25 Ağustos 2016 Perşembe

kitap: buket uzuner: kumral ada mavi tuna;

genç bir öğretmen bir sabah Kuzguncuk'taki evinden apar topar alınıp, askere götürülür.. o bunun bir kabus olduğuna, arkadaşlarıysa onun iç savaşa katıldığına inanmaktadır.. annesi ise oğlunun bir ambulansla evden götürüldüğünü anlatmaktadır.. (fotoğraf adana yumurtalık) 


süresi içinde bitsin diye çaba gösterdim ama bitişe yaklaştıkça bitmesin dediğim bir kitap oldu benim için..


okuma tarihlerim: 17Ağustos - 25Ağustos

#yazokumaşenliği2016
#ismindeeşanlamlıkelimeolanikikitap



Romancı, hikayeci ve gezi yazarı Buket Uzuner 3 Ekim 1955 Pazartesi günü Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi, (Norveç) Bergen Üniversitesi,  (ABD) Michigan Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve çevre bilim eğitimi aldı. (Finlandiya) Tampere Teknik Üniversitesi ve O.D.T.Ü Çevre Müh.’de araştırmacı olarak çalıştı, ders anlattı.


Kuzey Sahra Afrikası, Kuzey Amerika, Kanada ve Avrupa’da uzun tren seyahatleri yapan ve yaşayan Buket Uzuner, gezgin, araştırmacı ve öğrenci olarak hayatını yurt dışında sürdürebilmek için kazandığı üniversite burslarına ek olarak yaşadığı ülkelerde çocuk bakıcılığı, garsonluk, çevirmenlik, barmenlik ve aşçılık yaptı. Tam zamanlı yazar olabilmek için akademik yaşamına son verince, sinema, turizm, reklam ve yabancı dil sektörlerinde çalışarak  hayatta kaldı.

Buket Uzuner, Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. Kuruluş yılında  Türkiye üniversiteleri, basını, meslek kuruluşları ve 81 ilin valiliklerinden  oluşturulan jürinin oylarıyla ‘Cumhuriyetin 75 Başarılı Kadını’ndan biri olarak seçilmiştir. Romanları sekiz dile çevrilen Buket Uzuner 1996 yılında (ABD) Iowa Üniversitesi’nin (IWP) onur üyesi olmuş, 2004 yılında da ODTÜ senatosu tarafında takdir belgesiyle onurlandırılmıştır.

7 yorum:

Handan dedi ki...

Buket Uzuner'in yazdıkları kadar hayatına da hayranım. Bu kitabını bir daha okuma vaktim gelmiş :)

Ada Deniz dedi ki...

İnatla okumadığım bir kitap. Hikayesi de komik aslında. Ada'ya hamile olduğum zamanlarda çıkan bir kitap bu. Ben kitaptan haberdar olmadan Ada ismine karar vermiştim. Her önüne gelen bu kitabı öne sürünce nedense soğudum kitaptan..

Neslihan Duysak dedi ki...

sıcak bir kitp olsa gerek. alalım lşsteye bakalım:))

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

uzun süre etkisinde kaldığım kitaplardan.. :)

Nilgün Komar dedi ki...

handan; hayatına da bakayım bir ara o zaman.. teşekkür ederim..

saadetim; haklısın bana da bir ara elif şafak oku diye diye baskı yapanlar oldu, aşk kitabı vardı ya moda olarak taşıyorlardı ellerinde, bende de o zaman inat damarı çıktı yok dedim bir daha da ne alasım geldi ne okuyasım başka kitaplarını bile :)

alonenesim; al al listeye okurken sana eşlik ederim yer yer..

emine; bende de etkisi geçmicek sanırım

mine dedi ki...

bu aralar Kuzguncuka çok sık gidiyorum hatta o civarlara yerleşmek isteğim belki tekrar okumalıyım

Nilgün Komar dedi ki...

keşke bende gelsem :D epeydir aklımda kış bastırmadan umarım kısmet olur