28 Mart 2019 Perşembe

doksanlardan bir efsane: ya rayah: rachid taha;

doksanlı yıllarda meşhur olmuş ama ben ikibin yılından sonra tanıdım kendisini en güzel şarkısı ile.. hatta 2001-2002 yılları arasında bir dönem çokça  mesaili çalışırdım o zamanlar mesai arkadaşları ile dinler havamızı değiştirir enerjimizi yükseltir, oynaya güle çalışırdık.. her zamanda aklıma geldikçe dinlerdim bugün yine açayım da şöyle bir modumuz yükselsin derken bir haber takıldı gözüme geçtiğimiz yılın sonunda vefat ettiğini öğrendim ya kendisinin.. öyle şaşırdım ki.. haber izlemiyorum ya pek demek dikkatime gelmemiş.. şimdi onu anmak, şarkısı ile enerji kazanmak için buradayım.. bilenler yad etsin.. bilmeyenler tanışsın kendisi ile.. nur içinde yatsın.. ♥

Rachid Taha, 1958 yılında Cezayir'in Oran şehrinde doğmuştur. 10 yaşında ailesi ile birlikte Fransa'ya taşınmıştır. Müziği rock, tekno, rai gibi birçok değişik tarzın etkilerini taşır.



Müzik kariyeri 1981 yılında kurduğu Carte de Séjour ile başlar. Göçmenlerin entegrasyonunu ve onlara tolerans gösterilmesini savunan grubun adının anlamı "oturma izni"dir. 1986 yılında dönemin kültür bakanı Jack Lang, Douce France (Tatlı Fransa) adlı ünlü ironik bir şarkıyı Fransa Ulusal Meclisi üyelerine dağıtmış, bu olay grubun sesini milliyetçi cepheye karşı daha yüksek duyurabilmesini sağlamıştır.

Grubun 1989 yılında dağılmasıyla birlikte Rachid Taha'nın solo kariyeri başlamıştır. 1991 yılında Barbès adlı ilk solo albümünü çıkarmıştır. 1993 yılında İngiltere diskolarında popülerleşen Rachid Taha albümündeki Voila Voila adlı şarkısı Rachid Taha'nın politik çizgisini bırakmadığını gösterir.

Şarkının bir bölümünde sözler şöyledir:

Kelimeler her yerde aynı: sen, yabancı, bütün sorunların kaynağısın!

1970'li yıllardan kalma "Ya Rayah" adlı parçayı 1997 yılında single olarak piyasaya sürdü; bu şarkı onu dünya çapında üne kavuşturdu. Türkiye'de de en tanınmış şarkısı budur. Türkiye'de çok tanınmış bir diğer çalışması ise 1999 yılında Khaled ve Faudel ile verdiği konser kaydıdır. Bu konser 1,2,3 Soleils adı altında bir albüm olarak piyasaya sunulmuştur.



Rai müziği, özellikle Cezayir'in Fransız sömürgeciliğine baş kaldırması ve sömürüye karşı mücadele hareketlerinde önemli yer etmişti. Rai, 1980'li yıllardan itibaren uluslararası çapta tanınmış ve Taha'nın şarkıları ile tüm dünyaya yayılmıştı.


Taha'nın yeni bir albüm üzerinde çalıştığı ve 2019 başında yeni albümüyle sevenleriyle buluşmayı planladığı öğrenildi.

59 yaşındaki sanatçının, Paris'teki evinde uyurken geçirdiği kalp krizisonucu yaşamını yitirdiğini bildirildi.




7 yorum:

zoitsa dedi ki...

ruhu şad olsun..Ne mutlu ki güzel şeyler bırakmış ,güzel izler..

Sercan Senay dedi ki...

90 li yillarda cok severek dinledigim bir sarkiydi.öldugunu ben de bilmiyordum, uzuldum. Allah rahmetini esirgemesin

Nilgün Komar dedi ki...

zoitsa;
sercan; amin diyelim ki evet güzel izler bırakmak ne kadar önemli.. umarım bizde güzel anılar bırakırız ardımızdakilere..

ezgi dedi ki...

Yaaa, ben de bilmiyordum.. Ayy üzüldüm.
Ah bimez miyim ? Ortaokul sene sonu gösteri dans parçamızdı bizim :)
O günlere döndüm bir anda duyunca
Sevgiler

Nilgün Komar dedi ki...

sevgiler benden sana canım, anılarına bir gezi yaptırdım sana demek ki :) muck... ♥

Şule Uzundere dedi ki...

Paylaştığın şarkıyı biliyorum ama şarkıcıyı tanımıyordum. Görseli gördüğüm anda nerede gördüğümü hatırladım. Bu videoda: https://www.youtube.com/watch?v=PAg0BzJteJI

Ben de bu şarkıyı çok dinlerdim. Allah rahmet eylesin.

Nilgün Komar dedi ki...

şule evet o da harika bir şarkı.. çok enerjik..