28 Şubat 2017 Salı

kitap: zülfü livaneli: engereğin gözü;

yaşar kemal bu kitap için şöyle demiştir; bu roman, hem karanlığın, hem de aydınlığın romanı. en yıkılmış, en çürümüş bir insanın içindeki insani duyguların, bir an gelip, bir ışık topu olup parladığı roman, birçok nitelikleriyle yalnız ülkemizde değil, dünyada da hayranlıkla karşılanacak, hak ettiği yere oturacaktır.

romanın ismi hususunda tereddüte düşenler ise okuduklarında engereğin gözündeki kamaşma nın konu içindeki anlam vurgusunun ve iktidar, şiddet, adalet, cinsellik ve aşk temaları çevresinde duruşunun farkına varacaklardır.. 

Balkan Edebiyat Ödülü / 1997

okuma tarihlerim: 05.12.2016 - 26.02.2017
#güzokumaşenliği2016
#ismindebirorganismiolanbirkitap


Yıllardır Topkapı Sarayı'ndaki hücresinde kapalı tutulan Şehzade, hiç beklemediği bir anda tahta çıkarılır, böylece iktidarın tek sahibi olur. Haremağası Süleyman ise Habeşistan'dan koparılıp hadım edilerek saraya getirildiğinden beri onun en sadık kulu ve -iktidarsızlığına rağmen- Harem'in tek hâkimidir. Valide Sultan'ın iktidar hesaplarıyla oğlunu yeniden hapsettirmesi, ilişkileri iyice içinden çıkılmaz bir hale sokacaktır.

Engereğin Gözü, Haremağası ile Padişah arasındaki köle-efendi ilişkisi aracılığıyla, "bakışıyla her canlıyı kımıltısız hale getiren bir engereğin bile gözünü kamaştıran" iktidarın büyüleyiciliği üzerine alegorik bir roman. Bir yanıyla da bir "dil şöleni"; Zülfü Livaneli, Evliya Çelebi'nin, Naimâ'nın ve Türkçenin büyük dil ustalarının izini sürüyor. (tanıtım bülteninden)

kişisel web sayfası için tık 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Zülfü Livanelinin aydın kişiliği sadece şarkılarına değil yazarlığına da yansımış. Çok beğendiğim beyefendi biridir.

Nilgün Komar dedi ki...

ne güzel anlattın! ♥