14 Ağustos 2014 Perşembe

unutulmayanlar: Bergen ;

Bergen gerçek adıyla Belgin Sarılmışer (15 Temmuz 1959; Mersin - 14 Ağustos 1989; Adana), Türk arabesk-fantezi şarkıcısı. 31 Ekim 1982'de kocası tarafından yüzüne atılan kezzap sonucu iki gözünü de kaybetti, daha sonra sol gözü görme yetisi kazandı ve sağ gözünün hasarı yüzünden saçlarını sağ gözünün üzerine atmasıyla, bazense güneş gözlüğüyle olan imajıyla akıllarda kaldı. 1986'da yayınladığı üçüncü stüdyo albümü "Acıların Kadını"nı albümü ve kendi hayat hikayesini anlatan albümle aynı adlı filmde oynamasının ardından "Acıların Kadını" olarak anılmaya başladı. Sanat yaşamı boyunca Sen Affetsen Ben Affetmem, Kader Diyemezsin, Benim İçin Üzülme, Elimde Duran Fotoğrafın, Neden Dönmesin? gibi pek çok şarkı bıraktı.

14 Ağustos 1989'u 15 Ağustos'a bağlayan gece, Pozantı, Adana'da boşandığı eşi tarafından kurşunlanarak öldürülen; 30 yıllık kısa yaşamına 6 Longplay, 11 kaset, 129 şarkı ve 1 video filmi sığdıran Bergen memleketi Mersin'e defnedildi. Toroslar, Mersin'deki asri anıt mezarlık ziyarete açıktır.

Daha sonra pek çok arabesk ve nostalji konseptli albümlerde şarkıları yer alan Bergen, Emrah, Funda Arar, Muazzez Ersoy ve Işın Karaca gibi pek çok sanatçı tarafından cover'landı.


▶ Bergen - Acıların Kadını (Canlı sahne performansı ve Röportaj, 1986) - Dailymotion video



uzun uzun okumak isterseniz buyrun buraya

4 yorum:

bademlebuduk dedi ki...

hikayesini ondan dinlemeyi çok isterdim

TUĞBA'NIN DÜNYASI dedi ki...

Bergen'in bir filmini izledik tr'ye gelmeden önce, sonra biraz araştırdık birkaç şarkısını dinledik bir de çok eski bir video görüntüsünü bulduk izledik. Kadın neler çekmiş. Üzüldüm o haline. Böyle eskilerden duyduğumuz kişilerin hayatlarını irdelemek hoşuma gidiyor o zaman oturup düşünüp kafamızda bir şeyler oluşturmak daha kolay oluyor. Videoyu açmaya çalışıyorum şu an. Hakkında çok fazla şey yok ama yine de umuyorum bu video benim izlediğimden farklıdır, oldukça merak ettim.
Sevgilerimle

rabiasultanipek dedi ki...

O günlerden bu günlere kadına şiddet konusunda ülkede pek bir şey değişmemiş :(

Nilgün Komar dedi ki...

badem keşke öyle bi şansımız olsaydı

tuğbacım evet daha da merak ediyoruz azıcık bilgiler karşısında.. şimdi internette nerde ne yemek yedikleri var ama eskiler hakkında pek çok şey bir giz olarak kaldı ki asıl güzellikler ve değerli bilgiler o zamanlarda ve o kişilerde idi bence..

rabiacığım evet malesef hiç değişmedi hatta arttı bile diyebiliriz.. adam kaç ay sonra çıktı hapisten ama bergen geri gelmedi kimbilir nasıl bir hayat yaşadı mutlu mesut bolluk içinde ay düşündükçe sinirleniyorum.. böyle adamlardan nefret ediyorum..