24 Nisan 2017 Pazartesi

gezi: bursa: inegöl: oylat mağarası;


Oylat Mağarası, Bursa ili İnegöl ilçesindeki turistik mağara. Mağara 665 m uzunluk, 95 m yüksekliğe sahiptir. Oylat Deresi'nin batı kenarında, Kanyon yamacında asılı durumda, yatay duruşlu, oluşumunu tamamlamış fosil bir mağaradır.


Mağara İnegöl'ün 17 km güneydoğusundaki Hilmiye Mahallesinde bulunur. Mahallenin bir km güneyinde Oylat Kanyonunun sonundadır. Mağara bağlantılı iki kattan oluşur. Girişten büyük salona kadar dar galerilerden geçilir. Bu alan 15 m yükseklik, 2–5 m genişliğe sahiptir. Bu bölümde damlataş havuzları, dev kazanları fazlacadır. Mağaranın kalan kısmında büyük çöküntü salonu yer alır. Salon 20–25 m genişlik, 3–15 m yüksekliğe sahiptir. Salonun başı ile sonu arasında 93 m yükselti farkı bulunur. İri bloklar halinde sarkıt, dikit ve sütunlar bulunur.

Mağarada yarasa, binayaklılar, solucan, kelebekler ve guanobiler yaşamaktadır. %90 nem oranına sahip mağaranın astım ve bronşit hastalarına iyi geldiği iddia edilir.

2000 yılı Ağustos ayında yapılan ölçümlerde; mağara dışında %47 nem, 29 °C sıcaklık, girişte %55 nem, 19 °C sıcaklık, çöküntü salonunda % 90 nem, 14 °C sıcaklık ölçülmüştür.



8 yorum:

Handan dedi ki...

Çocuklarla gitmiştik ama in yok cin yok olduğu için giriş kısmından öte gidememiştik.

Nilgün Komar dedi ki...

Handanım öyleydi yine biz beş altı kişi olunca girebildim ama içerde yine de korktum :)))

*mehtap dedi ki...

Oylat denince, rahmetli anneannemle dedem oradaki kaplıcalara giderlerdi o aklıma geldi. Mağaralara hiç giremem nedense nefesim darlanır.Çok ilginç yerler.

Nilgün Komar dedi ki...

kaplıcaları da çok güzel gerçekten kalmaya da gitmek kısmet olur inşallah
anılarını canlandırdım demek :D

Ada Deniz dedi ki...

Ben çok merak ettim burayı. Yolum düşerse gitmek isterim...

Nilgün Komar dedi ki...

oylat kaplıcaya yakın tabelalar var hiç zor değil bulmak
gidince selam söyle :D

nurtendemirel dedi ki...

Nilgün'cüm, şimdi gördüm blogunu. Ne kadar güzel, hiç haberim yoktu. Bana yorum gönderiyorsun ama o kadar yoğunluktan nereden geliyor bu yorumlar diye bakmak aklıma gelmedi, özür diliyorum.
Arada sırada uğrar bakarım san :))
Sevgilerimle.

Nilgün Komar dedi ki...

özür ne demek ! bende söylememişim demek ki :) sayfama hoşgeldiniz.. çok mutlu oldum!!! sevgiler ♥