5 Nisan 2019 Cuma

kitap: ibrahim naci: allahaısmarladık;

bahar okuma şenliğinde mevsimi içine alan ilk ay mart.. mart ayını en çok bana hatırlatan 18 mart Çanakkale Zaferi ve Çanakkale şehitlerimizi anma günümüz.. onları unutmak mümkün değil ki.. bugünlerimizin mimarı onlar, o günler.. neler yaşandığını az çok biliyoruz ve kayıtlardan inceleyebiliyoruz ve bizzat o topraklara gidip görebiliyoruz.. kalan kalıntılardan tutulan tutanaklardan ne çok mermi atılmış ne çok can şehit düşmüş bu vatan için öğrenebiliyoruz.. orada o cephede bizzat yaşamış birinin ağzından neler hissettiğini hiç duymamıştım ama ben.. sizlerin böyle bir şansı oldu mu bilemem, bu kitap ile ben bu şansı elde ettim.. düşmanla çarpışamadan ölmek ve şehit olduktan sonra unutulmak en büyük korkusu olan Çanakkale şehidimiz teğmen İbrahim Naci'den dinleme şansım oldu.. dinleme diyorum ki sahiden onun günlüğünü okurken orada olmuş gibi oldum.. 


vapura binip denizde güvenliğin zayıf olmasından dolayı indiklerin de, karadan yürüyüş yaptıklarında ve bu sırada ayaklarının yara olduğunda, susuz aç bir sonraki konak yerine kadar zor adımlar attıklarında.. rüzgarda, yağmurda, dolu altında nasıl korunmasız kalarak vatanı korumaya çalıştıklarında onları gördüm.. savaş'ın hiçbir koşulu kolay değildir.. ama tarihten biliyoruz ki Çanakkale cephesi dünya savaş tarihine damga vurmuştur... İbrahim Naci cepheye giderken başladığı günlüğünü 29.günde imzalayarak adeta şehit olacağını hissederek bırakmış ve aynı gün şehit olmuştur.. ailesinin adını ve adresini üzerine önemle not alarak kendilerine iletilmesini sağlamıştır.. yıllar sonra kız kardeşinin torunu vasıtası ile gün yüzüne çıkmış ve Türkçeye çevrilerek kitap haline getirilmiştir.. öncelikle Pelin Örnek hanımefendiye bu değerli mirasa sahip çıktıkları için ve bu eserin kitap haline gelmesindeki emekleri için Seyit Ahmet Sılay bey'e teşekkür ediyorum ki kendisi Çanakkale muharebeleri konusunda kolleksiyonerlik yapmaktadır.. (kendisi aynı zamanda arkadaşımın kayınbiraderi ama kitabı okurken tesadüfen onun adına rastladığım için bu konuda henüz sohbetimiz olmadı, en kısa zamanda da bunu gerçekleştireceğim inşallah)..

kitabı alınacaklar listeme eklemiştim, ancak dokuzuncu motif şenliğinde sevgili elif ablam'dan hediye geldi.. kitabı okumaya başladığımda Seyit Ahmet bey'in sayfalarına baktığımda ise şehidimizin adının yaşadığı yer olan Beşiktaş ilçesindeki bir parka adının verildiğini gördüm.. kitabı okuyup, parkı onu ziyaret etmiş olmakla aynı hissiyatı uyandıracağı için ziyaret etmeyi düşündüm.. adres bulmakta birinci kaynağım google map'tir.. hemen tıkladım ama aradım taradım bulamadım.. İbrahim Naci'nin adresini haritaya girip bölgedeki parklara baktım, isimsiz bulduğum parkın fotoğraflarında ise tabelasını gördüm.. ve hemen google iletişim birimine yer işaretlemesi ve isimlendirme konusunda talepte bulundum.. artık google'a girdiğinizde Çanakkale şehidi teğmen İbrahim Naci parkı diye yazdığınızda kolayca yerini bulabilirsiniz.. vakit ayırıp kısa bir ziyareti şehidimize çok görmeyiniz.. en büyük üzüntüsü unutulmak olan şehidimizi ve bütün silah arkadaşlarını unutmadığımızı bizim için çok değerli olduklarını göstermek için birkaç dakikalık ziyareti çok görmeyiniz.. keşke Çanakkale'ye kadar gidip kabirlerini ziyaret etme şansımız olsa sık sık.. ama en yakında böyle bir imkanımız var iken değerlendirelim diyorum.. 

2 yorum:

uzmanamator dedi ki...

Güzel yüreğinden öperim canımm

Unknown dedi ki...

Bu topraklar için bedel ödemiş, en büyük korkusu unutulmak olan ,nice isimsiz kahramanların sözcüsü İbrahim Naci adına; hassasiyetiniz ve duyarlılığınız icin; çok tesekkür ederim.