15 Şubat 2017 Çarşamba

kitap: vüs'at orhan bener: kurmacasız bir yaşam;

Tarih Vakfı'nın sözlü tarih projesi kapsamında 1995 yılında yapılan Vüs'at O. Bener'le kardeşi Erhan Bener'in video kayıtlarından ortaya çıkan Kurmacasız Bir Yaşam, epizodik belleğe dayalı bir geçmiş zaman hikâyesi.

Bener kardeşlerin çocukluk, gençlik ve yetişkinlik yılları; başlarından geçen birbirinden ilginç olaylar; yakın tarihimizin bilinen olaylarının perde arkası ve tanınan simalarla ilişkileri; meslek hayatları ve gönül kırıklıkları; edebiyata girişleri 1950'ler Ankara'sının kültürel ortamı...

Kısacası, Kurmacasız Bir Yaşam'ı okurken kendinizi hayata, edebiyata, tarihe ilişkin tanıklıkların ve lezzetli bir sohbetin ortasında bulacaksınız.
(Tanıtım Bülteninden)




Vüs'at O. Bener (d. 1922 - ö. 2005), Türk yazar ve şair. Yazar Erhan Bener'in kardeşi, Yiğit Bener'in amcasıdır. Tam adı, Vüs'at Orhan Bener. 1922'de Samsun’da doğdu. İlk, orta öğrenimini Anadolu'nun çeşitli kentlerinde tamamladı. 1941'de Harbiye Mektebi'ni, 1957'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

Ticaret Bakanlığı'nda raportör, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde hukuk müşaviri olarak çalıştı. Ayşe Bener'le evlendi. Bir sendikanın danışmanlığını yürüttü. Emekliye ayrılıp yazarlıkla geçindi.

1950'de New York Herald Tribune gazetesi ile Yeni İstanbul gazetesinin birlikte düzenlediği öykü yarışmasında "Dost" isimli öyküsüyle üçüncülük kazandı. Bu başarısı onun tanınmasını sağladı. Seçilmiş Hikayeler, Varlık, Yeditepe dergilerinde yayımlanan şiir ve öyküleriyle dikkat çekti.

1 Haziran 2005'te yaşamını yitirdi. 




Vüs'at O. Bener, eserleri içinde daha çok özyaşam öyküsel nitelik taşıyan öyküleriyle bilinir. Bener, ham gerçekliği edebi bir temele oturtarak ele aldı. Gündelik olaylarla, bilinçaltında birikmiş yaşam parçalarını birleştirdi. Sürekli yeni anlatım biçimleri arayan yazar, bu yönüyle zaman zaman şematizme düşmekle, dış gerçekleri yanlış yerlere koymakla, hatta bozmakla eleştirildi. Bener'in eserlerinde ölüm izleği önemli bir yer tutar. Bunda yazarın genç yaşta doğum sırasında kaybettiği ilk eşi ve doğumdan sonra yaşatılamayan çocuğunun da etkisi vardır. Bu evlilikten sonra tekrar başından evlilikler geçmesine rağmen Vüs'at O. Bener'in çocuğu olmadı. Okurdan çaba isteyen, ayrıksı bir dili olan Bener'in kişilerinin gündelik hayatın ikiyüzlülüklerini dışavuran bilinçakışlarını, Virgül dergisindeki yazısında, Orhan Koçak "iç konferans tekniği" olarak adlandırmıştır. Öykülerinin yanı sıra Vüs'at O. Bener'in şiirleri, kısa dizelerden oluşan, esprili, ironik ve şaşırtıcıdır.


Ödülleri;
Ihlamur Ağacı ile 1963 Türk Dil Kurumu Tiyatro Armağanı
İpin Ucu oyunuyla 1980 Abdi İpekçi Armağanı (paylaştı)
2005 İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı (Vefatı nedeniyle eşi Ayşe Bener tarafından kabul edildi.)

Öykü;
Dost (1952)
Yaşamasız (1957)
Siyah-Beyaz (1993)
Mızıkalı Yürüyüş (1997)
Kara Tren (1998)
Kapan (2001)
Oyun;
Ihlamur Ağacı (1962)
İpin Ucu (1980)
Roman[değiştir | kaynağı değiştir]
Buzul Çağının Virüsü (1984)
Bay Muannit Sahtegi’nin Notları (1991)
Şiir;
Manzumeler (1994)



geç tanıdım ben Bener kardeşleri, okuma şenliği kapsamında kardeş yazarlar kategorisi sayesinde araştırıp buldum :) kardeş Erhan Bener'in kitaplarını daha zor buldum,  Vüs'at Bener Yapı Kredi Yayılarında şu an raflarda mevcut.. bulmuşken iki kitabını da aldım.. eyvah neslihan duymasın :) 

kurmacasız bir yaşam muhteşem arka indeks bölümünü bile okudum.. harf devrimine kadar tanık olduğum tarihte bir gezinti bile yaptım, erdek'te denize girdim.. ankara'da asker oldum tayin bekledim.. söyleşi tarzı ilk kez okudum ama okur gibi değil onlarla birlikte oturup sanki yanlarında dinlemiş gibi söyleşiyi.. 

okuma tarihlerim: 07.02.2017 - 10.02.2017
#kışokumaşenliği2017
#kardeşyazarlardanbirerkitap

2 yorum:

Handan dedi ki...

Ne güzel yazarlar keşfediyoruz :)

Nilgün bu şenliğin bir orta yeri değerlendirmesi olmuyor muydu?

Nilgün Komar dedi ki...

handan mesaj bıraktım hem buradan hem instagram'dan 15de bir değerlendirme yapalım diye ama geri dönüş olacak mı bilmiyorum şimdi bir yayın yapıyorum hemen!