20 Mayıs 2010 Perşembe

kemalpaşa/peynir tatlısı

yapılışı kolay, lezzeti eşsiz bir tatlı; kemalpaşa diğer adı ile peynir tatlısı;
bir paket tatlıyı 1 lt su ve 750 gr.toz şekerden oluşan şerbetimize
kaynamaya başlayınca atıyoruz;
ve 15 dk daha kaynatıyoruz; ve tatlıları şerbetin içinde soğumaya bırakırız;
soğuyunca tatlımızı servis tabağına alırız;
Kemalpaşa Tatlısı, yüzlerce yıldır, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan ve eski adı Kirmastı olan Mustafakemalpaşa ilçesine ait bir tatlı çeşididir. Bir başka yerden Mustafakemalpaşa'ya gelmemiş, tamamen bu ilçede bulunmuştur. Günümüzde de, sadece Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmektedir.

Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır.

Özelliği; Aslı Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı olan ve yaygın adıyla Kemalpaşa Tatlısı olarak bilinen tatlı ilçede günlük üretilir ve taze olarak tüketilir. İlçe dışında ise raf ömrünün kısalığı nedeniyle peynir oranı düşük ve kurutulmuş tatlı satışı yapılmaktadır. Bu nedenle ilçede yenilen tatlı ile dışarıda tüketilen tatlı arasında belirgin lezzet farklılıkları bulunmaktadır.

Yapılışı; Süt, dev kazanlarda pastörize edilmekte ve peynire dönüştürülmektedir. Yaklaşık 1 ton sütten, 160 kg. tatlılık peynir elde edilmektedir. Kazanlarda bu peynir, un, irmik ve yumurta ile hamur haline getirilerek, Kemalpaşa Tatlısı şeklinde kesilmekte ve 320 derecelik fırınlarda, 17 dakika pişirilmektedir. Fırın sonrası soğuyan tatlılar, kullanıma hazır hale gelmektedir.

Hazırlanışı; Tatlı, kaynayan şekerli suya atılarak, şişmesi sağlanır ve şerbetin içinde soğutulur. Süzülerek tepsilere dizilen Kemalpaşa Tatlısı ceviz, fındık, fıstık, kaymak, hatta dondurma ile servis edilebilir. [kaynak]
ben yanında kaymak yada yoğurt ile servis edilmesinden hoşlanıyorum :) özellikle yoğurt olunca daha hafif oluyor, bunu birçok tatlıda uyguluyorum :) böylece şekerin etkisi kesiliyor biraz ve daha çok tatlı yiyebiliyorum :))

4 yorum:

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

yaptığım tek hazır tatlı:)) ne güzel oluyor değilmi bana hep ramazanı anımsatıyor:)

karabidikim dedi ki...

ben pek sevmiyorum ama kocişkom hepsini yiyebilir :) ellerine sağlık tatlım

derya dedi ki...

Canım bayılırım ve her seferinde farklı kombi nasyonlarla sunmaya çalışırım ellerine sağlık öpüyorum...

nilgün komar dedi ki...

denizim; evet ramazanda çok tüketiliyor değilmi süper ama ağır olmadığı için sanırım tercih sebebi..

karabidiğim; yolluyorum sana birazını :)) afiyet olsun

deralım; saol canım benim.. bende bayılıyorum bunlaraaa.. hemde bu seferkiler tam yerinden kemalpaşadan geldi.. o yüzden daha bir lezzetliydiler...