22 Aralık 2011 Perşembe

sümela'nın şifresi: Temel ;

Sümela'nın Şifresi TEMEL;
16 Aralık'da vizyona giren film, karadenizli insanların esprili yaşamını konu alıyor.. birçok fıkra ve hikayelerde bizi güldüren Temel bu filmle görsel olarak fıkraları bize yaşatıyor resmen :) şive hareketler konular yöreye uygun ve bildiklerimizden di.. yani bir konu dışında abartılan değiştirilen birşey görmedim.. onuda büyüklerime soracağım belki benim bilmediğim eskiden kalma bir lafdır :)
bol küfürlü bir film diyebilirsiniz..
ben çok güldüm.. normalde de güldüğüm dialogları duymak hoşuma gitti.. ve gariban'da olsa herkesin sevmeye hakkı vardır sloganı ile filmi herkese tavsiye ederim ...



hikaye;
Temel, Trabzon’un en zengin ailesi Yücesoyların kızı Zuhal’e tek taraflı ve tutkulu bir aşk beslemektedir. Babası İmam Necati tarafından sürekli ‘bir baltaya sap olamamakla’ eleştirilen Temel, arkadaşlarının da gazıyla Zuhal’i, babası Hıdır’dan istemeye kalkar. Hıdır Yücesoy, yol yordam bilmez gariban Temel’e çok sinirlenir ve acı gerçeği suratına çarpar; “Sen fakir bir adamsın, senin neyine zengin kız?”
Romantik ve naif kahramanımız Temel, herkesin bildiği bu gerçeği yeni öğrenmiş gibi yıkılmış ama acayip de hırslanmıştır. “Para mı lan bütün derdiniz?” diyerek bir an evvel büyük bir para bulmaya karar verir.   
Tam o sırada kankası Turgay’ın, Sümela Manastırı’nın çatısına çıkarak intihar etmeye kalkıştığı haberini alır. Arkadaşını intihardan vazgeçirmek üzere Sümela Manastırı’nın çatısına çıkan Temel,  durumunun Turgay’dan da vahim olduğunu düşünüp, kendisi intihar etmeye kalkar.
Intihardan vazgeçirilen Temel ve Turgay karakola getirilir. Emniyet amirinin uyarıları sırasında Temel’in kafasında şimşekler çakar; Sümela Manastırı’nda hazine vardır. Zuhal’e ulaşmak için gerekli olan paranın kaynağını bulmuştur.  
Temel’in artık tek bir amacı vardır; Da Vinci Şifresi’nde olduğu gibi Sümela’nın şifresini çözüp, ‘Kutsal Hazine’yi bulacak ve Zuhal’i alacaktır. 

künye;
Yapım Şirketi : Üçgen Yapım Evi
Yapımcı : Adem Kılıç & Burhan Asaf Şafak
Dağıtım Şir. : Pinema Film
Yönetmen : Adem Kılıç
Genel Koor. : Özlem Yılmaz
Süpervizör : Turgut Yasalar
Senaryo : Yılmaz Okumuş
Görüntü Yön. : Ercan Özkan
Sanat Yön. : Deniz Duygu Vural
Kostüm : Didem Özlü
Makyaj : Naime Gürseler
Müzik : Tamer Çıray
Oyuncular : Alper Kul (Temel), Aslıhan Güner (Zuhal), Ruhi Sarı (Turgay), Salih Kalyon (İmam Necati), Tarık Ünlüoğlu (Hıdır), Necip Memili (Ali Kemal), Ayşegül Günay (Sakine), Gülenay Kalkan (Asiye), İsrafil Köse (Cemil), Çetin Altay(Sinan) Haldun Açıksözlü (Hüseyin), Duygu Şen (Filiz), Erdem Baş (Davut), Ali Düşenkalkar (Papaz Hristo), İsmail Hakkı (Valeri Abromoviç), Fatih Dokgöz (Turabi), Anastasiya Pavelyeva (Anastasya Yevtuşenko), Azalia Abdurakhimova (Rehber), Seymen Aydın (Bekçi), Emin Albayrak (Baş Komiser) Ve Zafer Ergin (Korkunç İvan) Ve Altan Erkekli (Yusuf)
buraya tıklarsanız ilinize göre, hangi salonda hangi seansları var öğrenebilirsiniz.


Sümelanın Şifresi Temel ile  kalkanderenet

biz filmi ikinci gün izledik.. bahçelievler metroport sinemalarında.. bize yakın yerlerde boşluk bulamadığımız olmadığı için orayı buldu kardeşim.. gece 01.10 seansına gittik.. film hem vizyona yeni girdiği için hemde o sinemanın fiyatı da uygun (6,- TL)olduğu için yoğunluk hat safhada idi.. ve seans arası o saatte 10 dk idi.. dolayısı ile yeni gelecek olanlar için salonlar yeterince temizlenemedi.. ama bizim insanımız da hödüklüğünü bu kadar göstermek için çaba sarfetmişki anlatamam.. bakarmısınız pisliğe;



evlerinde de böyleler demek yiyip içip kalıntıları koltukların altlarına atıyorlar.. bilmiyorum yoğunluktan mı, ucuzluktan mı hiç böyle bir salon görmemiştim.. bizde mısır yedik yanında kola da veriler toplam 3,5 TL.. film bitince çöplerimizi aldık ve çöp kutusuna attık çıktık.. eve geldiğimizde kendimi öyle pis hissettim ki anlatamam.. bütün giydiklerimi hemen makineye attım ve dezenfekte ettim kendimi resmen :))))) 

4 yorum:

nrhnmrl dedi ki...

Nilgüncüğüm ben de geçen hafta izledim şu son yıllarda beni böyle keyifle güldüren bir şey olmamıştı bir yere gidemediğim için evet bol küfürlüydü ama bizim oralar genelde öyledir zaten ama gülmek bana çok iyi geldi kafam dağıldı kahkaha atmak beni keyiflendirdi.
İyi olmuş be :)

Herseydenbirtutam dedi ki...

Herkes bu filmi methediyor nigüncüm.Zaten yeni olmasına ragmen baya bir hasılat yapmış. Ben de gitsem hiç fena olmaz aslında:)

Güzel bir paylaşım olmuş.

Ceren dedi ki...

Ben de yeni döndüm sinemadan :) Başladı güldük, bitti hala gülüyorduk. Hele bir kaç sahnede katıldık :) Yalnız şiveyi pek tutturamamış çoğu oyuncu, o biraz rahatsız etti izlerken. Şiveli konuşabilmek bambaşka bir beceri sonuçta, o kadar kusur kadı kızında da olur dedim ben de :)

İyi geldi ama, stres attık :)

Bucanni dedi ki...

Nilgünüm sinemada güldüm güldüm, eve geldim replikleri tekrar ettikçe daha çok güldüm :)