9 Eylül 2013 Pazartesi

bi kahve fotosu geleneği;

önemli bir an'da dumanı üstüne bir fincan kahveyi yudumlamak.. hele ki yanında bir dost var ise değmeyin keyfime.. yalnız zamanlarda hiç kahve içermiyim? tabiki evet ama dost ile içilen bir acı kahvenin hani kırk yıl hatırı vardır :) 

son bir iki seneyi özetleyecek olursam; iş çıkışı dostlarla yorgunluk kahvesi içerim.. evde daral geldiyse yine dostlara hadi bir kahve içmeye çıkalım derim.. yada bir sevdiğimizi evinde ziyaret ettiğimizde; çaya çorbaya yer yok ama bir kahveni içeriz deyiveririz.. 


bazen gece uykum kaçınca köpüklü bir kahve iyi gider.. bazen yemek sonrası.. bir yerde beklerken boş durmayalım hadi bir kahve içelimlerimiz de çoktur.. bazen işe başlamadan önce bir konsantrasyon kahvesi.. bayramlarda ikramlık lokumla birlikte harika ve çok anlamlı olur bol köpüklü bir fincan türk kahvesi.. birde hadi bir kahve içelim de falıma bir bakıver kahvelerimiz vardır.. yani benim dünyamda kahvenin belirgin bir yeri var.. özellikle an'lara değer katmak başlıca görevi bu kahvenin.. benim hayatımdaki bu kahve an'larında ise en anlamlı yerleri oluşturan dostlar da: fıstıkvepati, rabia sultan, burcuvekendisi, nurcan ve selma'dır.. 

tabiki arkadaş, aile ve iş çevresinde de hatırı sayılır kişiler var ama dostlar başka! başka bir açıdan bakarsak dostlarla yapılan değerli faaliyet olarak da görebiliriz kahve içmeyi :) 

peki bu yazıya nereden geldik? neden bu kadar çok kahve dedik? 
sevgili taze kahve'nin bi kahve fotosu geleneği'ni gördüm de oradan geliyor :) etkinlik yarışma değil, şartı yok, zorunluluğu yok.. sadece: "Bi kahve fotosu yayınlama geleneği" o kadar.. 

fotoğraftan da anlaşılacağı üzere; birinci tercihimiz türk kahvesi.. ama ders çalışma gecelerinde yada iş arasında tükettiğimiz nescafe'leri de unutmamak lazım.. özellikle kış aylarında bir gofret/çikolata ile tv karşısında keyif yapmayanımız da yoktur sanırım.. bu fotoğraftaki nefis türk kahvesini sevgili rabiasultan ile üsküdar da içmiştik: tarih 22.06.2012.. eski usul hasır taburede oturup eskici'deki eşyaları seyretmiştik.. 

hatırlıyormusunuz eskiden hep kızlar kahve içmez derlerdi.. amaçları neydi bilmiyorum ama bazı yörelerde de kahve içme kararırsın deyip çocukları ve gençleri korkuturlardı :) zira kahve keyf demekti eskiden, büyüklerin yanında küçükler keyfetmezlerdi ya ondan sebep herhalde.. 

kahvaltı kelimesinin de mucidi kahve bilirmiydiniz; eski yıllarda kahve kültürü yerleşirken toplumumuzda sabahları kahve hanelere gelmeden önce "kahve altı" olsun diye birşeyler atıştırılırdı.. bu hafif sabah yemeğinin adı sonraları kahvaltı oldu :) 

nescafeyi çocukluğumdan beri bilirdim ama türk kahvesi deneyimim lisenin son yıllarına dayanıyor.. yasaklamaları ve batıl inançları görmezden gelip tadına bakmışlığım vardı.. ancak tadı bana çok acı gelirdi.. daha çok çay bağımlısıydım ve kahve tadımını da dilimin ucu ile yapmıştım.. ayrıca evde misafirlikte sürekli pişirir ve takdirde alırdım :) tuhaf dimi? neyse; o zamanlarda birgün bayram tatili için İstanbul'a gelmiştik.. kuzenimin eşi'ne nişan bayramlıklarını götürmeye giden kafileye bende katılmıştım.. utangaç, az konuşan ben gelin hanımın sorusuna doğru düzgün cevap vermeyince, elimde bir fincan türk kahvesi ile o kalabalığın içersinde öylece kalakalmıştım.. ben istememiştim, içmeyecektim gibi kelimeler kullanmak şöyle dursun vazgeçtim yada ben hiç içmedim ki bunu sevmem aslında demek bile mümkün değildi.. o kahveyi nasıl içtiğimi bir ben bir Allah bilir :) sonraları ortamlarda bunu anlattığımda işte bak şekerli yaparsak içersin alışırsın nidaları ile tiryakisi olup çıkıverdim :) demek ki neymiş kız isteme, söz nişan takma, nişan ziyaretleri gibi törenlerinde baştacıdır türk kahvesi.. 

bir kaç kez ayılmak için şekersiz içmişliğim vardır :) ancak normalde orta, tatlı düşkünlüğüm olduğu günlerde şekerli tercih ederim.. aromalı olarak damla sakızlısını denedim ve çok beğendim.. canım çekerse bu şekilde de çok tüketirim.. aklıma gelmişken Gaziantep'de bahar'ımla içtiğimiz menengiç kahvesini hiç beğenmemiştim: bahar'ım hatırladınmı içmek için ne kadar zorlanmıştım, sende beğenmediysen içme demiştin, ancak yarısını içmeyi başarmıştım :)

şu sıra favori kahvecimiz ise Fazıl bey'in Türk Kahvesi..
son olarak yenge'ye beni kahve içicisi yaptığı için bir teşekkür, tazekahveye bu yazıyı hazırlamama vesile olduğu için bir teşekkür, birde Yemen Valisi [1517 yılında] Özdemir Paşa'ya kahveyi anadoluya getirdiği için sonsuz teşekkür ediyorum.. 

23 yorum:

suhuba dedi ki...

Tatlı bir konuyla geldin. Bayılırım bende hem türk kahvesi yanındada tatlı muhabbet... Offfffff.

Nilgün Komar dedi ki...

suhubam; canım bir gün kısmet olur inşaallah :) ordan burdan şurdan konuşurur dururuz ama bize bir fincan yetmez sanırım :)

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

ne güzel ve keyifli bir etkinlikmiş.ve ne güzel bir yazı olmuş nilgün hanımcığım.gönlünüze sağlık.keyfiniz kahve tadında ve daim olsun..

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

keyifle dostlarla içilecek nice kahveli anların olsun tatlım öpüyorum

ebrulikedi dedi ki...

valla ben de türk kahvesi içmeyi çok seviyorum.10 gibi sabah kahvesine,bir de akşam eşimle yemekten sonra içtiğim kahveye bayılırım.melengiç kahvesini ben de beğenmemiştim.acı gelmişti.şekerli severim kahveyi.ağzının tadı bozulmasın.güzel sohbetlerle birlikte kahveli günler seninle olsun

bahar yorgun dedi ki...

ayyyy canım kahve yazısını görünce hemen geldim birde baktım benden bahsetmişsin :) menengiç yağlı ve garip bir kahve haklısın çok kişi beğenmiyor ve içemiyor yaşasın Türk kahvesi yaşasın Nilgün :)
Hakikaten bize kahve içirmezlerdi kararırsın diye, bak şimdi çocukluğumuzda baskıladıkları için mi tiryaki olduk acaba :)

blogdayaparimkariyerde dedi ki...

ne zaman kahve içiyoruz?=)

nily21 dedi ki...

Türk kahvesi gibisi var mı?? arkadaşlarımla bir kahve yanında bol muhabbet tüm derdi unutuyorum...

Nilgün Komar dedi ki...

alanayım; iyi dileklerin için teşekkür ederim.. buyrun kahveye de beklerim :)

haticem; evet canım nice diyarlarda nice kahvelere :)

ebrulim; teşekkür ederim canım benim.. birgün hep birlikte olur umarım bu kahveli günler... ♥

baharımmm; evet senden bahsetmem mi hiç :) aslında kahveli yastığın fotosunuda koysam daha da güzel olurdu bak şimdi aklıma geldi :) tiryaki olacağımızı bildikleri için bence bahane arıyordular :D

adaşım; yok yok onun gibisi yok :) evet ya unutuluyor valla... bir anda başka bir dünyada oluveriyorsun!

Hasibe İpek dedi ki...

Dostlarla içilen köpüklü bir fincan kahvenin zevki de ancak bu kadar güzel anlatılır canım.Kahve bahane,dostluklar,muhabbetler şahane....

Nilgün Komar dedi ki...

ayy hasippppp; valla aklımdaydın sabah beri... evet şahane bacım şahane... işten çıkınca arıycam seni öpüyorum..

Mukaddes Sezer dedi ki...

Canım ya çok güzel bir kahve postu olmuş:) Bursa'ya da beklerim, bu sefer Kozahanda içelim kahvemizi:)

rebeltakipte dedi ki...

kahveyi pek sevmesem de kokusuna bayılıyorum, kahve de kahve olmuş yanlız bol köpüklü lafı yanında sönük kalır :))

TUĞBA'NIN DÜNYASI dedi ki...

Bu Türk kahvesinde sihirli bir şeyler var. Başka bir kahve müptela yapmıyor insanı onun kadar. Bu kahveli fotoya ben de dahil olmak isterim çünkü kahve üzerine yazmak istediğim bir çok kelimem var. Bana teyzemden geliyor bu kahve alışkanlığı. Ben de ona teşekkür ediyorum sayende. Aa bir de bilmiyordum özdemir paşayı ona da yazımda teşekkürlerimi sunarım. Kahve arkadaş sohbetiyle anlam kazanıyor daha çok. Bazen yalnız içmeyi çok sevmiyorum konuşacak birine ihtiyaç duyuyorum. Kimse de yoksa kedimle konuşuyorum:)En iyisi ben bir kahve yapayım da geleyim:) Çok sevgiler

Adsız dedi ki...

http://1.bp.blogspot.com/-BYsRFlHj4pU/UXp3EkmJupI/AAAAAAAABLg/NVKFmZeDtRY/s640/SAM_6068.JPG

Ben de eşlik edeyim...

Nilgün Komar dedi ki...

kurdelem; evet ya geleyim ben artık!!

rebelim; evet bir gün köpürtelim o kahveleri birlikte :)

tuğbacığım; anlıyorum seni bazen bende evdeki tekil kahve zamanlarında fincana baka baka bir hal oluyorum, bazen kapatıp kendi kendime fal da bakıyorum.. ancak birşey dikkatimi çekti; yalnız olunca kahveyi süper hızla içiyorum :))

sinemim; geliyorum eşlik etmeye...

figen abla dedi ki...

ay size çok ayıp bişey söyleyeyim..
benim türk kahvesine çok feci alerjim var :(((
elimde değil kokusu beni mahvediyor ya :(((
hem yapamıyorum, hem bulaşığını yıkayamıyorum, elime değse ölesim geliyor...ne kadar kötü bişey di mi? :(

Nilgün Komar dedi ki...

ayıp olurmu hiç abla.. sonuçta fizyolojik durumlar bunlar.. ama çaya yoktur demi alerjin, çay içibiliriz bir gün belki :)

figen abla dedi ki...

çay ve ayrana eveeett :))
hatta bütün çaylar bendenn :)

eratasarim2012@gmail.com dedi ki...

Merhaba 540. kişi olarak ben de geldim yazılarınız çok hoş. Kahveyi çok seven birisi olarak bu başlığınıza yazayım dedim. :)

Nilgün Komar dedi ki...

figen abla teşekkür ederim birgün kaşılıklı hüpletelim çayları :)

eratasarım; hoşgeldin... gel içelim :)

Urfa Tutkunu dedi ki...

Hem kahve hem Üsküdar. Çok fena canım çekti =)

Unknown dedi ki...

kahvenin kopugunden gozumu alamadimmmmm:)