14 Ağustos 2016 Pazar

kitap: film: hemingway: yaşlı adam ve deniz;

karınca hacca gitmeye karar vermiş, demişler ki gidemessin onca yolu ölürsün, olsun demiş yolunda ölmek hiç gitmemekten iyidir.. kısmetsiz günlerinde çırağı da elinden alınınca yaşlı adam karınca gibi tek başına yola koyulur.. gösterdiği çaba takdir edilesi.. 


hemingway'in çanlar kimin için çalınıyor'unu okuyacaktım ama sıralama değişti işte kısmet, sonradan alınan öne geçti.. iyi ki de geçmiş.. mücadele ruhumun nerde durduğunu anımsadım, sanki biraz daha enerjim yükseldi yada gayretimi biraz daha kıpırdattım diyebilirim.. 

okuma tarihleri: 14 ağustos 2016
#yazokumaşenliği2016 #29063009tarihleriarasındavefatetmişbiryazardanbirkitap





Ernest Miller Hemingway (d. 21 Temmuz 1899 – ö. 2 Temmuz 1961), ABD'li romancı, kısa hikâye yazarı ve gazetecidir. Basit yazma tekniği ve sade üslubuyla 20. yüzyıl kurgu romancılığını etkilemiştir. Nobel ve Pulitzer Ödülü sahibi yazarın çoğu eseri, bugün Amerikan edebiyatının başyapıtlarından kabul edilir. İlk defa 1933’te eşi Pauline ile birlikte bir safari turuna katılan Hemingway, Afrika ile tanışmasını Afrika’nın Yeşil Tepeleri adlı kitabında anlattı (1935). 10 hafta süren bu seyahat Klimanjaro’nun Dağları ve Francis Macomber’in Kısa Mutlu Yaşamı adlı öykülerine de esin kaynağı oldu. Afrika’dan döndükten sonra Pillar adını verdiği balıkçı teknesini satın aldı. Bu tekne, ona ileride yazacağı Yaşlı Adam ve Deniz romanı için esin verecektir. daha fazla bilgi için [tık]

aynı zamanda beyaz perdeye de aktarılmış bu güzel öykü.. 1958 yapım sinema filmi, 1999 animasyon filmi ve yine 1990 yapım yeni versiyonu çekilmiş sinemada.. ben ilk versiyon Spencer Tracy'in başrol olduğu versiyonu izledim.. o yıllara göre gayet başarılı buldum filmi ve tracy'i sevdim.. bulabilirsem başka filmlerini de izlemek istiyorum.. hem kitap hem film gençlere de yetişkinlerede hitap ediyor.. ders alınacak çok yönü var.. çocukları motive etmek için örnek alınacak bir hikaye.. ve başarıya giden olda yılmamak gerektiğini görebiliceğiniz bir hikaye.. 

hem okuyun hem izleyin.. sevgiler.. ♥

7 yorum:

Müge'nin Listesi dedi ki...

selamlar, belki seversiniz ve katılmak istersiniz..

Beklerim

http://mugeninlistesi.blogspot.com.tr/2016/08/23kitap-cekilisi-sonucu-ve-24-hediye.html

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

Seyrettim sanki ama acaba olduğuna göre epeyce zaman geçmiş bakmalı bir ara tekrar. sevgiler canım

Ada Deniz dedi ki...

Kitabını okudum ama filmini bilmiyordum ben. Çocuklarla birlikte seyredebiliriz

Neslihan Duysak dedi ki...

filmini izlicem o günden beri vakit varken şimdi mi baksam acaba:)

Nilgün Komar dedi ki...

bence de mutlaka izlemelisiniz ayrıca fikrimce izleyince kitabı okumaktan vazgeçmek de olmaz gibi geliyor bana..

TATESAL dedi ki...

Nilgüncüm kitapla film aynı olmuyor sanki...konu tamam aynı ama görsel başka hayal etmek başka değil mi? sevgiler canım

Nilgün Komar dedi ki...

evet genelde öyle oluyor ama bu hikayede animasyonu'da filmi de izledim
replikler birebir gibiydi kitapla ben aynı hissi aldım, kendi zannımca kitap yada film hangisini önce tercih etmek etkisi olmayacak gibi..

sevgiler..