17 Haziran 2013 Pazartesi

bir pilav günü: bir tarihe tanıklık: bir Haydarpaşa Lisesi;


heyecanla geçen okul yılları.. mezuniyetler.. vedalar.. buluşmalar.. pilav günleri.. birçok okuldaki gelenek halini alan efsanevi pilav günlerinden birinde konuk olarak bulundum geçen hafta; Haydarpaşa Lisesi 79.pilav günü.. onca yıl aksatmadan bir düzen içerisinde devam ediyor olması ne güzel değilmi? 1934 de kurulan lise şimdiki Marmara Üniversitesinin Haydarpaşa'daki kullandığı tarihi binasında imiş o zaman.. 1984 yılında tarihi binasından ayrılmış, geçici başka yerde hayatına devam edip 1990 yılında koşuyolu'ndaki yerine taşınmıştır..




Okul binasının lise olarak kullanılmasına büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK´ün emriyle 26 Eylül 1934'te başlanmıştır. Okulumuzun adı, tarihi binanın yapımı sürerken ortaya çıkan Osmanlı-Yunan Savaşı´nda (1897) büyük yararlılıklar gösteren Haydar Paşa´dan almıştır. Eğitim-öğretime açıldığında içinde; İstanbul Muallim Mektebi ile; uygulama bölümü de bulunduran okul 1936-1937 öğretim yılında bu okulların Çamlıca`ya taşınmasıyla bağımsız lise durumuna getirilmiştir. 







İlk açıldığında 1048 öğrencisi olan okul, kısa zamanda gelişerek çevrenin  ´yatılı ve gündüzlü´ ortaöğretim ihtiyacını karşılayacak duruma getirilmiştir.



O zamanlar okul, çok sayıda dersliğinin yanında 35 kurnalı hamamı, mescidi, reviri, yemekhanesi, 5 mutfağı, terzihanesi, demirhanesi, marangozhanesi ve lojmanlarıyla küçük bir kasaba görünümündedir. 

Haydarpaşa Lisesi, o yıllarda bu farklı birimleri bünyesinde bulundurduğu gibi, farklı öğrencilere de eğitim hizmeti sunmuştur. Lisenin bu özelliği, kayıt sırasında öğrencilere verilen okul numaralarından da açıkça anlaşılmaktaydı. Tek numaralar, yatılı öğrencileri; sonu 3 rakamıyla biten numaralar, Leyli Meccani (parasız yatılı) olanları; çift numaralar ise, gündüzlü öğrencileri göstermekteydi.

1948-1949 öğretim yılına gelinceye kadar, Haydarpaşa Lisesi bir erkek lisesi durumunda olmuştur. Bu öğretim yılından itibaren, okulumuza kız öğrenciler de alınmıştır. Ancak bu uygulamaya 1958-1959 yılında son verilmiştir. 1980-1981 öğretim yılında, yeniden karma eğitime başlanmıştır.

1979-1980 öğretim yılında Haydarpaşa Lisesinin yatılı bölümü kapatılarak, bu bölümlere  Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi taşınmıştır. Böylece okulun kullanım alanı daralmıştır. Bu nedenle eğitim zorlaşmış, kayıtların kısmen dondurulması gündeme gelmiştir. Haydarpaşa Lisesi, bu tarihi yuvasından, 1984 yılının Temmuz ayında çıkartılmıştır. Binada halen Marmara Üniversitesi öğretimini devam ettirmektedir.


1990 yılına kadar Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi´nin yeni yapılan ek binasında eğitim-öğretimini sürdürmüştür. 1990 yılında Altunizade´deki yeni yapılan binaya taşınılmıştır. Böylece daha sağlıklı bir eğitim-öğretim ortamı elde edilmiştir. Haydarpaşa Lisesi 1998-99 öğretim yılında Anadolu Lisesi statüsüne dönüşmüştür.

Haydarpaşa Lisesi, ülkemize yalnızca sanatçı, politikacı, bilim adamı, başarılı işadamları ve sporcu yetiştirmiş ülkemizin sayılı eğitim kurumları arasında yer almıştır.

işte geleneksel tören yürüyüşünü yaparken görüyorsunuz eski mezunları.. önde Bayrak ve okul Flaması ile tüm mezun öğrenciler.. ne görkemli bir yürüyüş.. en eski görebildiğim 1950 yılı mezunu idi.. gözlerime inanamadım.. biz daha yokken liseyi bitirmişler..

hele ki kalabalığın heyecanına takın olmak benim için çok başka bir duygu idi..
-bilmem kaç recep sen misin?
-ahmet benim hatırlamadın mı?
tarzında dolu konuşma metni..

sanki daha az önce zil çalmış da bahçeye çıkmış gibi telaşeli yüz ifadeleri..

50 yıldır yurtdışında yaşayan bir mezun sıra arkadaşlarını bulup sarılmanın telaşesinde idi..

söylenilen marşlar..

ve kortel tören alanındaki yerini
alıyor yavaş yavaş..

ders zamanlarındaki gibi sınıf sınıf diziliyorlar
büyükten küçüğe doğru..

ve hep birlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı...

günün anlam ve önemi konuşmaları..

en taze mezundan hatıra kütüğüne plaket çakılması..

hem töreni tamamlama
hemde hasret giderme telaşesindeler..

okul mezunlarından Kadıköy Belediye Başkanı  Av.Selami ÖZTÜRK, okul mezunları derneği Yönetim kurulu başkanı olarak konuşmasını yaparken..

okul bahçesinden genel bir görünüm..

okul aile birliğine katkı olsun hemde güneşten korunalım dedik ve birer tane hatıra şapka aldık..

binada Marmara Üniversitesi öğrencisi olarak okuyan Rabia Sultan.. kendi okuduğu sınıfın önünde..


bu harika yapının önünde bir hatıra pozu çekilen ben :) 















Ünlü Mezunlardan bazıları; 
AV. SELAMİ ÖZTÜRK
KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANI ve HAYDARPAŞA LİSESİ MEZUNLAR DERNEĞİ BAŞKANI
AV. KAZIM KOLCUOĞLU
İSTANBUL BARO BAŞKANI
AVNİ ANIL
BESTEKAR
CAN BARTU
SPORCU
CEMAL SÜREYYA
ŞAİR
CENGİZ TOPEL
ASKER ( HAVACI )
ERCAN SAATÇİ
MÜZİSYEN
ERCAN TURGUT
MÜZİSYEN
ERCAN YAZGAN
SANATÇI
ERKİN KORAY
MÜZİSYEN
GÖKSEL ARSOY
SANATÇI
HALİT DERİNGÖR
SPORCU
MAHİR İZ
YAZAR - ŞAİR
MEHMET ALİ YILMAZ
PARLEMENTER
NİMET ÖZTAŞ
PROF.-ESKİ BAKAN
SEYFİ DURSUNOĞLU ( HUYSUZ VİRJİN )
SANATÇI
SUNAY AKIN
YAZAR - ŞAİR
SÜLEYMAN TURAN
SANATÇI

daha kimler var bilseniz, tam liste için tık tık
mezunlar derneği sayfasına gidip daha çok bilgiye ulaşmak için tık tık

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili babacığımın okuludur, benim için de yeri ayrıdır.

Nilgün Komar dedi ki...

aa ne güzel ya sende gelseydin keşke..

aynuroztoprak dedi ki...

bende 1983 yılında haydarpaşa lisesindeydim .muhteşem bir okuldu

Nilgün Komar dedi ki...

ne güzel aynırım eski halinde okudun yani süperrrrrr