20 Nisan 2017 Perşembe

kitap: andy weir: marslı;

O, dünyanın en ünlü adamı, sorun şu ki, dünyada değil.. 

Goodreads okurlarına göre 2014'ün En İyi Bilimkurgu Romanı! Altı gün önce, Mark Watney Mars'a ayak basan ilk insanlardan biriydi. Şimdi ise, orada ölmesi neredeyse kesin.. 

Mark Watney, Mars'a inceleme yapmak üzere giden ekibin içindeki Botanist'di.. görevini yerine getirebildi mi? mars'tan dönebildi mi? orada neler yaşadı? bunların hepsini filmini izleyenler bilir ama ben kesinlikle önce okumanızı tavsiye ederim.. kitabı eşzamanlı olarak sevgili nesli ile birlikte okuduk ve şimdi ilk fırsatta film kulübümüz ile beraber bir film gecesi yapacağız.. 

okuma tarihlerim: 11 - 19 Nisan 2017
#okumaşenliğibahar2017
#beyazperdeyeaktarılmışbirkitap
#motifçilerbirlikteokuyor


Andrew T. Weir (d. 16 Haziran 1972), ilk romanı Marslı ile tanınan Amerikalı roman yazarı ve yazılımcı.












Andy Weir, 1972 yılında Kaliforniya'nın Davis şehrinde doğup, Livermore'da büyüdü. Babası parçacık fizikçisiydi. Çocukluğunu Arthur C. Clarke ve Isaac Asimov gibi yazarların bilim kurgu klasiklerini okuyarak geçirdi. 


15 yaşında Sandia National Laboratories şirketinde bilgisayar programcısı olarak çalışmaya başladı. University of California, San Diego'da bilgisayar bilimi okumasına rağmen mezun olamadı. Aralarında AOL ve Blizzard Entertainment’in de bulunduğu şirketlerde programcı olarak çalıştı. Blizzard'da çalışırken Warcraft II oyununu geliştiren programcılardan biriydi. 


Weir yazmaya 20'li yaşlarında başladı ve yazdığı çalışmaları yıllarca kişisel sitesinde yayınladı. İlk kayda değer ilgi çeken çalışması kısa hikâye olan "The Egg"’di; hikâye birçok YouTube videosuyla, tek perdelik bir oyuna da uyarlandı.


Weir'a dünya çapında ün getiren eseri ilk romanı olan Marslı ile oldu. Kitabı 2009'da yazmaya başlarken, kitabının mümkün olduğunca bilimsel gerçeklere dayalı olması için yörünge mekaniği, Mars'taki koşullar, insanlı uzay uçuşları tarihi, botanik gibi konularda araştırmalarda bulundu. Kitabını tamamladıktan sonra önceki çalışmalarında olduğu gibi bu kitabını da ücretsiz olarak kişisel sitesine koydu. Bazı okurlarının isteği üzerine kitabı Eylül 2012'de e-kitap formatıyla Amazon.com'da 99 cent'ten satmaya başladı ve çok geçmeden Amazon'un en çok satanlar bilim kurgu listesine girdi. Kitap üç ayda 35 bin kopya sattı.


Weir daha sonra kitabın basılı yayın hakkını Random House'un sahibi olduğu Crown Publishing’e sattı. Kitap, The New York Times'ın en çok satanlar listesinde 1. sıraya kadar yükseldi.[4] Ayrıca Goodreads okurları tarafından 2014 yılının en iyi bilim kurgu romanı seçildi. Kitabın film hakları 20th Century Fox tarafından satın alınarak yönetmen Ridley Scott tarafından The Martian adıyla sinemaya aktarıldı ve film 2 Ekim 2015'te vizyona girdi.

Andy Weir şu anda uzaylılar, telepati, ışıktan hızlı seyahat gibi konuları içeren Zhek adını verdiği bilim kurgu kitabı üzerine çalışmaktadır.

2 yorum:

Şule Uzundere dedi ki...

Marslı'nın filmini sinemada izlemiştim. Gerçekten etkileyici bir filmdi. Film olarak çok beğendim ama kitabını okumak istemem. Fazla teknik ifadeler okumamı zorlaştırır diye düşünüyorum.

Nilgün Komar dedi ki...

evet ilk başlarda epey teknik ifadeler vardı sonrasında ise bazı işlemler kısaltılmış olarak kullanıldı.. filmi ni merak ediyorum henüz izlemedim kısmet olursa bu hafta izleyeceğim.. izlemiş olsam belki bende okumazdım en azından uzun bir süre.. okuduktan sonra izlemek olmuyor zaten insan ne olacağını biliyor ama detayları unutacak kadar zaman geçince okunabiliyor.. bülbülü öldürmek de benim öyle oldu, kitaptan önce filmi izleyince, kitabı okumak için bir iki sene geçmesi gerekti.. sevgiler ♥