18 Nisan 2017 Salı

kitap: alexandra cavelius: leyla;

Bosnalı Leyla büyük bir kâbusu atlatmıştı: Bosna'daki toplama kampında geçirdiği iki yılı. Binlerce kadının travma geçirmesine neden olan savaşın karanlık ve baskıcı yüzünü anlatan bir kadın... Onun isyankâr öyküsü ve acıyla dolu dokunaklı kaderi...

"Bu kitabın kapağını açmadan önce, cehenneme açılan bir kapının eşiğinde olduğunuzu bilmelisiniz. İnsan denilen yaratığın bütün kötülüklerini sergiye çıkarttığı bir coğrafyaya, Balkanlara adım atacaksınız.. Kadınların beden ve ruhlarının nasıl lime lime edildiğini okurken "insan uygarlığı" denilen barbarlıktan kaçıp, en vahşi hayvanların şefkatli uygarlığına sığınmak isteyeceksiniz."
-Sydsvenska Dagbladet.



Bu kadar acı ve yürek burkucu bir kitap okumadım. Ağlayarak elimden bıraktığım kitaba her seferinde geri döndüm. Korkunç bir öyküydü. Bir zamanlar basın organlarında Yugoslavya'nın adıyla birlikte duyduğum 'etnik temizlik', 'toplama kampı', 'toplu tecavüz' gibi sözcüklerin ne anlattığını bu kitapla anladım. 
-Allt om Böcker

Balkanlarda neler olup bittiğini anlatan sarsıcı bir kitap. Leyla kendisinin ve başka kadınların yaşadıkları cehennemi haykırıyor... Bu kitabı sonuna kadar okuyup bitirmeden duramıyorsunuz.
-Svenska Dagbladet


Eğer yetkim olsa her okula insanlık dersi diye bir ders koyar ve bu kitabı herkesin okumasını zorunlu kılardım.
-Dagens Nyheter




okuma tarihlerim: 14 - 15 Nisan 2017
#okumaşenliğibahar2017
#dahaönceokumadığımybancıkadınyazardanbirkitap


soykırım yada zulüm daha önce okuduğum anne frank'ın hatıra defteri ve erik ağacı ile aynı yaşananların karşılığı: leyla.. sırf başka inanç ve başka milliyetten diye yapılmış insanlık dışı olayları yaşayanlardan sadece biri.. sana ters olan herşey Yaratıcının eseri'dir: sen! insanoğlu! kimsin ki ezip geçmeye çalışıyorsun! 




7 yorum:

Şule Uzundere dedi ki...

Yıllar önce okumuştum bu kitabı. Konusu tabii ki çok etkileyici ama yazarın dilini beğenmemiştim. Daha iyi bir yazarla bu kitap başyapıt haline gelebilirdi. Bu kitabı sevdiyseniz İncir Kuşları'nı tavsiye ederim. O da konu ve tarz olarak Leyla'ya benziyor.

Nilgün Komar dedi ki...

daha az okur olduğum için yazım konsunda çok eleştiri yapamam ama şunu diyebilirim bazı yerlerde çok düz anlatımlar vardı, oraya gittim ordan geldim belki çok olayı yada uzun zamanı kısa bir anlatımla yapınca öyle oluyordur diye düşündüm ama olayın vehametine kapılıp sonra yazımdan uzaklaştım.. diğer kitabı not alıyorum teşekkür ederim.. ♥

Hayat Kendini Arayıştır dedi ki...

Yazarın kaleme aldığı gerçekler kan dondurucu, okuması zor şeyler. Ama ben yazarın dilini sevmemiştim ne yazık ki.

Ada Deniz dedi ki...

Tarih ne kadar çok acıyla dolu. Ben okumamıştım bu kitabı. not alıyorum...

Nilgün Komar dedi ki...

esma evet daha iyi olabilirdi

saadetim malesef keşke düzeltebilsek geriye gidip insanoğlu kendine ait olmayan bir gücü elinde tutmaya çalışıyor zulm kabul edilebilir bişi değil : ( ♥

Mayıs Yağmuru dedi ki...

Güzel bir kitap bir o kadar yüze tokat gibi vurmasıyla sarsıcı bende okuyup beğenenlerdenim zor ama okunması gerekli diye düşünüyorum teşekkürler paylaşım için

Nilgün Komar dedi ki...

mayıs yağmuru evet okunmalı, insanların acımasızlıklarını yüze vurdukça terbiye olurlar diye umuyorum.. kötülük edenler hiçbir zaman cezasız kalmaz ha bu dünyada ha öbür dünyada ama birgün mutlaka..