze trabzon köy peyniri ve bu sevimli trenide yeğenim için aldım.. bütün harfler var istediğiniz ismi dizi dizi yapabiliyorsunuz  :)

etkinlikler hafta sonuna kadar sürecekmiş,
haberiniz olsun...

7 yorum:

okuyan dedi ki...

bence de mat çok hoş durmuş...
ayak tırnaklarıma ben ojeyi bile doğru dürüst zor sürüyorum tebrikler valla:)
tren de pek güzelmiş... yeğenin bayılacak bence:)
sevgilerimle...

Gülcan dedi ki...

ablam işin kötü tarafı peynir yediremiyorum. anca hamurişinin içine yada yumurtanın içine katıyoru anlarsa onuda yemiyor sevgiler.

Nedret dedi ki...

Gözümü ayırmadan seyrettiğim tek dizi:))

Unknown dedi ki...

Dizi hakkındaki bilgilendirme için teşekkürler..yalnız geçen sezon behram paşayı öldürmemişlermiydi bu başka behram paşamı bi türlü alnayamadım ben..hatta kral layoşa gidip sadece kafatası gönderilmişti..acaba ismimi yanlış hatırlıyorum..

tren çok hoş bu arada..ojeleri matlaştırmayı denemedim hiç..denemek gerek en kısa zamanda :)

Nilgün Komar dedi ki...

okuyanım; yeğenim adına teşekkür ederimm :))

gülcanım; vay be gurme olacak o zaman senin velet demek ki büyüyünce :)

nedukum; gösterişli kıyafetler ve tarihi mekanlarımız zaten izleyenlerin yarısını oluşturuyor diye düşünüyorum..

gülinim; rica ederim ne demek.. o öldürülen başkasıydı :) ismi yanlış hatırlamışsın şekerim.. treni beğendin demek ay benimde oynayasım geliyor zaten ama daha teslim etmeden kıyamıyorum.. sen ojeleri sür gel ben matlaştırırım :)

GÖNÜL dedi ki...

benimde favori dizim çok beğeniyorum sevgiler

Nilgün Komar dedi ki...

benden de sana sevgiler gönülüm...