31 Aralık 2016 Cumartesi

kitap: refik halid karay: nilgün;

yaz okuma şenliğine başladığımda kategorilerden birinde şöyle diyordu; adınız ve soyadınızın baş harfleri ile başlayan iki kitap.. elimdeki kitaplarda K ile başlayan bir kitap buldum ve okudum ancak etkinlik sonlarına doğru N harfi ile başlayan elimde olan kitaplardan hiçbirini okumak istemedim, vakit de gittikçe daralıyordu ve bu kategoriyi madem okudum iki kitabı da okumam lazım diye kendimle mücadele ediyordum.. o sırada bir gün işyerimin olduğu semtte oturan emekli bir mimar amcamız ile selamlaşırken, hep adımı unuttuğunu tekrarladı ve unutmamak için bir hatırlatıcı düşüneyim artık dedi; refik halid'in nilgün'ünü okudun mu diye sordu, hayır dedim.. onu düşünüp senin adını hatırlamaya çalışacağım o zaman sende kitabı mutlaka oku harika bir eser dedi ve bende hemen kitabı araştırmaya başladım.. buldum, satın aldım ve şenlik bitmeden okumayı başardım.. kitap üçleme ve tek baskı altında toplanmış ve böylece diğer ciltleri de okumak için start vermiş oldum ve dört ayda 1029 sayfalık kitabı bitirmeyi başardım.. okuduğum en uzun kitap bu oldu.. hemde kendi adım ile :) bir anı'yı da rafa kaldırdık böylece.. adnan amca ömrünün kalanını sağlıkla huzurla tamamla inşallah, sayende çok güzel bir edebi eser okumuş oldum..





“Nilgün, karakteri kısaca anlatılacak ve şahsiyeti kolayca belirtilecek kadınlar arasına sokulamaz. Kendisiyle haftalarca bir vapurda seyahat ettim; aylarca bir dam altında kaldım; tam iki sene hasretini çektim; aklım hep onunla meşguldü. Seviştik, nişanlandık, ayrıldık, tekrar karşılaştık. Bütün bu yakınlıklar ve uzaklıklar, ayrılıklar ve buluşmalar sonunda Nilgün bir muamma olmakta devam etti.”






İlk basımı 1950-52 yıllarında tamamlanan Nilgün; Türk Prensesi Nilgün, Mapa Melikesi Nilgün ve Nilgün’ün Sonu adıyla yayımlanan bir üçleme... Refik Halid Karay’ın Türkçenin olanaklarını en güzel bir biçimde kullanarak yazdığı Nilgün; romanın adını aldığı Nilgün baş kişisi çevresinde, yedi yıl boyunca inişli çıkışlı, ayrılıp kavuşmalı derin bir aşkı Afrika ve Hindistan limanlarının, Uzakdoğu adalarının egzotik güzellikleri, renkleri, ışıkları, günbatımı manzaralarıyla, çiçeklerinin, meyvelerinin kokuları, tatlarıyla bir ressam-yazar’ın kaleminden aktarıyor.

okuma tarihlerim: 1.kitap- 16Eylül-30Eylül 2016 345s.#yazokumaşenliği2016
2.kitap- 1Ekim-19Ekim2016 343s.
#şenlikler dışı okundu
3.kitap- 24Ekim-31Aralık 341s.
#güzokumaşenliği2016

3 yorum:

Şule Uzundere dedi ki...

Kişinin kendi adında bir eser olması ne güzel. Bildiğim kadarıyla Şule adında bir kitap yok. Belki ilerde yazılır :-)

Bu kitabı hiç duymamıştım ama konusu ilgi çekici geldi. İlerleyen zamanlarda okuyabilirim. Yorum için teşekkürler.

Nilgün Komar dedi ki...

hale ile şule adında çocuk kitabı buldum ama başka bulamadım :)
okursan yorumunu beklerim, adıma bi kitap olması şans valla..
sevgiler ♥

Nilgün Komar dedi ki...

birde "Şule Karavanda" buldum bu daha güzel :D