11 Mayıs 2017 Perşembe

kitap: stefan zweig: bir çöküşün öyküsü;

nasıl bir çöküş arkadaş :) bak spoi verip yazıyorum bu sefer.. fransa'da bir madam, saraydan sürgüne gidiyor normandiya'ya.. olanlar oluyor işte orada.. şaşalı ve şımarık saray hayatından sonra kraliçe olma hayalleri suya düşen, eğlencelerden uzak kalan madam içine kapanıyor, diyemem kapanamıyor.. köy hayatı köylüler ona fazla ağır geliyor.. onu en çok da bunalıma iten, bu sürgünün ne kadar süreceği.. süresi belli olana alışıyor işte insanoğlu sayılı gün çabuk geçer misali ama bizim madam belirsiz günlerin sayısı altında eziliyor da eziliyor daha üçüncü gününde bunalım tavan yapıyor.. sonrası mı? okuyun siz de öğrenin :) 

okuma tarihlerim: 8Mayıs-11Mayıs
#okumaşenliğibahar2017
#kapağındakibaskınrengipembeolanbirkitap
#motifçilerbirlikteokuyor




Bu son derece çarpıcı çöküş öyküsü, XV. Louis döneminde Fransız sarayında epey etkili olmuş aristokrat bir kadının gerçek yaşamına dayanır. Madame de Prie günün birinde gözden düşer ve kral tarafından Normandiya’ya sürülür. İktidar sahibi ve ilgi odağı olduğu hareketli ve eğlenceli Paris günlerinden sonra, ne kadar süreceği belli olmayan, kendisiyle baş başa kalacağı bir sürgün dönemi beklemektedir onu. Ancak iktidar savaşları, entrika ve eğlenceden ibaret boş saray hayatı varoluşuna anlam katan tek şeydir. Hem kendini hem çevresindekileri sürekli kandırma eğilimindeki bu sığ ve kibirli kadın, malikânesinde gösterişli eğlenceler düzenleyerek Paris’teki hayatını yeniden canlandırmaya çalışır. Giderek mantıklı düşünme yetisini bütünüyle yitiren Madame de Prie, yeniden bütün dikkatleri üzerine çekebilmek için inanılmaz bir plan yapar. (Tanıtım Bülteninden)

 

zweig işte yazmış yine şu kısacık kitapla neler yaşattırdı, neler hissettirdi bana.. hep diyorum yaşasaydı da bize daha çok daha çok eserler yazsaydı.. 


okuduğum diğer zweig kitapları;
satranç
mürebbiye
acımak
bilinmeyen bir kadının mektubu

9 yorum:

2cocukluhayat dedi ki...

Yıllar yıllar evvel "acımak" okumuştum ama hiç bişey hatırlamıyorum. Zweig okumayalı uzun zaman olmuş. Madamın hikayesi oldukça ilgi çekici okunası bir eser gibi görünüyor. Kaleminize sağlık hafif spoiler içeren yazılar da iyi oluyor ;)

Nilgün Komar dedi ki...

bende acımak'tan birşey hatırlamıyorum yoğun bir anımda okudum o zamanlarda okumak için vakit bulmakta zorlanıyordum.. bence diğer öykülere bir bak hepsini çok beğendim! sevgiler ♥

2cocukluhayat dedi ki...

Bir kadının yaşamındaki yirmidört saat aklımda en kısa sürede okumak istiyorum ve yeniden zweig lezzetini tatmak istiyorum.
Sevgiler olsun ❤️

Nilgün Komar dedi ki...

çocuklum tatlı spoi dedin ya bir daha baktım hakikaten açık vermeden yorum yapabilmişim gibi hissettim :) bi gayret yazmaya devam edeceğim.. aslında okurken okuma ajandası tutmayı bırakmasaydım güzel olacaktı bakalım ona da geri dönmek istiyorum daha doğrusu yeni baştan başlamam lazım
sevgiler ♥

Şule Uzundere dedi ki...

Ben de bugün bu kitabı okumaya başladım. Güzel tesadüf oldu :-)

Ada Deniz dedi ki...

Sevdiğim bir yazar ama bu kitabını okumadım. Diyorum ya hep okunacak o kadar çok kitap var ki...

Nilgün Komar dedi ki...

şulem; sevindi bakalım sen beğenecekmisin?

saadetim; sorma sorma aynen bende diye diye dilimde tüy bitti onu da almam lazım bunu da almam lazım onu okumam lazım bunu okumam lazım :))) ama en çok da çok beğendiğim yazarların tam külliyatını okumak istiyorum ama henüz başaramadım ama azmediyorum inşallah :)

Neslihan Duysak dedi ki...

keşke daha çok yazsaymış dimi ya kısa ama öz kitaplar

Unknown dedi ki...

Zweig okumak nasıl mükemmel bir duygu