Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.
Fransızca kökenli bir sözcüktür.
Türkiye'de kabotaj; Osmanlı Devleti'nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.
3 yorum:
Bunları hep unutturdular Nilgünüm :(
eline yüreğine sağlık canım öpüyorum.
artik kutlanmiyor sanirim. dun degirmendere sahildeydik. eskiden fener alaylari olurdu, denizde tüm gemilerin isisklari yanardi. bayram havasinda gecer, aksam olsun da fener alayini izleyelim diye can atardik. ama dun aksam hayal kirikligi ile geri donduk :(
bizde o gün sabah erkenden nevaleyi hazırlar deniz kenarına inerdik.. bazen Karadeniz heybetli olurdu tam bir bayram havasında şahlanırdı ama biz yinede karaya çıkmak istemezdik.. kayalara çarpa çarpa yüzmeye çalışırdık..
unutturanlara yazıklar olsun...
Yorum Gönder