10 Mayıs 2012 Perşembe

tarif: garnitürlü enginar;

kendisi ile tanıştığımdan bu yana çok sevmiş ve hep taze olarak tüketme şansını yakalamış biri olarak her sene bu taze zamanlarını yakalayıp mutlaka pişirdiğim bir sebzedir enginar..
papatyagiller familyasından olduğundan mıdır bu sevginin sebebi diye düşünürüm hep :)
cynarin içerdiği içinde karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılmasınıda sağladığı bilinir.. ayrıca vücuttaki amonyak ve kolestrolü azalttığı da söylenir..
haydi mevsimi geçmeden enginar pişirelim ve etrafımızdaki herkese yedirelim :)




bizim tarifimiz çok basit:  ayıklanmış 4 adet enginarı, üzerlerini kaplayacak kadar suda, yarım limon suyu ilave ederek bir miktar haşlıyoruz. başka bir tencerede bir soğan küp küp doğranır az yağda kavurulur ve üç orta boy domates ilave ederek kavurmaya devam edilir. bir kavanoz garnitürü de katıp bir kaç çevirip domates soğan ile özlerinin harmanlanması sağlanır. bir miktar tuz ile tatlandırılır ateşten alınır. haşlanmış enginarların suyu süzülür ve yeniden aynı tencereye dizilir hazırladığımız harcı eşit olarak pay edip üzerlerine dolduruyoruz. enginarların yarısına gelecek kadar su ilave edilir ve bir iki çimdik tuz daha ilave edilir ve her bir çanağın üzerine birer kaşık yağ gezdirilir. ağzı kapalı bir şekilde pişirmeye devam edilir. çatalla pişme testi yapabilir yada benim gibi göz kararı piştiğinden emin olursanız bunu ispat etmek için kenarından bir dilim kesebilirsiniz :)

11 yorum:

Tontirik Tarifler dedi ki...

süper..ellerine sağlık..

DaRmAn dedi ki...

ayy canım benim ya hafta sonundan beri hep aklımda ama kurstan,mesaiden ondan bundan fırsat bulupda yapamadım bi türlü :(
bak şimdi gene nasılda canım çektiiiii :(
eline sağlık nilgünüm ;)

biraydamasalı dedi ki...

ohhh afiyet olsun.eline sağlık.şifa deposu:)

GÖNÜL dedi ki...

offf bayılırım ellerine sağlık

Maya dedi ki...

hiç yemedim, denemek lazım sanırım :)

Nilgün Komar dedi ki...

herkese sevgiler gönderiyorum ve cici maya bence dene derim! yapılışı da çok basit

TATESAL dedi ki...

ohhh afiyet olsun şekerim yarasın....

*kelebekana*-* dedi ki...

dün pişrmiştim ...afiyet olsun ..

rabiasultanipek dedi ki...

BENDE AYNEN SENİN YAPTIĞIN GİBİ YAPTIM HARİKA OLDU, AFİYET OLSUN

okuyan dedi ki...

Ben pek sevmem ama Fazıl bayılır:) Ne yazık ki hiç yapmadım, zeytinyağlıları annemin el lezzetinden yemeğe alıştığımdan kendi denemelerimi pek beğenmiyorum:)
Tarif için teşekkürler.
Sevgiler:)

Nilgün Komar dedi ki...

tatesalim; çok merci..
kelebeğim; sana da :)
sultan'ım; ellerine sağlıkk!!
okuyanım; evet zeytinyağlılar basit yemek gibi görünür ama hep püf noktaları vardır kişiye özel!! anneninde bildiği vardır sanırım seni kıskaca almış :)