25 Mayıs 2017 Perşembe

kitap: marcel proust: üst kat komşusuna mektuplar;

Fransız romancı, deneme yazarı ve eleştirmen Proust'un kendi hayatından bir dönemi de anlatan üst kat komşusuna yazdığı mektuplar.. her biri nezaketin, geçmiş dönemin nezih konuşmaların izlerini taşıyor.. saygı temel öğe.. kiracı olarak oturduğu Haussmann bulvarı 102 numaralı evde üst katta oturan Amerikalı dişçi Charles D. Williams'ın eşine yazmış da yazmış.. gürültü fobisi olan Marcel epeyce dram yaşıyor gürültü komşudan dolayı ve neredeyse her mektubunda bunu dile getiriyor.. aslında karşılıklı mektuplaşmışlar.. ama Madam Williams'ın yazdığı mektuplar kayıtlarda yok..  


okuma tarihlerim: 11 - 17 Mayıs
#okumaşenliğibahar2017
#dahaönceokumadığımyabancıerkekyazardanbirkitap



"Sabahki gürültü su tesisatından mı geliyor diye soruşturmamı istediğinizde ihtiyatlı davranarak ne iyi etmişim. Şu çekiçlerin yanında o gürültü neymiş ki? Verlaine'in 'sırf kendini size beğendirmek için ağlayan' bir şarkıdan söz ederken dediği gibi 'yosunların üstünde suyun ürpertisi'."


"Genellikle bir boyacı, hele bina içindeyse, Giotto'nun sanatının yanı sıra Reszké'nin sanatını da icra etmesi gerektiğini sanır. Sizinkisi elektrikçi çekiç sallarken susuyor. Umarım döndüğünüzde Sistine fresklerinden daha aşağısıyla karşılaşmazsınız..."
En tanınmış eseri 1913-1927 yılları arasında yayınlanmış, 20. yüzyılın en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen 7 ciltlik À la recherche du temps perdu (Türkçede, Kayıp Zamanın İzinde) imiş aklınızda olsun...

unutmadan o daire, bir banka tarafından satın alınmış ve Proust için müze haline getirilmiş.. 












Hiç yorum yok: