19 Aralık 2011 Pazartesi

yaşayan değerlerimiz: Müzeyyen Senar;





Müzeyyen Senar (d. 1918Gököz, KelesBursa), Türk sanat müziği sanatçısı. Cumhuriyetin Divası olarak da anılır.Müzeyyen Senar 1918 Bursa-Keles doğumlu Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti'nde , kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan bu kız çocuğunun ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar,Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdiler, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldular.





Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar'ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun[2] sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı.
Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu.
1938 yılında Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye'nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.
Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Müzeyyen Senar 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenilen ve sanatçı dostlarınında katıldığı gecede 73.sanat yılını kutladı.
26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'deki evinde fenalaşan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. Beynindeki kan pıhtılaşması yüzünden felç olan sanatçının hayatî tehlikesinin bulunmadığı da ek olarak belirtildi. 2007'de İstanbul'daki Darüşşafakada Rehabilitasyon Merkezinde Nisan ayı başına kadar tedavi gördü. Bu tedavilerden sonra sol ayağının üzerine basabilmektedir. Şu anda Bodrum'da kızı Feraye ve oğlu Ömer ile birlikte yaşamaktadır. 24 Şubat 2008`de sesini kaybettiği açıklandı. Senar sesini kaybettiğini hâlen bilmemektedir. 22 Temmuz 2008 günü sağlık durumunun iyi olduğu açıklanmıştır. Atatürkün en sevdiği sanatçılardan birisidir.
30 Ekim 2009'da öğrencisi Bülent Ersoy tarafından anısına Müzeyyen Senar'ın sanat yaşamından fotoğrafların yer aldığı Cumhuriyetin Divası: Müzeyyen Senar sergisi açtı.

albümleri için tık tık

7 yorum:

Unknown dedi ki...

çok severim...yerine bişey koyamam...bütün sarkılara farklı bir aroma katar...tsm yi herkese sevdirir...onun gibisi asla gelmez bidaha...keske herkes anlasa bunu...senin bu konuyu post yapman da çok ince bir davranış....burda görev biz müzeyyen senarı sevenlere düşüyor..onu gelecek nesillere aktarmalıyız..


sevgiler canım

Nilgün Komar dedi ki...

evet canım benim, baktım da geçenler hep değerlerimiz kaybettiğimiz gün yada seneyi devriyelerinde bahsedip anıyoruz.. bence varoldukları günlerde onları andığımızı bilmeliler.. daha farklı çabalarım var ama zaman lazım!

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

yeri dolmayacak büyüklerimizden birisi keşke yeniler de onları örnek alabilseler. şu an ki sağlık durumunu merak ediyordum:( Rabbim şifalar nasip etsin .
canım teşekkürler bu güzel paylaşımın için öpüyorum

tintirişin zembili dedi ki...

Ayyy birden ellerim buz gibi oldu onuda kaybettik sandım sevdiklerimi kaybettikçe çarpıntılarım artıyor :(( Benzemez kimse sana Şarkısının bende unutulmaz anısı var
Selam ve sevgiler

Selmatozan dedi ki...

Her dinleyişimde beni benden alan büyük sanatçı..
Paylaşım için çok teşekkürler Nilgün:)

cem ertem dedi ki...

Nilgün hanımı bu yazı dizisinden dolayı tebrik ediyorum, başarılı bir çalışma. Ayrıca blog sayfanızı da çok beğendim, takip edeceğim. Saygılar, sevgiler.

Nilgün Komar dedi ki...

örgüçantam; rica ederim.. elimizden geldiğince anlatırsak sevdirirsek gençlerimizde dinler örnek alırlar belki..

serap ablam; korkma şimdilik iyi kendisi ama bir gün ebedeiyete göçtüğünde onun için birşeyler yaptım onu anlattım herkese demek istiyorum.. başarıları dilden dile dolaşsın şimdiden...

selmacığım; rica ederim.. keşke elimden daha fazlası gelse!!!

Cem bey; ilginiz ve beni cevapladığınız için çok teşekkür ederim....