22 Aralık 2011 Perşembe

yaşayan değerlerimiz: Hüsnü Üstün;



Hüseyin Hüsnü ÜSTÜN, 20 Haziran 1956 Yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Annesi Zuhal hanım, Babası Rüştü Üstün’dür. İki ablası vardır. Erkek kardeşi ise vefat etmiştir.
Hüsnü Üstün, 1940 lı yılların Kur’an Hafızı Bulgurlu’lu Hafız Hüsnü’nün torunudur. İsmini de O’ndan almıştır.

 1969 Yılında ilk Nihavend şarkısını bestelemiştir. Türk Musikisinde özellikle az kullanılan makamlara yönelik çalışmaları bulunmaktadır. (Huzi ve Pesendide gibi) Merhum anneannesinin adını verdiği Nadire makamını terkip etmiştir. Türk Musikisine olan derin sevgisi aileden gelmektedir; Merhum babası rahmetli Rüştü Üstün çok iyi bir yorumcuydu. Kardeşi Nurettin Üstün, musikiyi çok seven ablaları Nilgün Özbaşar, Belkız Deniz ve Eşi Edibe Üstün hanımefendilerin verdikleri sonsuz destek, mesleki gelişiminde büyük rol oynamıştır.


"BÖYLE KUTLANIRMIŞ HEP AYRILIKLAR", "SEN SEVGİNİ BANA SAKLA", "KAŞIN GÖZÜN ŞÖYLE DURSUN", "BİR AKŞAM OTURMAYA BİZE GEL" adlı eserleri ile 1987-1994 yılları arasında çeşitli ödüller almıştır.

TRT Repertuarında (Ekim / 2004 itibariyle) 20 Şarkı ve 2 Sirto, 1 Longa, 6 Medhal, 1 Oyun Havası, 4 Saz Semaisi olmak üzere toplam 34 bestesi bulunan Hüsnü ÜSTÜN, MESAM (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Üyesidir.

Bazı şarkıları albüm isimleri olmuştur;
"DÜŞÜNDÜĞÜM BİRİ VAR", "ŞANSIM AÇILDI", "ÖLESİYE SEVMEK"

200 kadar çeşitli formlarda besteler yapan Hüsnü ÜSTÜN’ün 45 bestesi çeşitli sanatçılar tarafından 72 defa kaset ve CD’lerde seslendirilmiştir. 

1987 yılında eşi Edibe hanımla evlenen Hüsnü ÜSTÜN, Beste (1988) isimli bir kız çocuk babasıdır. Kızı, müzik ve bale eğitimi almaktadır.

1996 yılından 2004 yılına kadar İstanbul, Üsküdar Bağlarbaşı Semtinde, T.C.Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Klasik Batı Müziği ve Türk Sanat Müziği Eğitimi verilmekte olan özel bir öğrenim kurumunda Türk Sanat Müziği Repertuar, üslup, tavır, ud, solfej, nazariyat ve konservatuarlara hazırlık dersleri vermiş ve koro şefliği yapmıştır.

Ud, Nazariyat usul ve repertuar dersleri veren Hüsnü ÜSTÜN, ilk musiki hocalığına Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde başlamış, daha sonra Kadıköy ve Kalamış musiki cemiyetlerinde devam etmiştir. Bunun yanısıra bazı orta dereceli okullarda Türk Musikisi Kol faaliyetleri kurarak korolar çalıştırmış ve konserler vermiştir.

1977 yılında konservatuar eğitimine başladı. Bekir SITKI SEZGİN, Cevdet ÇAĞLA, Halil AKSOY, Sadetttin HEPER ve Yavuz ÖZÜSTÜN’den istifade etti. İlk bestesini 1976 yılında yaptı. Kürdili Hicazkar makamındaki “Hangi Derde Müptelasın, Nedir feryadın Gönül?” isimli bu şarkısını bir arkadaşının elinde gören hocası Cevdet ÇAĞLA, kendisini çağırarak bu başarısından dolayı tebrik eder, yeni besteler yapması için teşvik eder. İşte bu olay hem Hüsnü ÜSTÜN’ün unutamayacağı anıları arasında yer alır hem de bugünün sevilen bestecisi Hüsnü ÜSTÜN’ü yaratır. Bestecilik konusunda Mutlu TORUN ve Halil AKSOY’dan da teşvik görmüştür.

Babasının amatörce musiki ile ilgilenmesi dolayısiyla ilkokul çağlarında müziğe ilgi duyan Hüsnü Üstün, 1972 yılında Ziya AYDINTAN’dan gitar dersleri almaya başladı. Bir yıl kadar devam eden bu dersler, babasının bir arkadaşına ait udu bir akşam eve getirmesiyle sona erdi. Bu sefer ud ve repertuar dersleri için Üsküdar Musiki Cemiyetine kaydoldu. Dört yıl, merhum Emin OLGAN yönetimindeki bu cemiyete devam ederek bugünkü musiki bilgilerinin temelini atmış oldu. Üsküdar musiki cemiyetinde Emin OLGAN ve Şeref ÇAKAR, iki yıl devam ettiği Kadıköy Musiki Derneğinde ise; Melahat Pars hanımefendiden dersler aldı. Ayrıca Amir ATEŞ ve merhum Bülent TÜRKELİ hocalardan yararlandı.

Hüsnü Üstün öğrenim hayatına Çamlıca İlkokulunda başladı. Bağlarbaşı Cumhuriyet Lisesi Orta kısım ve Göztepe Ticaret Lisesinde okudu. 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümünden mezun oldu.



bazı eserleri;
● « Kaşın Gözün Şöyle Dursun »
   ( USÛL : Aksak - MAKAM : Hicâz - GÜFTE : Sadık ATAY )
● « Rüyalarda Buluşuyoruz »
   ( USÛL : Düyek - MAKAM : Acem-aşîrân - GÜFTE : )
● « Seni Seven Olabilir ( Sen Sevgini Bana Sakla ) »
   ( USÛL : Aksak - MAKAM : Hicâz - GÜFTE : Aşkın TUNA )
● « Sevenler Hiç Unutmaz »
   ( USÛL : - MAKAM : Nihâvend - GÜFTE : Zeki ULURUH )



ve benim en sevdiğim eseri'ni notaları ile birlikte veriyorum,
çalmak ve söylemek isteyenler alabilir;





































bu eseri bana sevdiren değerli hocamız Arif ÖZGÜLÜŞ'ün yorumu ile dinlemek için tık
Hüsnü Üstün'ü facebook'dan takip etmek için tık

7 yorum:

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Hele ki! Zekai Tunca'dan
"sen sevgini bana sakla" mükemmel bir bestedir, tanıtım için çok teşekkür ederim,çok değerliydi benim için.
Sevgiyle

Nilgün Komar dedi ki...

rica ederimmmmmmmmmmmmmm muck

Unknown dedi ki...

ÂN'ın adamı !! Sayın HÜSNÜ ÜSTÜN " Bir akşamda oturmaya bize gel" in :))

Nilgün Komar dedi ki...

:) gelelim :)

Unknown dedi ki...

Buaraya Saygıdeğer Hocamız Hüseyin Hüsnü Üstün'ü ararken geldim. Ve inanın çok sevindim. Böyle bir değere sahip çıkmışsınız, sizi kutlarım Saygıdeğer Nilgün Komar. Emekleriniz, yüreğiniz ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla

M. Korkut Börteçene

Nilgün Komar dedi ki...

hoşgeldiniz korkut bey, saygı değer büyüklerimizi önemli sanat ustalarımızı ölümünden sonra anmak gelenek olmasın diye uğraşıyorum elimden geldiğince..

Adsız dedi ki...

Butun besteleri cok guzel ama benim en sevdigim bestesi "Gormeseydim Seni Gonul Gozuyle" adli eseridir.Bu eser bence cok farkli. Degerli bestekarimiz ile ilgili arastirma yaparken sayfanizda buldum kendimi.Guzel calismaniz icin sonsuz tesekkurler.Atıf Candemir atifcandemir@gmail.com