26 Nisan 2013 Cuma

nükleer enerjinin en çarpıcı sonucu: ÇERNOBİL;

belki daha deneme aşamasındaydı, belki de hala deneniyor.. belki güzel şeylere neden olacak.. benim bilimsel bilgim yok ama sadece okuduklarımı gördüklerimi ve yaşadıklarımı bilirim.. bu bakımdan nükleer enerji üretimi bana makul gelmeyen bir durum... heleki 86 daki etkilerini ülkemde de gördükten sonra diyecek bir şey bulamıyorum hala destek verenlere!! tamam bu olumsuz etki sadece sorun yaşandığı zaman ortaya çıkıyor ama sorun yaşanmayacağının da garantisini kimse vermiyor!! bakın teknoloji devi japonya bile fukuşima'da nasıl sallandı ve radyoaktif maddeleri taa isveçte görüldü..! ya karadeniz bölgemizdeki kanser oranının artışına ne demeli ki o zamanda asıl etkileri 30 yıl sonra görülecek demişlerdi...!!!!!


Çernobil reaktör kazası, bir deney sırasında meydana gelen 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır. Ukrayna'nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki Nükleer Güç Reaktörünün 4. ünitesinde 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı 30 Nisan 1986 günü tüm dünya tarafından öğrenildi.

Kazanın sebebini okumak için tık tık

Kazanın etkileri, Reaktör üzerine yapılan beton zırh İngiltere'nin Galler bölgesinde kazadan iki hafta sonra saptanan yüksek radyoaktivite nedeniyle yeşil alanlara koyun ve sığırların girişi engellenmiştir. Araştırmalarda ilk yıl doz açısından en fazla radyoaktiviteye maruz kalan Avrupa ülkesi Bulgaristan olarak belirlenmiştir. Sıralama açısından ise şemada yer alan ülkeler doz sırasına göre şu şekilde sıralanmıştır:[1] Birleşmiş Milletler'e bağlı kuruluşlar olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Uluslararası Sağlık Örgütü, Dünya Bankası gibi kurumların ve Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna yetkililerinin oluşturduğu bir organizasyon olan Çernobil Forumu 2005 yılında “Chernobyl’s Legacy: Health, Environmental and Socio-Economic Impacts” (Çernobil’in Mirası: Sosyo-ekonomik, Çevresel ve Sağlık Bakımından Etkileri) başlıklı bir rapor yayınlamıştır. En yüksek radyasyon dozlarına, sayıları bini bulan acil durum çalışanları ve Çernobil personeli maruz kaldı. Çalışanların bazıları için maruz kaldıkları dozlar öldürücü oldu. Zaman içinde Çernobil’de çalışan kurtarma personelinin sayısı 600 bini buldu. Bunların bazıları, çalışmaları boyunca yüksek düzeyli radyasyona maruz kaldılar. Çöken radyoaktif iyodinden kaynaklanan çocukluk tiroid kanseri, kazanın en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Kazadan sonraki ilk aylarda, radyoaktif iyodin düzeyi yüksek sütlerden içen çocuklar yüksek radyasyon dozları aldılar. 2002 yılına kadar bu grup içinde 4000’den fazla tiroid kanseri teşhis edildi. Bu tiroid kanserlerinin büyük bölümünün radyoiyodin alımından kaynaklanmış olması çok muhtemeldir. Bağımsız kaynaklar yüzlerce yıl boyunca Pripyat ve komşu bölgelerde yerleşimin güvenli olmadığını söylemektedirler. Ayrıca bölgeye giriş çıkışlar hala polis kontrolünde olup bazı bölgelere giriş yapılamamaktadır.

Nükleer enerji hakkında bilgi için tık tık.

lütfen duyarsız kalmayalım.. oluşumunda bir güzellik olabilir ama unutmayın ki Gül'ün de sapı dikenlerle doludur.. !!!!

5 yorum:

Adsız dedi ki...

blogumda bahsetmiştim canım çernobil diye yazıp ulaşabilirsin

Gülen Tezer dedi ki...

Canım neden FB'da paylaş butonun yok senin?

Nilgün Komar dedi ki...

Sedacigim.bakiyorum

gulenim bilmiyorum ama.hemen ilgilenecegim :))))

suhuba dedi ki...

Evet geçenlerde Discovery'de bununla ilgili belgesel izledim... Bu olaya dış devletlerin bakışı yada bakmayışı hakikaten insanlığı yokeden yine bizler olacağız :(

Nilgün Komar dedi ki...

suhubam evet kendi kendimizi yok edeceğiz!