23 Eylül 2016 Cuma

kitap: pierre loti: aziyade;

Aziyade, (Fransızca: Aziyadé) Fransız yazar Pierre Loti'nin 1879 yılında yayımlanan yarı-otobiyografik romanı.
27 yaşındaki bir İngiliz subayın 1876’da Selanik ve İstanbul’da görevli olduğu dönemde Aziyade isimli 18 yaşındaki bir Çerkez kızı ile yaşadığı gizli aşkın öyküsüdür. Roman kahramanı subayın hatıratı ile arkadaşları Plum-kett ve William Brown'a, ayrıca Yorkshire'da Brightbury kasabasında oturan (ve adı belirtilmeyen) kızkardeşine yazılmış mektuplar şeklinde kaleme alınmıştır.


Devrin siyasal olayları, romantik İstanbul betimlemeleri, günlük hayata dair pek çok gözlem içeren roman, yazarın bir Fransız deniz subayı olarak Osmanlı Devleti’nde görev yaptığı dönemde tuttuğu günlüğe dayanır. Romana konu olan aşkın gerçekten yaşanıp yaşanmadığı ve roman kişisi Aziyade’nin kurgu bir karakter olup olmadığı, tartışma konusudur. Aziyade, yazarın ilk romanıdır. Beş bölümden oluşur. Bölüm başlıkları şunlardır: Salonique (Selanik); Solitude (Yalnızlık); Eyoub a Deux (İkimiz Eyüp'te); Mane, Thecel, Pha-res (Sayıldı, Ölçüldü, Bölündü); Azrael (Azrail)


Eser, İstanbul’da 1909 yılında Musavver Eşref dergisinin dört sayısında, bölüm bölüm yayımlanmıştır. Aziyade, Türkçe’ye kitap olarak ilk defa 1923’te Handan Lütfi tarafından çevrildi ve İstanbul’da İkbal Kütüphanesi tarafından Azade adıyla yayımlandı. Mahmud Bey Matbaası’nda basılan kitap, eski yazıyla 230 sayfa idi. Romanın Latin harfleriyle ilk Türkçe çevirisi Nahit Sırrı Örik tarafından yapıldı ve 1940’ta İstanbul’da Hilmi Kitabevi yayınları arasında yer aldı. Kitap 1967’de aynı çevirmenin imzasıyla yeniden yayımlandı. Kitabın son çevirisi de 1997’de İlhan Arda tarafından yapılmıştır.


yazarın adı istanbul'da eyüp teki haliçi izleyen tepeye verildi.. mekana filmlerden izlediğim kadarı ile hep hayrandım, yıllarca istanbul'da oturmama rağmen iki yıl önce gidebildim ve çok da sevdim, kitabı da.. sade saf bir aşk, aşkı uğruna tabiyetini bile değiştirmek isteyen bir aşık.. sadece kadına değil istanbul'a da aşık bir asker.. eski istanbul'da mekanlar ve insanlar.. kesinlikle okuyun derim.. 

okuma tarihlerim: 17 Eyül - 23 Eylül
#yazokumaetkinliği2016
#fransadadoğmuşbiryazardanbirkitap

2 yorum:

uzmanamator dedi ki...

beni piyer lotiye götürsene :)

Nilgün Komar dedi ki...

gel gidelim kuzum