7 Ağustos 2017 Pazartesi

kitap: şavkar altnel: hotel glasgow;

“Hayatlarımız bize verilmiş bir durum, kaldığımız bir oteldi…”

Bir insan, adını mutsuzlukla özdeşleştirildiği bir şehre, kısa bir ziyaret için bile olsa, neden döner? Oradan başka bir yere uçunca neden gene aynı şehrin adını taşıyan bir otele yerleşir? Ve bu soruların cevabını aramak yerine neden yıllar önce çevrilmiş iki film ve yaşanmış bir dizi hayatla ilgilenmeye başlar? Glasgow ve Paris, Bertolucci’nin "Son Tango"suyla Antonioni’nin "Yolcu"su, Maria Schneider, Marlon Brando, Sorbonne’da öğrenim görmüş ‘’terörist’’ Angela Davis ve elli iki yaşında Fransa’da ölen siyah romancı Richard Wright. Hotel Glasgow ‘’hayatın ortasında’’ oldukları yeri kabullenemeyip başka bir yerde başka bir kimliğe bürünmek isteyenlerin hikâyesi. Şavkar Altınel’den hem daha önceki kitaplarından farklı bir çizgi izleyen, hem de onları tamamlayan yeni bir kitap.



Liseyi Robert Kolej'de (1969-1972) tamamladıktan sonra, Şikago Üniversitesi (1972-1976) ve Glasgow Üniversitesi'nde (1976-1979) İngiliz edebiyatı dalında eğitim aldı. Uzun yıllardır İngiltere'de yaşamaktadır. 2009'da yayımlanan Tepedeki Yabancı adlı kitabıyla deneme dalında Memet Fuat Ödülünü aldı. "Edebiyat değerlerine sürekli bağlılığı ve farklı edebiyatlar arasında köprü oluşu" gerekçesiyle 2011 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülüne layık görüldü. Toplu şiirlerini Yol Notları adıyla yayımlamıştır. Yalın, hayatla bağları güçlü, anlatımcı bir şiir anlayışının iyi örneklerini verdi. Son yıllarda anlatı tadında yazdığı gezi kitapları çok kendine özgü ve önemli bulunmaktadır.

anlatı tarzında okuduğum ikinci yada üçüncü, yazarın okuduğum ilk kitabı.. şimdi notlarımda izlenecek iki de film var.. öyle anlattı ki olaylar yerler ve oyuncuların hayatları ile kurduğu bağlantılarla filmleri izlemiş gibi olsam da, yine de izleyeceğim çünkü merakımı uyandırdı.. anlattıklarını görmek istiyorum :) 

okuma tarihlerim: 1-5 Ağustos 2017
#okumaşenliğiyaz2017
#dahaöncehiçokumadığımtürkerkekyazardanbirkitap

3 yorum:

Ada Deniz dedi ki...

Duymamıştım bu kitabı, notlarım kabarıyor.))))

Nilgün Komar dedi ki...

Bende önceki kitaplarını merak ettim şimdi :) YKY'nın kadıköy'de satış ofisi var, orada keşif yapıyorum zaten biliyorsun okumadığım çok kitap ve yazar var, konu çekince alıyorum daha pişman olduğum bi kitap olmadı..

Nilgün Komar dedi ki...

O notlar hep kabarık :)