23 Ekim 2014 Perşembe

yaz saati uygulaması sona eriyor;

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 31 Mart Pazartesi günü 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınan saatler 
25 Ekim'i 26 Ekim'e bağlayan cumartesi gecesi saat 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınacak. İstanbul Valiliğinden 
yapılan açıklamaya göre; Saatlerin geri alınması nedeniyle kamu kurumlarında mesai saatleri 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 arasında değişecek.
 
Türkiye'de 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması 26 Ekim Pazar günü sona erecek. Ancak özel sektör ve okullarda akşam yine işten çıkışlar karanlıkta olacak. Bu nedenle her değişim zamanı bu faydalım değilmi diye hep bir tartışma belirir ama saatlere alışınca herkes bu tartışmaları unutur :)
         
Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.


 
Her ne kadar dünyadaki çoğu ülkede var olmasa da, 
yaz saati uygulaması yüksek enlemlerde sık rastlanan bir uygulamadır.
██ YSU kullanılıyor██ YSU artık kullanılmıyor██ YSU hiç kullanılmadı

İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyormuş.


Benjamin Franklin’i hepimiz Amerikan dolarındaki görseliyle tanıyoruz. Oysa o "Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar" özdeyişinin sahibiydi. Eski ABD Başkanı Benjamin Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için imzasız bir mektup yayımladı. 1784 yılındaki bu mektup, panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan da saatlerin kışın geri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçmişti.




İngiltere’den sonra, yaz saati uygulamasına geçen ikinci ülke Almanya oldu. Fransa’nın ise bu uygulamaya geçiş sebebi oldukça ilginç. Fransa, uygulamaya savaştaki askerlerinin daha iyi uyuması ve güç toplaması için kabul etti. İngiltere’de Petts Wood’da avukat William Willett’ın heykelinin altında şu cümle yazar; "Yaz saatinin yorulmaz savaşçısı" .

daha fazla bilgi için tık ve tık 

Hiç yorum yok: