20 Aralık 2017 Çarşamba

8.motif etkinliği: hırka örüyoruz;

motif motif battaniye örmekten sıkıldık birazcık :) motiften bıkılmaz biliyorum çünkü motif aşkı bambaşkadır.. ancak bu sefer battaniye yerine başka bir şey yapalım fikri ortaya atıldı ve oy birliği ile hırka örmeye karar verdik.. benim vakit sorunum olduğu için dışarı açılıp bizimle birlikte örmek isteyen var mı diye soramadık.. mevcut grubumuzla örmeye devam ediyoruz.. 

motifimiz internet aleminde çokca var, kaynağını bulup sahibine ulaşamadım, ama en çok ören en çok gördüğüm iki sayfadan örnek alıp ortaya harman bir model çıkarttık.. motifimiz yukarıda gördüğünüz.. model olarak da aşağıdaki gibi batik iplerle öreceğiz.. bitince nasıl olacak hep birlikte göreceğiz.. 


 


1- Sihirli halka yapılır



2- Halkanın üzerine 2li 2de çıkılan, ikinci ilmekleri birlikte örülen 8 grup direk yapılır.














3- Her boşluk içersine ikili 2de çıkılan, ikinci ilmekleri birlikte örülen 2 grup direk yapılır, aralarına 2şer zincir çekilir. Toplam 16 grup direk oluşur.


4- Her boşluk içersine üçlü 2de çıkılan, ikinci ilmekleri birlikte örülen 1 grup direk yapılır, aralarına 2şer zincir çekilir. Toplam 16 grup direk oluşur.


















5- Bu sırada yuvarlak olan motif kare şekline dönüşüyor. Boşluklardan birine 2de çıkılan 3 direk yapılır sonraki boşluğa zincir çekilmeden geçilir, tepe alarak bir kerede çıkılan 3 tane direk yapılır, tekrar 2de çıkılan 3 direk yapılır, bir sonraki boşluğa 2 tepe alarak üçde çıkılan üç direk yapılır, iki zincir çekilir ve aynı boşluğa 3 tane daha 2 tepe alınarak 3de çıkılan 3 direk yapılır ve yine zincir çekmeden bir sonraki boşluğa geçilir ve 2 de çıkılan 3 direk yapılır, sonraki boşluğa tepe alınarak 1 de çıkılan 3 direk yapılır. döngüyü az çok anladınız sanırım.. üçlü direkler ve aralarındaki 2şer zincir kısım köşeleri oluşturmuş oluyor. 


seçtiğimiz ip; alize süperlana klasik batik.
tığ numarası 3,50
motif büyüklüğü 9,5 cm.

1 motife ortalama 15 m ip kullanıldı. 
1 yumak 280 m.
1 yumaktan 18 motif çıkıyor tabi ortalama olarak bu herkesin elinde değişir daha önceki etkinliklerden de hatırladığımız gibi,
ip kesim tüketimini de dikkate alırsak herkes 18 motif çıkaramaz,
o nedenle 2 yumak iplikten ne kadar çıkarsa öreceğiz.

Katılımcılar; 

5 yorum:

Ada Deniz dedi ki...

Havalar soğudu pek sıcak göründü gözüme bu hırka:))))

Nilgün Komar dedi ki...

kış bitmeden de bitse iyi olacak ama hayalimizde baharda giymek var bakalım :)

Alice dedi ki...

güzel göründü bir gözüme, çok marifetlisiniz ya :)

Masum İnciler dedi ki...

Yapmayı çok isteyip bir türlü yapamadığım şeylerden biri motifleri birleştirip bir şeyler yapmak. İlk hedefim battaniye olsa da hırka da çok güzel bir seçim :)

Mutlu Eller dedi ki...

Örgüden, tığ işinden hiç anlamıyorum. Bu yüzden imrenerek bakıyorum yaptıklarına hep:)