23 Kasım 2016 Çarşamba

kitap: gogol: ölü canlar;

2015.08.29
Ölü Canlar, (RusçaМёртвые души, Myortvyje dushi) Ukrayna asıllı Rus romancısı ve oyun yazarı Nikolay Vasilyeviç Gogol'un ilk cildini 1842'de tamamladığı ve bitirilememiş romanıdır. Romanın konusunu kendisine Puşkintarafından önerilmiştir. Üç cilt olarak tasarlanan roman aslında Dante'nin İlahi Komedya'sı örnek alınarak yazılmıştır. İlk cilde romanın baş kahramanı Çiçikov'un kendi çıkarları uğruna yaptığı kötülükler damgasını vurmuştur. Gogol, cehennemi anlattığı bu bölümden sonra cenneti anlatacağı, Çiçikov'un ahlak ve vicdan sahibi olduğunu göstereceği ikinci cildin el yazmalarını geçirdiği bir buhran sonucu yakmıştır. Daha sonra birkaç kez daha yazmaya çalıştığı bu bölümler sonradan yayımlanmıştır.
Çiçikov, Rusya'da şehir şehir dolaşıp, feodal kanunlara göre toprak sahiplerinin malı olan köle köylüleri satın almaktadır. Ancak istediği köylüler çalışmasını iyi bilen ya da sağlıklı olanlar değil, tam aksine ölü olanlardır. Dönemin eleştiri oklarını üzerine çeken feodal yapısının temeli olan fikirlerle karşı koyan roman, bu bakımdan belli kesimlerin sözcüsü olmuştur. 

2015.12.13

yazımı tamamlanamamış, yazılmış bir kısmı yakılmış, sanırım bundan etkilenmişim bende bir türlü okuyup bitiremedim kitabı :) geçen yıl ki etkinlikte başladım, zamanında bitiremeyince bıraktım, sırası gelen başka kitapları okudum.. yeni etkinliklere katıldım, sıfırdan okumak lazım geldiğinden okunmuş kısımları bir türlü yok sayamadım, sonuçta neredeyse bütün rus köylerini çiçikov'la birlikte dolaştım :) onca yol heba olsun istemedim ve sabırla okumaya devam ettim.. ve nihayet neredeyse iki yıla yakın bir zamanda bitti :) 




2016.07.12
ama kesinlikle okuyun derim.. hikaye de güzel anlatım da.. tamamlanmamış bir eser olması sizi soğutmasın çiçikov'un yaşamına tanık olmak yeter zaten.. 

2016.07.15
kitap bir hayli eskidi gördüğünüz gibi, 
çünkü ne kadar okusam kardır diyerek dönem sürekli yanımda taşıdım :)

2016.11.16

okuma tarihlerim: 29.01.2015 - 16.11.2016
#2015de15klasik

Hiç yorum yok: