20 Temmuz 2012 Cuma

bereketli ve hayırlara vesile bir ramazan olması dileği ile;

Ramazan ayı (Arapça: رمضان Ramaḍan), Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir.

Arapça kökenli bir sözcük olan "Ramazan", "Ramiza" (çok sıcak olma) kökünden geldiği düşünülebilir. Ramazan ayı, İslamiyette Hicri takvimin kullanılmayıp Güneş takvimini kullanıldığı dönemde Temmuz-Ağustos aylarına, yani yılın en sıcak dönemine denk gelmesinden ileri geldiği söylenilebilir.

Ramazan ayının zamanı Hicri Takvim'e göre düzenlenir. Hicri takvim, Halife Ömer'in zamanında düzenlenmiştir.

Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 - 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.


Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Kadir gecesi ile ilgili Kur’an’ın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:

“ Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”


Ömer'in hilafeti zamanında Arap Yarımadası'nda; Persler, Romalılar ve başka medeniyetlerin kullandığı güneş ve ay takvimleri kullanılmaktaydı. Hicaz-Asir bölgesinde ise hem güneş hem de ay takvimi kullanılıyordu. Takvim oluşturma fikri ortaya çıkınca yapılan istişareler sırasında sahabeden Ali bin Ebu Talib, oluşacak takvimin peygamberin Medine'ye hicretini başlangıç tarihi olarak önermiştir. Bu görüş kabul edilmiştir fakat peygamberin hicretinin ay takviminin ilk ayı olan Muharrem'e değil de Rebiulevvel'e denk gelmesi sonucunda tarih geriye alınmıştır. Buna göre Hicrî takvimin başlangıcı miladî 23 Temmuz 622'ye denk gelir, yılın dokuzuncu ayı da böylece Ramazan olur. Ramazan ayından önceki hicrî ay Şaban, Ramazan'dan sonraki ay ise Şevval ayıdır.

Hicrî takvimin salt ay takvimi olması sebebiyle, bu takvimdeki ayların mevsimlerle ilişkisi yoktur; yani her ay güneş takvimine göre her yıl pozisyonu değişir, ve böylece aylar mevsimler arasında gezinir - belirli bir mevsimin ayı olmazlar. Bu sebeple Ramazan ayı ve oruç dönemi her yıl değişir. Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

"O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!" (Bakara suresi 185. ayet)

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.












12 yorum:

3prenses dedi ki...

hayırlı ramazanlar nilgüncüm...

Fatma dedi ki...

Nilgüncüm hayırlı Ramazanlar sana da. Bereketli, duaların kabul olduğu, insanlığın öne çıktığı, paylaşımın arttığı açın doyduğu bir Ramazan Ayı dilerim.
Sevgiler:)

okuyan dedi ki...

Hayırlı ramazanlar canım.

Unknown dedi ki...

Hayırlı ramazanlar, dolu dolu geçirmek duası ile..

Unknown dedi ki...

hayırlı ramazanlar :)

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

Berektli,sağlıklı hayırlı ramazanlar canım

Hasibe İpek dedi ki...

Canım tüm insan alemine,sana ailene tüm sevdiklerimize ve sevenlerimize hayırlı ramazanlar olsun.Ne güzel anlatmışsın,ramazan ayının önemini.32 senede bir aynı tarihe denk geliyormuş, hatırlıyorum çocukken yine yaz sebze ve meyveleri ile iftar ve sahur yaptığımızı|karpuzlar,kavunlar,kayısı şeftali,hatta üzüm;ne güzel günlerdi o günler....

Hasibe İpek dedi ki...

haa bu arada benim blogdaki fotoğraflar çok güzel,ellerine sağlık canım.

Benden Sofralarınıza dedi ki...

Hayırlı ramazanlar dilerim...

GÖNÜL dedi ki...

nilgüncüğüm sanada hayırlı ramazanlar

Nilgün Komar dedi ki...

amin şekerlerim.. hepimiz için bereketli bir ramazan olsun ve tekrarı nasip olsun...

Nilgün Komar dedi ki...

hasibeciğim ne demek şekerim her zaman :D