30 Eylül 2016 Cuma

kitap: harper lee: bülbülü öldürmek;

Bülbülü Öldürmek (İngilizce: To Kill a Mockingbird), Harper Lee' nin 1960'da yayınlanan Pulitzer ödüllü romanı. Yayınlandığı dönemde büyük bir başarı kazanarak, modern Amerikan Edebiyatı'nın klasikleri arasına girdi. Roman, yazarın 1936 yılında, on yaşındayken yaşadığı bir olayı temel almaktadır. Lee, yaşadığı kasabanın civarında olan bu olayın ailesi ve komşuları üzerindeki etkilerini gözlemleyerek eserini oluşturdu.


Lee'nin bugüne dek yazdığı tek roman olan (1960'ta yayımlanan ilk romanı "Bülbülü Öldürmek" ile dünya çapında şöhret kazanan 89 yaşındaki Harper Lee'nin 55 yıl sonra çıkan ikinci kitabı "Go Set a Watchman" (Git Bir Bekçi Dik ) 2015 yılında yayınlandı).Bülbülü Öldürmek, ABD'nin güneyinde Maycomb adlı kurgusal bir kasabasında geçer. Jean Louse "Scout" Finch adında küçük bir kızın bakış açısından kaleme alınmış olan eser, bugüne dek dünyada en çok satan romanlar arasında yer almaktadır ve aynı adı taşıyan, başrolde Gregory Peck'in yer aldığı, klasik bir film de olmuştur.

Scout'a eşlik eden Jem, her ikisinin en yakın arkadaşı Dill ve bir avukat olan babaları Atticus Finch'in başlarından geçeni konu alan roman, ABD'de asılsız bir iddiayla yargılanan bir zenciyi savunmakla görevlendirilen, bu yüzden kasabanın geri kalanıyla ters düşen Atticus Finch'in etrafında şekillenir.

Romandaki "Dill" karakteri yazar Harper Lee'nin çocukluk arkadaşı olan Truman Capote'den esinlenilerek yaratılmıştır. O zamanki adı Truman Persons olan Capote, tıpkı romanda Dill'in Scout'ların kapı komşusu olduğu gibi, Harper Lee'nin kapı komşusuydu.


Romanın orijinal İngilizcesi, 1970'li yıllarda Türkiye'de yabancı dille eğitim yapan devlet okullarında (Maarif Bakanlığı Kolejleri) İngilizce derslerinde okutulmuştur. 1962 de filmi Oscar ödülünü almıştır. Kitabın baş karakterleri Scout Finch, Jem Finch, Atticus ve Dill'dir.

okuma tarihlerim: 20 Eylül - 30 Eylül

#yazokumaşenliği2016
#ülkemizdeenazikiyayınevitarafındanbasılanbirkitap
#motiçilerbirlikteokuyor




sevgili nesli ile birlikte okuduk ve de çok beğendik.. yani kitabın hikayesini değil tabiki.. böyle ırkcı bir eğilimi beğenmekde söz konusu değil kabul etmek de.. hikayenin anlatımı ve aktarımı güzeldi.. yazarın dili güzeldi.. filmini daha önce izlemiştim ama nesli ile birlikte yeniden izleyeceğiz.. zaten filmi izleyince kitabı okumak ancak bu zamana kaldı.. filmin etkisini unutup kitaba odaklanabilmek ama tabiki aklıma birçok yerde şöyle olacak falan diye de geldi doğrusu çünkü bu çarpıcı hikayeyi unutmanız isteseniz de mümkün değil..  

4 yorum:

Handan dedi ki...

Çılgın kitap yayını var bugünlerde bu blogda, bu ay eline hiç kitap almamış biri olarak utandım :)

Bülbülü Öldürmek'i ilk okuduğumdan bu yana en az otuz yıl geçmiştir, hâlâ çok severek okurum. Kaç kere okudum bilmiyorum. Filmi de çok güzeldi,değil mi :)

Nilgün Komar dedi ki...

sorma handan hem tembellik hem farklı yoğunluklar hem iş hem pc sorunu derken paylaşımlarım epey birikti.. hepsini ar arda yayınlayıp sonra gerçek tarihlerine aktarıyorum.. çok işim var çooook.. :D
sevigiler ♥

nalan dedi ki...

İlk kez çocukken okuyup ,büyüdükçe de tekrar tekrar okuduğum birkaç kitaptan biridir Bülbülü Öldürmek...2010 yılında ABDde sokağa bırakılmış bir FREE koli içinde Killer Birds görmez miyim?Nasıl mutlu oldum anlatamam. Aldım ve damada verdim. Zira ingilizcem Harper Lee adının yanında görünce onun hangi kuş olduğunu anlayacak kadar iyi :) Bu arada da Harper Lee nin ön adının Nelly olduğunu ve kadın olduğunu da o zaman öğrendiğimi gülerek yazıyorum.

Nilgün Komar dedi ki...

bende filmini izledim şimdi kitabı okudum.. şimdi sıra yine filmde.. daha çok kişinin okuması için elimden geleni yapacağım!
sevgiler ♥