25 Temmuz 2014 Cuma

unutulmayanlar; Çolpan İLHAN

Çolpan İlhan (8 Ağustos 1936, İzmir - 25 Temmuz 2014, İstanbul), Türk tiyatro ve sinema sanatçısı. Lise eğitimine Balıkesir Lisesi'nde başladı. Daha sonra Kandilli Kız Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuarı'nda tiyatro bölümünü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünden mezun oldu.. Bu sırada akademideki arkadaşları ile birlikte "Akademi Tiyatrosu" adıyla bir tiyatro grubu kurdu ve oyunlar hazırladı. Bu sırada gelen bir teklifle 1957 yılında ilk sinema filmi Kamelyalı Kadın'da başrol oynadı.aynı yıl içinde Küçük Sahne'de Münir Özkul ve Uğur Başaran ile "Sevgili Gölge" adlı oyunla ilk profesyonel oyununu oynadı. Üç sezon Küçük Sahne'de tiyatrolarda rol aldıktan sonra bu tiyaronun dağılması ile Oda Tiyatrosu'nda Müfit Ofluoğlu ile Sabahattin Kudret Aksal'ın "Tersine Dönen Şemsiye" sini sahneledi. Daha sonra Kent Oyuncuları ile Güner Sümer'in "Yarın Cumartesi"'nde oynadı. Kenterler ile de "Baharın Sesi", "Nalınlar" ve "Aptal Kız"'da sahne aldı. Bir süre sonra oğlu Kerem'in doğması ile tiyatroya ara verdi. 1960'ların ortasında sinema filmleri ile sanat yaşantısına geri döndü ve 300'e yakın filmde rol aldı. 1970'lerin sonlarına kadar sürekli filmlerde başrollerde oynayan İlhan sonra sinemadan koptu ve moda çizimleri yapmaya yoğunlaştı. Çolpan İlhan, şair Attilâ İlhan'ın kızkardeşi, sinema sanatçısı Sadri Alışık'ın eşi ve oyuncu Kerem Alışık'ın annesidir. Kültür Bakanlığı tarafından 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen oyuncu, Sadri Alışık Kültür Merkezi'nin kurucusudur.25 Temmuz 2014'de geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. 

Filmografi;
Yanık Koza (2005-2006) (TV Dizisi) 
Yeşil Işık (2002) Dansöz (2001) 
Tatlı Hayat (2001) (TV Dizisi) 
Ağaçlar Ayakta Ölür (2000) (TV Dizisi) 

İlk Aşk (1997) (TV Dizisi) 
Seni Kalbime Gömdüm (1982) 
Aşk-ı Memnu (1974-1976) (TV Dizisi) 
Talihsiz Yavru Fatoş (1970) 

Galatalı Fatma (1969) 
İki yetime (1969) 
İnleyen Nağmeler (1969) 
Kaldırım Çiçeği (1969) 
Sonbahar Rüzgarları (1969) 

Cemile (1968) 
Hicran Gecesi (1968) 
Kaderin Cilvesi (1967) 
Ağır Suç (1967) 
Ağlayan Kadın (1967) 
Akşamcı (1967) 
Marko Paşa (1967) 
Sinekli Bakkal (1967) 
Yıkılan Gurur (1967) 
Zehirli Hayat (1967) 

Sokak Kızı (1966) 
Kolejli Kızın Aşkı (1966) 
Allahaısmarladık (1966) 
Boyacı (1966) 
El Kızı (1966) 
İdam Mahkumu (1966) 
Kenar Mahalle (1966) 
Kıskanç Kadın (1966) 
Namus Kanla Yazılır (1966) 
Siyah Gül (1966) 
Turist Ömer Almanya'da (1966) 

Turist Ömer Dümenciler Kralı (1965) 
Seven Kadın Unutmaz (1965) 
Ekmekçi Kadın (1965) 
Şakayla Karışık (1965) 
Berduş Milyoner (1965) 
Bir Garip Adam (1965) 
Kocamın Nişanlısı (1965) 
Komşunun Tavuğu (1965) 
Tamirci Parçası (1965) 
Yankesicinin Aşkı (1965) 
Zennube (1965) 
Ahtapotun Kolları (1964) 
Şu Kızların Elinden (1964) 
Turist Ömer (1964) 

Barut Fıçısı (1963) 
Bütün Suçumuz Sevmek (1963) 
Kamil Abi (1963) 
Korkusuz Kabadayı (1963) 
Temem Bilakis (1963) 
Zorla Evlendik (1963) 
İkimize Bir Dünya (1962) 
Sonbahar Yaprakları (1962) 
Ver Elini İstanbul (1962) 

Allah Cezanı Versin Osman Bey (1961) 
In der Hölle ist noch Platz (1961) 
Aşkın Saati Gelince (1961) 
Cumbadan Rumbaya (1961) 
Avare Mustafa (1961) 
Sepetçioğlu (1961) 

Hayatım Sana Feda (1959) 
Kalpaklılar (1959) 
Şeytan Mayası (1959) 
Yalnızlar Rıhtımı (1959) 
Zümrüt (1959) 
Asi Evlat (1958) 
Bir Şoförün Gizli Defteri (1958) 
Yaşamak Hakkımdır (1958) 

Ak Altın (1957) 
Kamelyalı Kadın (1957)


Turist Ömer'ine kavuştun!
Rabbim günahlarınızı affetsin, mekanınız cennet bahçesi olsun.. !!!

12 yorum:

Sinem dedi ki...

Güzel gözlü kadın nur içinde yat...

Nesrin dedi ki...

Çok üzüldüm , nur içinde yatsın ...

Nilgün Komar dedi ki...

Aminnn

nurtenbegendi.blogspot.com dedi ki...

Çok yoğun bir gündü bugün. Ben de az önce haberlerden öğrendim. Allah rahmet eylesin.

tülin dedi ki...

Annem anlatmıştı, sevgili Çolpan İlhan bir zamanlar, sanırım ilk gençlik yıllarından birinde "Adalar Güzeli" seçilmiş. Hiç bir yerde yazılmayınca" gideyim Nilgün'e yazayım dedim. Nasılsa o anlatmıştır. Sevgiler, güzel bayramlar canım.

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

çok zarif bir hanımdı nurlar içinde olsun inş.

Alanay yıldırım dedi ki...

Allah rahmet eylesin nur içinde yatsın.çok severim ve beğenirim.
bayramın kutlu mutlu olsun arkadaşım.sevdiklerinle beraber geçireceğin nice mutlu bayramlara...

Alanay yıldırım dedi ki...

Allah rahmet eylesin nur içinde yatsın.çok severim ve beğenirim.
bayramın kutlu mutlu olsun arkadaşım.sevdiklerinle beraber geçireceğin nice mutlu bayramlara...

Syhn dedi ki...

hoş kadındı ya Allah rahmet eylesin.

nurtenbegendi.blogspot.com dedi ki...

Arkadaşım nerelerdesin, sesin soluğun çıkmıyor? Her şey yolundadır umarım.

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

nur içinde yatsın....

neva nur dedi ki...

sizi takibe aldım..bana da beklerim
http://nevanurkece.blogspot.com.tr/