2 Mart 2017 Perşembe

kitap: nazan bekiroğlu: mücella;

Mücellâ bizleri 1920-1970'li yılların Türkiye'sinden nostaljik bir hikâyeyle buluşturuyor. Mücellâ, genç Cumhuriyet'le yaşıt bir kızın, unutulmuş kumaşların, kokuların, alışkanlıkların, iğne oyalarının, kimi yarım kalmış kimi tamamlanmış aşkların, hayatı seyretmekle yaşamak arasında gelip giden kadınların romanı.










Zamanın daha ağır aktığı, hayatın ritminin daha çok mahalle aralarında karar bulduğu vakitler. Gaz lâmbasının ışığında içilen nohut kahvesinin ağızda buruk bir tat bıraktığı dönemler. Arka planda Türkiye, pek çok çalkantının içinden geçerken bile kendini bildi bileli çeyiz işleyen bir genç kız Mücellâ. Adım adım hayattan çekilirken bunu neredeyse hiç fark etmeyen... Neyi beklediğini bilmeden bekleyen... Derken günün birinde, kıyısında kaldığı hayata son bir çabayla dönmek isteyen...







Sümbül kokulu bembeyaz yastık kılıfları, kanaviçe işli peçeteler, uçları fistolanmış havlular, çeyiz sandıkları arasında… Hanımeli, yasemin ve leylâk kokulu yaz ikindileri gibi uzun kış gecelerinde de, ya çardağın altında ya hep o soldaki pencerenin içinde... Mücellâ'nın dupduru ve çarpıcı hikayesi..
(Tanıtım Bülteninden)
 

kitabı önceki yıl 10 kasım da Ankara'ya yaptığım ziyaret dönüşü, havaalanından aldım.. Nazan Bekiroğlu okumak istiyordum, Mücella'yı da duymuştum, serde dikiş hayranlığı da var kapak cezbedici bu anlamda.. bundan önce La sonsuzluk hecesini alıp okuduk motifseverlerle birlikte :) mücella'yı okumak demek şimdiye nasipmiş.. 

 

bir yerlerinde kendinden birşeyler bulabileceğiniz bir hikaye.. akıcı sürükleyici, bir sonraki olayı tahmin etmeye zamanınız bile olmuyor.. hikayenin geçtiği yer trabzon.. yöresel alışkanlıklara da geçmişten günümüze bir bakış attım ve bazı kendi yaşadıklarımda buldum aynı şeyleri.. malum aynı topraktan hamurumuz.. 





size belki alakasız gelecek  ama paragöz insanlara sormak istiyorum: 

"Karadeniz'in yeşil kalması için ne yapmak lazım"


okuma tarihlerim: 10.02.2017 - 01.03.2017
#kışokumaşenliği2017
#kategorilerdenbağımsızcanınızınistediğibirkitap




9 yorum:

Ada Deniz dedi ki...

Okunacak ne çok kitap var. Valla yetişemiyorum....

Nilgün Komar dedi ki...

sorma bacım ya eldekilere sıra gelene kadar alıp durdum bende de stok çok oldu o yüzden yasaklı oluyorum çoğu zaman işte arada gene dayanamadığımız oluyor :)

Adsız dedi ki...

Ben inan hiç vakit bulamıyorum desem ayıp olur mu? Bu koşuşturmaca nereye kadar devsm edecek bilemiyorum...

Nilgün Komar dedi ki...

ah adaşım sorma; bende ocakta sıfırdım şubatta işte biraz yol katettim ama mart da gene durdum gibi günde bir kaç sayfadan öteye geçemiyorum :)

TAZE NANE dedi ki...

Güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Uzun uzun yazmışsın. Malesef bloga artık bir türlü dönüş yapamıyorum. İnstagram şu an bulunduğum tek yer. Sana kullanıcı adımı yazıyım. mnvvr_tzn olarak aktifim. Güzel yorumun için tekrar teşekkür ederim.

TAZE NANE dedi ki...

mnvvr_tzn (çift v v olarak w değil.)

Nilgün Komar dedi ki...

taze nanem; hemen geliyorum.. blogu unutma ama :) ♥

TATESAL dedi ki...

Ne güzel milyonlarca kitap okudun sen Nilgünüm tebrik ediyorum canım....manda yoğurduna gelince ben kendim maydşadığım için kokusu yok bıöakla kesilir vaziyette inan...sevgiler

Nilgün Komar dedi ki...

tülinim okumak için çabalıyorum, okudukça iyi hissediyorum.. ♥

yoğurt için deneme yaparım inşallah