5 Eylül 2016 Pazartesi

kitap: laura esquivel: acı çikolata;

çokca fantastik gibi görünsede  aslında çokca gerçekçi bir hikaye.. yaşananları okudukça akıl almazca gözünüzde canlandıracağınızı düşünüyorum, zira bana öyle oldu.. ilk kez tanıştığım bir yazar ve diğer kitaplarını da umarım okuma fırsatı bulurum.. 

okuma tarihlerim: 04.09-05.09.2016
#yazokumaetkinliği2016
#adındabiryiyecekismiolanbirkitap



Yemek pişirerek, yemek yiyerek, yemekler aracılığıyla aşk ilanı, tinsel ve tensel iletişim gerçekleşebilir mi? Laura Esquivel, "Acı Çikolata" ile, içinde yemek tarifleri, aşk öyküleri ve kocakarı ilaçları bulunan bu romanla bu iletişimin gerçekleşebileceğini kanıtlıyor. Yüzyıl başlarında Meksika'da devrim, eski kolonyal toplumun son kalıntılarını temizlerken, aile geleneğine göre evlenmesi olanaksız, ama buna karşın Pedro'ya delicesine tutkun Tita, yemek yapmayı aşkının iletişim aracına dönüştürüyor. Laura Esquivel bu olanaksız aşkı yemek ve kocakarı ilaçları tanımlarıyla dile getiriyor ve sarsıcı, büyüleyici bir dille bu aşkın ezgisini yaratıyor; yarım kilo soğan, iki baş sarmısak, bir tutam fesleğen, romanın her satırından fışkıran yakıcı aşkın simgesine dönüşüyor. Yazarın ironik, neşeli ve yumuşak bir dili var; yaşam sevgisi ve tensel aşk bu dil içinde büyülü gerçekliğe bağlanıyor. Hiçbir kadın yazar, kadın dünyasını bu düzeyde dile getiremedi. Kısa zamanda on beş dile çevrilen ve yazarın senaryosuyla sinemaya aktarılan, filmi ülkemizde de büyük ilgiyle karşılanan "Acı Çikolata", başta Meksika ve ABD olmak üzere yayımlandığı her ülkede satış rekorları kırdı. Bir kez okumakla yetinemeyeceğiniz bir roman.

Laura Esquivel (d. 30 Eylül 1950), Meksikalı yazar. Latin Amerika edebiyatına ciddi katkıları olan Esquivel, büyülü gerçekçilik akımının günümüz temsilcilerindendir. Telgraf memuru Julio Cesar Esquivel ve karısı Josefa Valdes'in dört çocuğundan üçüncüsüdür. Öğretmenlik, çocuk tiyatrosu ve yaratıcı drama eğitimi aldı. Çocuk tiyatrosu konusunda özelleşen Esquivel, Eğitim Bakanlığı'na (Secretaría de Educación Pública) bağlı Çocuk Tiyatrosu ve Edebiyatı Atölyesi'nin (Taller de Teatro y Literatura Infantil) de kurucusudur. 1979 ile 1980 yılları arasında Meksika televizyonunda çocuk programlarının yazarlığını yaptı. Televizyon için yaptığı çalışmaların ardından sinema için senaryolar yazmaya başladı. Ancak o dönemde senaryolarının birçoğunun yapıma geçirilmemesinin üzerine roman yazarlığına ağırlık verdi.

3 yorum:

Ada Deniz dedi ki...

Ben de bir Acı Çikolata okumuştum. Carol Off'un yazdığı kitapta çikolatanın öyksü, orada çalışanların dramı vardı ama...

Nilgün Komar dedi ki...

onu da listeye alayım canım.. merci ♥

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

merak ettiğim kitaplardan..