25 Ekim 2010 Pazartesi

yumurtalı mezgit tava;

yine kardeşimin elinden bir mezgit tava; hemde yumurtalı! belki duyunca garipseyenler olabilir ama bizim oralarda favori lezzetlerden biridir!
temizlenmiş ayıklanmış ve bir süre süzgeçte bırakılarak yıkanma suyu süzülmüş mezgitleri tuzlayıp, mısır ununa buladıktan sonra az yağ ile kızdırılmış tavaya karadeniz usulü yani kuyrukları tavanın ortasına gelecek şekilde çiçek gibi dizilir.. bir yüzü kızardıktan sonra ikinci yüzü tava kapağı ile çevrilir yada düz ama tava büyüklüğünde olabilecek bir tabak ile çevrilir..
hemen sonrasında tavanın büyüklüğüne göre çırpılmış bir yada iki yumurta üzerine yayılır.. böylece ikinci yüz bir yandan kızarırken bir yandanda eklediğimiz yumurta da pişer yani yumurtanın ilave zamanı ikinci yüzü çevirir çevirmez olmalıdır.. ikinci yüz kızarmış vede aynı zamanda yumurtada pişmiş olduğunda yine kapak yada tabak yardımı ile çevrilerek servis edilecek tepsiye alınır.
[süzgeçte süzülmesi aşamasındaki vurguyu bir kez daha hatırlatmak istiyorum: suyu iyice süzülmemiş balıklar özellikle mezgit pişerken tavaya yapışır, bunu önlemek için iyice süzülmesi bu yüzden gereklidir. ve tava yeterince kızgın olmalıdır ne çok ne az. bu da yapışmayı engeller ve balıkların diziliş şekli bozulmadan çevrilmesini sağlar]
... afiyet olsun ...

2 yorum:

Hilal dedi ki...

of of of offf
şuna da bakın. kardeşinin ellerine sağlık, ne hoş birşey bu böyle.

nilgün komar dedi ki...

hilalim; valla göründüğünden daha lezzetli bişi oluyor.. mutlaka denemelisin! oğluşunda çok sever bence!