6 Şubat 2017 Pazartesi

tiyatro: anton çehov: martı;

Martı, Anton Çehov'un dört büyük tiyatro oyunu kabul edilenler arasında ilk yazılmış olanıdır. 1895'de yazılan oyun, dört ana karakter arasındaki romantik ve sanatsal çatışmalar etrafında geçer. Bu karakterler, saf bir kız olan Nina, sönmekte olan yıldız Irina Arkadina, deneysel oyun yazarı oğlu Konstantin Treplev ile ünlü ve pek kültürlü olmayan yazar Trigorin'dir.

Çehov'un diğer oyunları gibi Martı da derinlemesine işlenmiş çeşitli karakterlerin ansambl kast anlayışıyla canlandırılmasına dayanır. 19. yüzyılın melodramatik tiyatro anlayışının aksine, Konstantin'in intihar girişimleri gibi dehşet verici eylemler sahnede gösterilmez. Karakterler altmetin olarak bilinen kavram doğrultusunda konular etrafından dolanır; ancak, onları açıkça işaret etmez.


Oyun Shakespeare'in Hamlet oyunuyla güçlü bağlara sahiptir. Arkadina ile Konstantin birinci perdedeki "oyun içinde oyun"dan önce Hamlet'ten repliklerle konuşur. (Ayrıca "oyun içinde oyun" da yine Hamlet'te kullanılmış bir yöntemdir.) Oyunda "Shakespeareyen" temalara göndermeler de vardır. Örneğin Hamlet'in annesi Kraliçe Gertrude'u amcası Claudius'tan geri almaya çalışması gibi, Konstantin de annesini, onu kendisinden çalan Trigorin'den geri almaya çalışır.

Göl kenarındaki çiftlikte bir araya gelen, farklı karakterlerdeki kahramanların tek ortak noktası sanattır. Yazar, yönetmen ve oyunculardan oluşan gruptaki herkes farklı bir yaşam ve sanat anlayışına sahip olsa da bir martının sudan ayrılmaması gibi o noktaya bağlanmıştır.

Oyunun ilk sahneye konuluşunun gala gecesi, ünlü bir fiyasko örneği oldu. Nina'yı oynayan Vera Komissarzhevskaya seyircinin düşmanca tavrından o kadar etkilendi ki, neredeyse sesini kaybetti. Çehov seyircilerin arasından ayrılarak son iki perdeyi sahne arkasında geçirdi. Destekçileri kendisine prodüksiyonun daha sonraları başarı elde ettiğini yazdığında, onların yalnızca nâzik davranmaya çalıştıklarını sandı. Oyunun Konstantin Stanislavski'nin yönettiği Moskova Sanat Tiyatrosu prodüksiyonu, parlak bir başarı kazandı.

İBB Şehir Tiyatrolarında: MARTI;
Yazan: ANTON ÇEHOV
Çeviren: BEHÇET NECATİGİL
Yöneten: YILDIRIM FİKRET URAĞ
Dramaturgi: DİLEK TEKİNTAŞ
Sahne Tasarımı: M. NURULLAH TUNCER - SIRRI TOPRAKTEPE
Kostüm Tasarımı: M. NURULLAH TUNCER - YEŞİM TÜRKGELDİ
Işık Tasarımı: KEMAL YİĞİTCAN
Müzik: SELİM ATAKAN
Koreografi: YASEMİN GEZGİN YAVUZCAN
Efekt: ÖZGÜR YAŞAR İŞLER
Süre: 150 DK / 2 PERDE
OYUNCULAR;
ERSIN SANVERHAKAN ARLIJÜLİDE KURALKAMER KARABEKTAŞMERT ASUTAYMERT AYKULMERT TANIKNAZİF UĞUR TANPELİN ABAYROZET HUBEŞYEŞİM KOÇAKZ. BAHAR ÇEBİ
KONUSU;
Sorin Çiftliği'nde bir akşamüstü... Çiftliğin hemen yanı başındaki gölün kıyısında hazırlanmış sahnede genç yazar Treplev'in oyunu oynanacaktır. Annesi ünlü aktrist Arkadina ,Sevgilisi başarılı yazar Trigorin ve ev halkı gösteriyi izlemek için toplanmışlardır. Oyunda Treplev'in aşık olduğu Nina oynayacaktır. Treplev'in hayali sanatta yeni biçimler bulmak,Nina'nın hayali ise ünlü bir aktrist olmaktır. Büyük umutlarla başlayan oyun annesinin yüzünden yarıda kesilince Treplev ve Nina başta olmak üzere hayatları savrulmaya başlayacaktır. Moskova'dan uzak bir çiftlikte bir araya gelen Aristokrat ailenin, çöküş içinde olan ve yeni değişimlere ayak uyduramayan bireylerinin taşrada geçen dramatik öyküsü.

08/02/2017 15:00 Çarşamba
08/02/2017 20:30 Çarşamba
09/02/2017 20:30 Perşembe
10/02/2017 20:30 Cuma

11/02/2017 15:00 Cumartesi
11/02/2017 20:30 Cumartesi, Üsküdar Müsahipzade Sahnesinde oynanmaya devam ediyor.. şuradan bakabilirsiniz..

Hiç yorum yok: