21 Aralık 2011 Çarşamba

yaşayan değerlerimiz: Amir Ateş;

1942, kandıra doğumludur. eğitimini dini yönde geliştiren bestekâr, küçük yaşlarda istanbul'a gelerek zamanının en değerli üstatlarından feyz almanın gayreti içinde olmuş başta h.h Hasan Akkuş, Kemâl Batanay, Sabahattin Volkan, Haul Can, Saadettin Kaynak gibi büyüklerin öğrencisi olmuş olsa bile gönlünün bir şekilde huzura kavuşmuş olmasının hazzına varamamış, ta ki Üsküdar Musiki Cemiyeti ümmânının derinliklerinde kendini kaybedene kadar. (1959) Beste calışmalarına hemen aynı tarihlerde başlamış olan bestekâr, musikimizin san'at, dini, halk müziği ve saz eserleri gibi dallarında pek çok denemeler yaparak bugüne değin 700-800 civarında eser vücuda getirmiştir. 


Radyo, televizyon gibi kurumlarda kendi adını taşıyan ilâhi korosu ile programlar yapmakta ve eserlerinden meydana gelen konserler tertip olunmaktadır. Üsküdar Musiki Cemiyeti'nin de "beste ve etüt dersleri" hocalığını yapmakta olan bestekârımız; gördüğü her güzelliği, duyduğu her duyguyu, denenmemiş bir çok motifleri ele almak suretiyle; benzerliklerin de ötesinde, orijinal, yeniliklere daima gönlünü hizmete amâde ederek öğrencilerine de bu duyguları aşılamanın gayretkeşliği içinde olmuş ve öğrencilerinden bunun semeresini de görmuş olmanın bahtiyarlığına ermiştir. besteci olarak tanıdığımız amir ateş, mevlidhân olarak da ününü duyurmuş ve bu yönde de pek çok öğrenci yetiştirmiştir. Değerli hocası Emin Ongan beyefendi'nin vefatına çok üzülen bestekãr, yine büyük bestekâr yesâri asım arsoy ile adeta bir baba-oğul ilişkisi içinde olmuş, kader bu ya, o'nun da vefatıyla yine değerli insan Yıldırım Gürses gibi çok yönlü bir sanatçı ile kardeşlik noktasına varan arkadaşlığı olmuştur. Yıllar sonra yüce mevlâ, o'nu da digerleri gibi huzuruna alarak, bestekârımizı hayatta kalan diğer arkadaşları ile daha yoğun beraberliklere yöneltmiştir. Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Avni Anıl, Selahattin İçli ve Erol Sayan ile fevkalâde dostluk ve ağabey-kardeş ilişkisi içinde olan bestekârımız, gönlünü, sevgi ustası çelebiliği ile kıymet bilen herkese açmakta sakınca görmemektedir. 


Üsküdar Musiki Cemiyeti'ndeki hocalığının yanı sıra; "Anadolu Yakası Telefon Baş Müdürlüğü", "Türkiye Denizcilik İşletmeleri", "İstanbul ehli Kur"ân ve Mevlidhânlar Derneği" tasavvuf koroları gibi bir çok topluluktan başka Diyanet İşleri Başkanlığı seminer ye kurslarında da hocalık yapmıştır. Bestekârımızın dini bestelerinden oluşan 5 kaset ve cd halindeki eserlerin ilki halkımızın beğenisine sunulmuştur. Daha pek çok yıllar dillerden düşmeyecek besteler yapmaya ve öğrenciler yetiştirmeye devam edecek bestekârımız, evli olup; Furkan adında bir oğlu ile Şevval adında bir kızı vardır.

en favori eseri;


eserlerinden bazıları;

● « Aşkın Dikenler Gibi Kaldı Kalbimde Benim »
   ( USÛL : Semâi - MAKAM : - GÜFTE : İlhan Behlül PEKTAŞ )
● « Ben Seni Unutmak İcin Sevmedim »
   ( USÛL : Semâi - MAKAM : Segâh - GÜFTE : İlhan Behlül PEKTAŞ )
● « Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın »
   ( USÛL : Düyek - MAKAM : Muhayyerkürdî - GÜFTE : Melek HİÇ )
● « Hasretle Geçen Günlerime Ağladı Akşam »
   ( USÛL : Aksak - MAKAM : Kürdîlihicâzkâr - GÜFTE : Melek HİÇ )
● « Henüz Yeni Açmıştı Baharımın Gülleri »
   ( USÛL : Düyek - MAKAM : Muhayyerkürdî - GÜFTE : Nurettin BAYKAL )
● « Kalbimin Sesini Duyurdun Bana »
   ( USÛL : Düyek - MAKAM : Hicazkâr - GÜFTE : Amir ATEŞ )
● « Maziyi Kadehlerden İçip Kandım O Akşam »
   ( USÛL : Aksak - MAKAM : Nihâvend - GÜFTE : Arif Hikmet BEY )
● « Seni Ben Unutmak İstemedim Ki »
   ( USÛL : Düyek - MAKAM : Hicâz - GÜFTE : İlhan Behlül PEKTAŞ )
● « Yüce Dağlar Göğe Varmış Aşamam »
   ( USÛL : Aksak - MAKAM : Hicâz - GÜFTE : İlhan Behlül PEKTAŞ )



bugün saat 16:00 da Radyo Alaturka'da !!! 

4 yorum:

Nazan dedi ki...

Bestekarın sesi en az Yıldırım Bekçi kadar güzelmiş.Ne kadar güzel postlar ekliyorsun Nilgün.Çok severim Sanat Müziğini.Ama Münir Nurettin ve Sadettin Kaynak dışında bir çok bestekarı bilmiyorum.Emeğine sağlık...

Nilgün Komar dedi ki...

canım benim bende tanıtmak için uğraşıyorum.. daha yapacak çok işim var.. sürekli size bunları okutacağım :)

Nilgün Komar dedi ki...

yayından notlar;
en sevilen eseri olan bir kızıl gonvaya benzer dudağın'ı bir bebeğe bestelemiş. elektrikler kesildiğinde bebeğin annesi odadan çıkınca ağlayan bebeği susturmak için piyanonun başına geçmiş besteyi yapmış :) asıl güfte peygamber efendimiz için yazıldığı bilgisini sonradan öğrenip daha da mutlu olmuş..

Nilgün Komar dedi ki...

programdan notlar;
Emin Ongan hoca programdan TRT'den çıkar Beşiktaşa iner ordan vapur'la Üsküdar'a geçerdi. Yine böyle bir günde vapurda kaşrısına dünya güzeli bir hanım oturur ve hiç güfte yazmamış olmasına rağmen iki mısralık şiir yazmış doğaçlama olarak anında:

gönlünüm sultanına gül koksu sinmiş
öyle zannedilir sen baştan ayağa bir gülden dül kokusundan ibaretsin.

şimdi bu satıları düzenlenerek bestelendi ve yakında seslendirilecek.